Jag började på Leksands Folkhögskola våren 2009. Då hade jag inte suttit i skolbänken på över 30 år. Jag kan väl säga att jag var mer än måttligt nervös första dagen jag skulle börja. Undrade flera gånger om jag verkligen gjort rätt. Men nu när jag 1½ år senare slutar måste jag säga att det var bland det bästa jag gjort. Skolan är belägen i en otrolig miljö. Uppe på en kulle med vacker utsikt över Siljan, fina timmerstugor och ingen trafik i närheten, det är så lugnt och fridfullt.

Maten är i särklass det bästa jag ätit, mycket variation med ett fantastiskt fräscht grönsaksbord. Här går du aldrig hungrig. Personalen som jobbar här är alltid tillmötesgående och trevliga. Har man problem så är de alltid villiga att ställa upp och hjälpa. Skolans lokaler och toaletter är fräscha och rena. Nu låter väl det här för bra för att vara sant, men jag kan ärligt säga att så har jag upplevt min tid här.

Det som fick mig att söka in på Leksands Folkhögskola var först och främst att man läser bara två ämnen åt gången. Det tyckte jag passade mig bra när jag inte pluggat på så länge. I början var det lite ovant och knepigt, men sedan lossnade det och gick riktigt bra. Hade det varit flera ämnen åt gången hade det varit svårare. Lärarna har lärt oss utöver de vanliga ämnena att visa respekt och stå för vad vi tror på. Det har varit roligt och lärorikt att få träffa så många olika människor i olika åldrar och med olika ursprung.Camilla och JB (lärarna) gjorde det lättare för oss att lära känna varandra med roliga lekar och mycket skratt. Många tyckte nog att det var larvigt i början, men det gjorde att man fick kontakt med de andra eleverna mycket fortare. De har också påpekat hur viktigt det är att tro på oss själva. Våga prova nya saker. Det är faktiskt sant att man bara ångra det man inte har gjort.

Jag har haft en fantastisk tid på skolan och är så tacksam mot alla jag träffat och lärt känna. Har aldrig ångrat detta.

Annakarin Olsson

Det är mycket eget ansvar

Hur kom det sig att du sökte utbildningen i Leksand?

Jag fick ingen bedömning till mitt gymnasiebetyg från Syrien så jag var tvungen att läsa om grundläggande behörighet och Leksands folkhögskola var närmaste val för mig. Jag tänkte att den skulle vara strikt som gymnasiet. Jag kan säga jag har växt upp eftersom det är mycket eget ansvar.

Det jag kommer att minnas när jag slutar här är mina vänner och resorna som vi gjorde tillsammans, fikatiden varje morgon och den goda maten som serveras i skolan.

Vad gör du just nu?

Jag förbereder mig till högskolan eftersom jag slutar denna termin.

Vem tycker du att den här utbildningen passar för?

Den här utbildningen passar för de som är redo att utveckla sig själva och för de som kan ta eget ansvar men ändå vill ha hjälp från en lärare på plats.

Ibrahim Abdullah Ahlmo

Utbildning:

Här finns lärare som lyssnar

Jag provade att studerade på komvux men kände att det inte riktigt fungerade att plugga på distans. Det gör så stor skillnad att ha ett klassrum att gå till och lärare och klasskamrater att diskutera studierna och framtidsplaner.

Jag trodde att det skulle vara ganska likt gymnasiet med betyg och strikta läroplaner, och stress och ångest.  Men här på Leksands folkhögskola skapar man utbildningen tillsammans. Här finns lärare som lyssnar.

Jag kommer aldrig glömma våra studieresor eller de trevliga kvällarna på internatet, när man umgåtts med klasskamrater, man blir nästan som en familj med sina klasskamrater.

Den här utbildningen tycker jag passar för dig som har en idé att starta eget eller vill jobba i butik. Du som kanske är lite studietrött men ändå vill få grundläggande behörighet. Du som har ambition och drivkraft, eller du som känner att det inte är möjligt, sök in till Leksands folkhögskola.

Mathias Amrén

Utbildning:
Det viktigaste är att göra sitt bästa och ha roligt

”Allmän Kurs: Kreativ E-sport gav mig möjligheten att förändra och förbättra mitt liv, en uppsjö av vänliga och kloka lärare som alltid ger en stöttning och ger en svåra svar på svåra frågor – precis när man behöver det. Och klasskamrater som började som främlingar har nu blivit vänner för livet. Jag fick lära mig mer om E-sport, om mig själv. Hur påverkar bitarna av livet varandra, vilka synergier finns det i det vi gör varje dag? Jag skapade oräkneligt med minnen och så mycket skratt att det värker i magen. Men också en bredare självinsikt och förståelse för mig själv såväl som andra.

– Det viktigaste är att göra sitt bästa och ha roligt, som en vis man sa, fler än en gång.”

Johannes Landin

Det ska vara intressant att lära sig!

Av alla lärare jag har haft under mina skolår har ingen lyckats nå fram till mig som JB gjorde. På något sätt lyckades han få mig att verkligen vilja klara av skolan och se en fördel med det. För mig är det viktigt att det ska vara intressant att lära sig, teori och skolböcker lockar inte mig. Vi satt inte bara i lektionssalen, JB gjorde det intressant att komma till skolan just för nyfikenheten av vad som kommer att hända under dagen.
Tor Brydsten

När flickvännen Linnéa sökte dekoratörsutbildningen på Leksands folkhögskola fick Martin Schenström uppslaget att läsa vidare han också. Valet föll på folkhögskolans allmänna linje.
Upplägget på den allmänna linjen med att läsa två ämnen i taget istället för gymnasiets fyra gillar Martin.

”Jag får mer gjort och blir bättre insatt i varje ämne, säger Martin.

Efter utbildningens slut vill han läsa vidare. Drömmen är att bli arkitekt men även svenska- och/eller samhällskunskapslärare lockar honom.

”Det råder en härlig stämning på skolan och att gå den här utbildningen är det bästa jag har gjort”, fortsätter Martin. Utbildningen är ett väldigt bra alternativ för den som vill ha mera kött på benen inför framtiden.

Martin Schenström, Allmän kurs

Jag har alltid varit den där eleven som hatade skolan, skolkade hela tiden och hade ständigt kontakt med rektorn. Men hösten 2011 så började jag på Leksands Folkhögskola och vad jag inte visste då var att de två år som jag gick på skolan skulle vara dom bästa i mitt liv.

Jag har aldrig blivit så bra bemött av lärare och dom fick mig att tro på mig själv att jag verkligen kan, jag skulle vilja säga att lärarna har blivit mina vänner. Varje lektion var fylld av glädje och skratt och varje fredag ville jag att det skulle bli måndag på en gång så jag att jag kunde gå till skolan! Det finns också en speciell relation bland elever, som alla är så olika. Man accepteras så som man är. Många har blivit mina vänner för livet.

EMMA ADOLFSSON

Det roligaste året i mitt liv!

Detta år har varit det roligaste i mitt liv. Aldrig tidigare har jag träffat så många olika människor. Den första månaden hade jag träningsvärk i magen för att jag skrattade så mycket.
Att läsa allmänlinje passar de som bara vill läsa in gymnasiet för att få grundläggande kompetens. Men den passar även den som vill satsa på en akademisk framtid. Eftersom det är relativt fritt att studera, finns det möjlighet att komplettera de ämnen som krävs till högskola eller universitet. Den personliga utvecklingen är ett bra sätt att hitta och stärka sig själv i livet. För mig är denna studiemetod ett utmärkt sätt att förbereda mig inför universitetet.

Jesper Swamberg

Studier i egen takt

Jag har alltid tyckt att skolan har varit tuff så länge jag kan minnas men idag, när jag skriver detta så har jag en helt annan bild av skolan och studier. Hur lärarna och skolan jobbar passade mig som handen i handsken, lärarna ser varje elev och lägger upp en individuell plan. Man behöver inte mätas med andra elever utan tar studierna i sin takt. Jag gillar klimatet på skolan där alla känner sig välkomna.

Jag lämnar nu utbildningen med tankar att plugga vidare och det trodde jag aldrig att jag skulle göra efter tuffa kurser. Jag är så glad att jag tog chansen och började här på Leksands folkhögskola.

Lola Skager

Liv: ”Det överskred mina förväntningar jättestort”

Det är ett unikt upplägg på Allmän kurs här på Leksands folkhögskola. Du läser ett eller max två ämnen i taget under 10-veckorsperioder. Hör Liv berätta hur det varit för henne. Både om upplägget, lärarna och allt annat.

Samiel: ”Man får mycket eget ansvar”

Samiel ville få en möjlighet att fokusera på studierna, komma ifrån Stockholm och testa på något nytt. Upplägget på Allmän kurs här på Leksands folkhögskola passar honom bra. Det är lätt att förstå och man får mycket eget ansvar.

Herman: ”Då klickade det bara, självklart att det är det jag ska göra”

Herman berättar om hur han hittade till bokbinderiet genom hans behov av böcker med bra papper. När han inte fick tag i det började han göra böcker själv. Det ledde honom vidare till bokbinderiutbildningen här i Leksand.

Katarina: ”Det var dags att byta inriktning i livet”

Katarina ville lära sig ett hantverk där hon även får bevara gamla kunskaper och skapa någonting eget kreativt. På bokbinderiutbildningen har hon fått göra precis det. Här berättar hon om att binda böcker och allt annat hon lärt sig på vägen.

När du tänker tillbaka på den tid du varit här, vad kommer du aldrig att glömma?
Jag tror helheten. Miljön och människorna här. Både på skolan och i Leksand. Och det lugn som infinner sig när man stiger av tåget här. Man kan ha varit nere, jag brukar ju jobba rätt mycket på min gamla arbetsplats och deras bibliotek i Stockholm och jag kan vara superstressad när jag sätter mig på tåget. Men när jag gått av här så är det bara som puh… Jag har nog kommit fram till det att det är nog en sådan här stad jag ska vara i. Alltså en mindre stad. Så att det är nog miljö, det är ju så fantastiskt med de här naturomgivningarna, Åkeröbyn där jag bott de senaste åren, med sjön och med fåglar. Det kommer jag alltid att komma ihåg. Sedan är det en del händelser som vår studieresa till Italien, det är ett sådant oförglömligt minne. Vi kom till platser dit vi normalt inte skulle komma och i och med att vi hade då någon som kände Italien som hade planerat och ledde, det blev en totalupplevelse utan dess like.

Nils-Göran Nilsson, Bokbinderi

Precis vad jag behövde

För mig har året på Leksands folkhögskola varit precis vad jag behövde. Ett år för utforskande av min kreativitet, olika designområden samt min personliga stil och arbetssätt. Vägen har varit full av toppar och dalar, krävt hårt arbete och envishet men tillsammans med fantastiska klasskompisar och lärare har jag haft jättekul och utvecklats som person.
Främst har jag lärt mig hur jag fungerar i designprocessen och hur jag ska hantera olika designuppgifter på bästa sätt. Jag har fått mer självförtroende i mitt skapande och känner mig väl förberedd för mina framtida studier inom industridesign i Umeå.
Utbildningen rekommenderas för vem som helst som är nyfiken på sin kreativitet och på vilka möjligheter som finns inom design.

Anton Andersson, Design

Stödet från både lärare och andra elever är ovärderligt

Tiden på Leksands folkhögskola var för mig en enormt viktig tid, både för min självutveckling och mitt lärande inom designområdet. Läget på skolan är helt fantastiskt och ger en både inspiration, energi och ett enormt fokus till det som intresserar en mest. Stödet från både lärare och andra elever är ovärderligt och man blir som en liten familj. Tiden har gav mig en mängd fina vänner!

Utbildningen är bred och man kan rikta in sig på väldigt många olika områden och en får träffa riktigt duktiga verksamma gästlärare. Idag studerar jag till bildlärare på Högskolan Dalarna och de förberedande kunskaperna en får i Leksand har varit så himla användbara för mig. Plus att jag idag ser tiden som en investering i mig själv!

Emma Sundström

För mig var det ett viktigt år för att lära mig arbeta fokuserat

Året på design började med att jag inte kom in på någon högskola och jag visste inte vad jag kunde förvänta mig.

Jag är inriktad mot textil och mode och var det redan innan året men oavsett inriktning är det intressant att få med sig alla olika tankar om designprocess från flera designområden. Bra miljö kring skolan, bra lokaler, bra mat ger också bra fokus på arbetet i skolan.

För mig var det ett viktigt år för att lära mig arbeta fokuserat och att skapa bra underlag att söka högskolor med. Jag leker nu väldigt seriöst på kandidatprogrammet, Modedesign på Textilhögskolan i Borås.

Erik Eklund

Gabriella: ”Jag har skiftat fokus helt”

Från att vara helt inställd på inredningsarkitektur har Gabriella nu bytt fokus och satsar nu på illustration och grafisk design. Hör henne berätta om sina tankar om designlinjen och vem hon tycker den passar för.

Det bästa jag någonsin har gjort!

Det bästa med den här utbildning har varit att få möjlighet att testa på så många olika områden inom design och fått upp ögonen för nya saker. Vi har haft fantastiska lärare som verkligen har spetskompetens inom sina områden vilket har varit otroligt roligt och givande!

Att flytta till Leksand och börja studera på folkhögskolan är det bästa jag någonsin har gjort! Skolan ligger så vackert med utsikt över Siljan med fantastisk god mat och underbara lärare och elever. Tack vare mitt år på Design i Leksand lyckades jag komma in på Designprogrammet på HDK.

Jag skulle vilja rekommendera alla människor att läsa på Leksands folkhögskola, varesig man gör det för att söka vidare eller bara vill prova på något nytt. Det är en fantastisk upplevelse!

Linnéa Åkerlund, Design

Varje elev fick unik tid av lärarna

Att ha studerat 1 år Design på Leksands Folkhögskola har varit en stor tillgång för mig. Utbildningen har gett mig bra grunder inom designområdet samt hjälpt mig att lista ut vad det är inom design jag vill jobba med och brinner för. Jag tyckte att det var ett väldigt bra upplägg på utbildningen, att det kom olika gästlärare under höstterminen som var verksamma och jobbade inom olika områden. Man fick där av en stor inblick i designvärlden och fick testa på många olika tekniker och tankesätt för att sedan hitta det man själv är intresserad av.

Min tid på skolan var fantastisk, jag fick vänner för livet och träffade många nya och intressanta människor. Fokusen på arbetet var högt då man gick i en liten klass och varje elev fick unik tid av lärarna. Miljön och andan kring skolan höjde fokusen ännu mer.

Genom att ha studerat vid Leksands Folkhögskola fick jag möjligheten att jobba hos en av gästlärarna vilket har vart en otrolig tillgång och gett mig erfarenhet och inblick i arbetet. Med dessa grunder kom jag in på Industridesign på Umeå Universitet.

Om du funderar på att söka till Design programmet på Leksands Folkhögskola så rekommenderar jag starkt att du gör det. Du kommer få en bra grund att stå på för att söka vidare till högskola eller annan utbildning.

Mathilda Karlsson, Design

Oscar: ”Lyxen att få tid på sig”

Hör Oscar berätta om lyxen att få tid på sig att öva och att få hjälp med sin portfolio. Det var för att få grunderna inom designområdet som han sökte till utbildningen och nu är siktet inställt på högskoleutbildning.

En bra grund att stå på

Jag heter Sofie och jag läste Design i Leksand på folkhögskolan. Jag började i Leksand med inga speciella planer, men det lät roligt och intressant. Jag visste att jag ville framåt och att design och kreativitet var det viktigaste i mina uttryck.
Efter två år i Leksand läser jag nu på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hit hade jag inte kommit utan den kunskap som jag fått och den person som jag har växt som. Jag har lärt mig mycket inom skissteknik, presentationsteknik, bild, formlära och mycket mer som har byggt mig en bra grund att stå på.

Allt har en början, börja här du också!

Sofie Alm, Design

Pia: ”Jag ville ta itu med min stora dröm”

Efter en karriär som fotograf ville hon ta itu med sin stora dröm, att arbeta med lera. Och det gör hon här. Hör hennes beskrivning av utbildningen, skolan, miljön och människorna.

Jag tror jag blev lycklig här!

Det är svårt att uttrycka hur jag känner när jag tänker tillbaka på mina två år på Leksands folkhögskola. Jag tror jag hittade den största delen av mig själv där. I verkstaden. Bland allt damm.
Jag var otroligt bruksinriktad när ja kom till Leksand. Ville mest göra tekannor. Det vill jag inte nu. Egentligen ville jag nog inte det då heller. Men steget mot konst är svårt att ta själv. Läskigt.
Men jag var aldrig själv. Med det enorma stöd jag fått, från både lärare och (en enormt bra) klass har jag utvecklats mycket längre än jag själv trodde på.
Jag tror jag blev lycklig här!

Elina Reiver

Allra viktigast är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola!

Jag började med keramik på en kvällskurs och vart fast direkt och efter några år tänkte jag mitt i livet varför inte gå en utbildning. Efter mycket undersökande valde jag att söka till Leksands folkhögskola, det är en skola i en fantastisk inspirerande miljö vid Siljan och keramiskt finns alla möjligheter. Men det allra viktigaste är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola där man får prova sig fram på egenhand men också får stöd och hjälp att hitta sitt eget väg och uttryck. Jag har fått många vänner för livet som jag har delat fantastiska upplevelser med under tiden i Leksand och efteråt.
JONNY HEDKVIST

Folkhögskolan är en trygg miljö som samtidigt utmanar eleven

Leksands Folkhögskola var precis det jag behövde utan att jag visste om det! När jag kom helt ensam till skolan var jag lite osäker på om jag hittat rätt sammanhang för mig, men redan under första veckan kom jag snabbt in i en gemenskap med andra elever i alla olika åldrar och från olika håll i landet! Vi var snabbt igång med den spännande kursen, i mitt fall Keramisk Form. Efter att vi haft en genomgång av vårt första projekt så fick vi sätta igång under eget ansvar. Med engagerad kursföreståndare, skolpersonal och god mat från den snälla kökspersonalen kände jag mig snabbt hemma och kunde börja uppskatta den vackra plats som Leksand Folkhögskola är, både själva skolan och miljön runtomkring. Detta gjorde mig supertrygg och fick mig att känna att jag var på ”rätt plats vid rätt tillfälle” där i Leksand intill sjön Siljan.

 

Studiemiljön på Leksands Folkhögskola

Studiemiljön på skolan var ”frihet under eget ansvar” där vi elever fick mycket svängrum för egna behov, exempelvis om man behövde jobba extra efter skoltid (det är inte alltid man har kvar CSN-bidrag). Eftersom vi som studerade på skolan kom från olika åldrar, städer och perioder i livet så blev det naturligt att det skapades intressanta erfarenhetsbyten. Jag lärde mig minst lika mycket från de andra eleverna som från lärarna och personalen, och vissa studiekamrater har jag kvar kontakten med än idag, 15 år senare!

 

Så växte jag som människa på skolan

Skolan erbjöd eleverna spännande utmaningar i form kurser, studiebesök och gästlärare. Varje vecka lärde vi oss något nytt som vi ej tänkt på innan, exempelvis saltglasering eller att använda InDesign för att skapa portfolio. Detta i kombination med välutrustade verkstäder och allmänna utrymmen gjorde att det fanns gott om möjligheter att prova nya saker eller fördjupa sig i något om man föredrog det. Möjligheten till personlig anpassning efter elevens behov var stor och det var enkelt tillsammans med lärarna vrida och vända på frågor som dök upp under studiens gång. Jag trivdes så bra i denna studiemiljö att jag gick totalt 2 år på skolan och har sedan dess kommit tillbaka ibland för att gästundervisa i olika ämnen jag samlat på mig från mitt yrkesliv som designer.

 

Kunskapsutbyte mellan oss elever på skolan

Skolan har olika slags kurser, allt från allmän linje till silversmide. Det kändes som man alltid träffade nya människor att byta erfarenheter med och man var alltid välkommen att hänga med skolkamrater från andra utbildningar. En naturlig mötesplats var matsalen, sen fanns också aktiviteter utanför skolan såsom bion, innebandy och olika fester! Jag tyckte om när vi hade gemensamma kurser med de andra och hade gästlärare eller föreläsningar. Speciellt roligt var det när vår partnerskola i Japan kom på besök och vi fick nya vänner att byta kontaktinformation med. Det var kul att höra hur deras skola var och hur det var att bo i Japan.

 

Så var det för oss elever att bo i Leksand

Leksand är absolut vackrast på vintern! Och på sommaren! Speciellt när man tar sig ut från skolans egna bekväma boenden på en promenad längst med vattnet och besöker någon vän som hyrt in sig i en gemytlig faluröd stuga med vedspis av någon av de många privata uthyrarna på Åkerö. Den vackra boende miljön på skolan och Åkerö erbjöd bra återhämtning efter de spännande och intensiva skoldagarna. Samhället Leksand hade allt man behövde, till och med några bra barer där man kunde gå ut, om man vill det! Ju mer vi elever fördjupade oss i studierna desto mindre saknade jag ”storstaden”.

 

Jag valde att bo på skolans internat

När jag började skolan så tyckte jag att det var enklast att bo på skolan till skillnad från att hyra boende på egen hand. På skolan fanns snabbt internet, närhet till studielokalerna och på kvällarna kunde man hänga med andra i boendekorridoren och spela TV-spel eller titta på melodifestivalen. Sen hängde jag mycket hos kompisar som bodde utanför skolan vilket också var bra för då fick man paus från skolmiljön. Ville man ha hjälp med hitta boende utanför skolan så hade skolan bra resurser och tidigare kontakt med uthyrare.

 

Vad skolan har betytt för mig efter min studietid

Skolan gav mig en trygg miljö som grundade ett stadigt självförtroende att pröva nya saker. Jag har sedan studietiden fortsatt att utforska mina intressen på egen hand. Den för mig viktiga och oerhört roliga tiden på skolan kommer alltid att finnas med mig och ifall någon är nyfiken på skolan så tycker jag att man absolut ska slå en signal till skolan och åka på besök!

 

Min väg vidare efter skolan och hur du landat i det jag gör nu

Efter att jag studerade på Leksand Folkhögskola så har jag studerat och arbetat med design och konst i olika former. Jag har inte arbetat som keramiker, men det jag lärt mig på utbildningen har jag använt till hundra procent. Grundkunskapen för form, hantverk och design är bland det viktigaste jag har i mitt yrkesliv som designer. Den grundkunskap och uppmuntran till eget lärande som man fick gjorde att jag enkelt kan röra mig mellan hantverk, digital design och konst utan att känna mig låst. En annan mycket viktig sak som jag använder i mitt yrkesliv är den sociala kompetens som jag utvecklade på skolan. Man går ju tillsammans med studiekamrater från alla olika åldrar och yrkesbakgrunder och då lär man sig väldigt mycket! Ofta har jag därför arbetat direkt klienter, service och uppdragsgivare eftersom jag både har starka tekniska och sociala färdigheterna (vilket tydligen är ganska ovanligt i arbetslivet). Jag har även nytta av färdigheten att djupt dyka ned i ett ämne eller hantverk och att våga prova något nytt även om jag kanske misslyckas de första gångerna. Jag kommer återvända till keramiken så småningom och jag har faktiskt mina perioder när jag bara måste sätta mig bakom drejskivan, men jag känner absolut inget tvång enbart för att jag studerat keramik. Det jag istället känner är en frihet som tillåter mig njuta och praktisera konst och design i alla dess former och våga gå min egen väg. Oavsett vad jag arbetar med eller studerar så har jag alltid med mig det jag lärt mig på skolan.

 

Fortsatta studier

Att fortsätta studera efter Leksand var givetvis inget måste, men jag ville fördjupa mig i konst och design (och bli superkänd!!). Jag tog min examen i Storbritannien på Falmouth University. Den skolan tillät mig arbeta interdisciplinärt och fritt vilket passade mig mycket bra! Varje land och högskola har sin egen typ av utbildningssystem, och för mig som redan lärt mig så mycket i Leksand så behövde jag en utbildning som lät mig skapa egna projekt samtidigt som jag behövde stöd från yrkeserfarna mentorer för att förverkliga projekten. Exempelvis jobbade jag under mina studier ihop med museer, biologer, arkitekter. Att studera vidare efter Leksand är absolut inget måste, vissa väljer att göra något helt annat eller så startar en egen keramikstudio eller så gör de gesällbrev.

 

Vad jag gör och arbetar med idag

Om du som läser är nyfiken på vad jag jobbar med idag så får du gärna besöka min hemsida www.dekaminski.com. Eftersom jag har bott på olika ställen geografiskt, växlat mellan att jobba som anställd och att frilansa så är det ganska mycket skilda designområden jag jobbat med. Allt från webbdesign och studiofotografering till att hålla föredrag och utbilda inom olika tekniska områden inom produktdesign. Nu senast så 3D-skannade jag ett rum på ett slott som läggs upp som en interaktiv modell på deras hemsida som man kan gå runt i (här kan du gå in och kolla https://skfb.ly/oqWwr). Jag är samtidigt i kontakt med en filmstudio i Stockholm som vill 3D-printa masker och filmdetaljer, ett jobb som en studiekamrat från Leksand tipsade mig om, hon jobbar nämligen med filmproduktion. Sedan så tycker jag det alltid är lika kul att hjälpa till hos en annan studiekamrat som öppnat en egen keramikverkstad.

 

Tack till Leksand Folkhögskola

Jag vill tacka skolan och personalen för att ni så fint förberedde mig för vidare äventyr ute i den stora världen!

Adam de Kaminski, Keramisk form år 2006-2008

Hanna: ”Jag behövde en nystart i mitt företag”

När Hanna hade tappat lite riktning på vad hon ville göra i sitt företag efter några års föräldraledighet sökte hon till Kreativt entreprenörskap. Här berättar hon om sitt år på utbildningen.

Utbildningen blev så mycket bättre...

Utbildningen blev så mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Inte nog med att jag fick massor av nya verktyg och kunskaper att använda, jag har även fått nya likasinnade vänner i alla åldrar från olika bakgrunder och branscher. Att vara egen företagare kan i perioder vara väldigt ensamt och att få möjlighet att ventilera och bolla idéer och problem med andra som sitter i samma situation är en fantastisk tillgång. Även lärare och föreläsare på utbildningen är egna företagare vilket gör att man alltid har mentorer att vända sig till när man behöver. Jag är otroligt glad och tacksam över att jag får vara en av eleverna på kreativt entreprenörskap och längtar alltid till nästa ”kreavecka” på plats på Leksand Folkhögskola.

Linnéa Falkinger

(mer …)

Motsvarade verkligen förväntningarna

Det är värdefullt att få den här tiden att utveckla sitt företag. Man har hela tiden någon att prata med, lärare eller elever. Värdefullt är också all kunskap inom till exempel finansiering och marknadsföring. För mig har alla lärdomar inneburit att jag bytt inriktning på mitt företag, även det är ju ett sätt att utvecklas. Kursen har verkligen motsvarat förväntningarna.

Mattias Lindmark, Kreativt entreprenörskap

Ett år på Krea!

I nästan hela mitt liv har jag varit bonde och jobbat mestadels själv. För ca 10 år sedan hoppade jag av mitt liv som bonde för att jobba i livsmedelsindustrin. Här fanns arbetskamrater men ingen tid eller möjlighet till möten med människor. Längtan till att kunna kombinera livet som bonde med möten med olika människor gjorde att drömmen att kunna leva av gården växte igen.

Krea har gett mig insikt och verktyg att det går att kombinera gårdsarbetaren med odling, hästar och möten över gränserna både i verkliga livet och på sociala medier.

Veckorna man är i skolan är otroligt givande, uttömmande, roliga, omvälvande. Mina klasskamrater bidrar precis lika mycket som fantastiska föreläsare och lärare. Jag har tvingats att utmana mig själv både socialt och kunskapsmässigt. Jag står stadigare i jorden nu efter alla dessa möten med fantastiska människor som har delat med sig av kunskap, misstag, lyckade projekt och livet i stort.

Matts Rickardsson

Stefan: ”Jag har kommit in i en process där jag vet hur jag ska jobba”

För Stefan handlade det om att bättre veta var hans kunder finns och veta hur han ska jobba. Träffa andra kreatörer och komma in i en process som han regelbundet kan följa upp tillsammans med lärare och de andra i klassen.

Ebba: ”Inte bara verkstaden som är livet”

Efter att ha blivit helt såld på silversmide efter en helgkurs letade Ebba igenom i princip hela internet efter skolor. Leksands folkhögskola kom upp och att det finns möjlighet att ha med husdjur, miljön och närhet till natur var viktiga faktorer för valet av skola. Hör henne berätta om hur det varit så här långt.

Kevin: ”Jag har skiftat fokus helt”

Det var intresset för att jobba med något kreativt inom hantverk och att han alltid gillat smycken som fick Kevin att gå en helgkurs i silversmide. Det var väldigt roligt och gjorde att han började söka efter utbildningsmöjligheter. Här berättar han om hur det kom sig att det blev Metall/Silversmide på Leksands folkhögskola och hur det har varit.

Gesällbrev efter tre års studier

Jag erhöll mitt gesällbrev som silversmed efter 3 års studier. Jag fick fint stöd och handledning under min studietid på skolan som ledde fram till mitt gesällbrev. Idag jobbar jag i det egna företaget Patrik Hansson Jewellery i Uppsala där även min verkstad finns och där all tillverkning sker enligt gamla hantverksmetoder. Jag trivs i min nya roll som silversmed och känner stor tillfredsställelse av att få arbeta med händerna och ett hantverk. Min tid i Leksand öppnade verkligen mina ögon för hantverk och jag rekommenderar alla som har ett intresse av att arbeta med händerna och skapa att söka sig hit!

Patrik Hansson, Metall- och silversmide

Lärarna har då verkligen lyckats

Jag har aldrig varit den som har gillat att gå i skolan förrän den dagen då jag kom hit på Leksands folkhögskolas Studiemotiverande folkhögskolekurs för att sedan söka in och gå på Allmän kurs i två år. Att få bli introducerad till detta är det bästa som har hänt mig, att få ta del av denna gemenskap under dessa två år har varit underbart.

Varje ledig dag som har varit under tiden då jag gått här har man längtat efter att ta slut bara för att få komma tillbaka till skolan med alla vänner man har skaffat sig och all härlig personal som alltid har något gott att säga eller med en hjälpande hand för varje problem som har uppkommit.

Allt jag har att säga om skolan är bara gott för det finns inget negativt alls med denna plats och det skär i hjärtat nu när man har slutat och har klarat av allt det som man aldrig trodde man skulle klara av. Lärarna har då verkligen lyckats med de saker som aldrig jag trodde var möjligt tills jag började här.

Men nu är min tid förbi här och det känns ledsamt att veta att man inte ska gå kvar här och jag saknar det redan.

Therese Lundin, Studiemotiverande folkhögskolekurs

”Jag har lärt mig så otroligt mycket som till exempel att plocka fram de detaljer som jag hade inom mig men som jag inte riktigt låtit komma fram. Jag har lärt mig fix och trix och att tro lite mer på mig själv. Det var det jag tänkte att jag skulle och det gick ju vägen. 

Jag har fått nya synvinklar på det visuella och all feedback man fått har varit så lärorikt. Sättet som ni arbetar på i kursen har passat mig väldigt bra, för samtidigt som det har varit otroligt lärorikt har jag haft väldigt kul. Tiden hos er har varit bland det roligaste jag gjort FÖR MIG!

Så mycket man kan få till av lite, man är aldrig begränsad även om man är det.”

Annette

”Det som överraskade mig var att allt var så oroligt uppstyrt och bra. Man kände en trygghet och en tillhörighet där man kunde få vara sig själv och utvecklas och fråga det man ville.”  ~ Hanna

”Mer än vad jag kunde tänka mig. En otroligt innehållsrik utbildning där jag fått med mig kunskap om VM-biten men också inom ledarskap och haft nyttiga erfarenhetsutbyten med alla kurskamrater. 

Jag har lärt mig hur man ska tänka för att göra ett bra, effektivt och noggrant arbete. Att saker tar längre tid än vad man tänker sig (framförallt när man är ny på det hela) och att man aldrig kan bli fullärd. Har även lärt mig att branschen bygger på att man ständigt måste vara uppdaterad och med i vad som händer i omvärld för att göra ett relevant och aktuellt jobb.

Har lärt mig att ledarskap är en utmaning som man alltid måste träna sig själv på och framförallt underhålla sig själv i precis som med vilken träning som helst – vill man vara bra på att springa behöver man träna på och underhålla det för att hålla i. 

Många nyttiga lektioner både på plats och digitalt. Bra med LIA och samarbetsbutiken – där har jag lärt mig massor om hur det faktiskt funkar i verkligheten när man har deadline, störningsmoment och andra utmaningar som kanske inte finns på skolan.

Blev överraskad över ens egen kapacitet och förmåga. När vi började var alla väldigt osäkra men blommade snabbt ut. När bildspelet rullade igår under avslutningsfikat noterade jag bilderna från våra tidiga exponeringar jämfört med dem vi gör nu. En utveckling har skett för alla vilket är kul att se.

Egentligen har det mesta överraskat mig då utbildningen har varit bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig, vilket är en bra och positiv överraskning! Ska sprida ordet om utbildningen till så många jag kan.”

Isabella

”Jag tar med mig mer kunskap om varuvisning vilket var mitt mål med hela utbildningen. Eftersom jag endast har arbetat med barnkläder innan så var det väldigt givande att få testa olika produkter, på så vis kom jag ut från min comfortzone och jag känner mig mer bekväm med att jobba med andra typer av produkter nu. Det var även väldigt kul att få bekräftat från andra att man faktiskt kan det här, då känner man ju att man är på rätt väg.

Det är egentligen inget som har överraskat mig… rollen som Visual Merchandiser är konstant utvecklande och det går nog aldrig att bli riktigt fullärd, nu är det bara att ta till vara på den kunskap man har hittills.”

Izabelle

”Jag har lärt mig allt som står i kursplanen och mycket mer därtill. Tänker då främst på alla praktiska tips och trix, men även hur värdefullt det varit att få reflektera över personlig utveckling och ledarskap. Jag har fått med mig massor!

Jag är överraskad över att det gick att få med sig så pass mycket under en termin. Jag är också positivt överraskad över hur kul vi haft tillsammans. Många nya bekantskaper och intressant att utbyta erfarenheter med varandra.

Skolans lektionssalar är finare än jag kunnat föreställa mig och miljön runtomkring är helt underbar.”

Jenny

”Jag har lärt mig så mycket i denna utbildning. Saker som jag tidigare inte arbetat med, men som alltid funnits med parallellt i mina tidigare arbeten. Att arbeta med det visuella i butik har varit så roligt! Att praktiskt få testa och kreativt jobba tillsammans med andra kurskamrater har varit så lärorikt. Då har vi tillsammans och med Berits feedback kommit fram till ännu bättre slutresultat. Alla genomgångar har varit jätteroliga! Det ger så mycket att också få se bildexempel från “verkligheten” hur det ser ut där.”

Linda

”Jag har lärt mig så mycket under denna kurs, hittat tillbaka till min kreativa sida och jag vet vad jag vill göra framöver. Jag vågar mer och känner mig inte nervös inför att söka jobb och vet vad jag kan. En positiv utveckling.

Det som har överraskat mig är att jag har lärt mig så mycket mer än vad jag hade förväntat mig. Man kan aldrig lära sig för mycket utan att det har även varit roligt att lära sig mer.”

Mathilda

”Jag har lärt mig så mycket under utbildningen som jag kommer ta med mig i framtiden, bland annat hur visuell kommunikation påverkar andra och deras beteenden samt hur man ökar försäljningen med små enkla knep. Jag har även lärt mig mycket om mig själv, hur jag hanterar nya situationer och vilka roller jag tar i olika grupper. Jag tycker att träffarna och praktiken har gett mig mest med utbildningen. Jag uppskattade att mycket av utbildningen handlade om reflektioner, om sig själv och andra, för det är värdefullt i livet oavsett arbete eller privat. 

Det som överraskade mig mest var att det var så extremt blandade åldrar och kompetensnivåer på alla klasskamrater. Jag visste att utbildningen skulle ge mig mer kunskap i området, men inte att jag själv skulle utvecklas som person under utbildningen. Det är dock endast positivt och väldigt värdefullt!”

Moa

”Jag har lärt mig oerhört mycket om mig själv och fått väldigt mycket mer kunskap än vad jag hade tidigare. Att få gå denna utbildningen har gett mig så mycket mer självförtroende och mersmak på yrket som VM. Jag ser ledarskap-delen av utbildningen som ett plus men jag var ute efter att få bli VM och det är jag nu vilket känns helt underbart. Det som jag lärt mig som jag absolut inte kunde tidigare är att snabbtexta, blir bättre varje gång man skriver och övar vilket är roligt. Sen att få ta del av all kunskap som vi klasskompisar och lärare har delat med oss av, tips och idéer. 

Det som har överraskat mig mest under utbildningen är att jag har vågat ta för mig mer, växt som person. Sen också att jag har gjort något som bara gynnar mig själv, inte gjort vad alla andra säger att jag ska göra utan jag har lyssnat på mig själv och jag vågar och kan. 

Som helhet av utbildningen så är jag väldigt nöjd med allt. Ni lärare har varit fantastiska, så kunniga och genuina. Rekommenderar verkligen andra personer som är intresserade av yrket att söka/gå utbildningen.”

Sanda

”Jag vill börja med att skriva att jag är så glad att jag valde att gå denna utbildning och tacksam för att jag fick möjligheten. Jag tycker tempot på utbildningen har varit bra, bra föreläsare och intressanta uppgifter.” ~ Sophia

”Jag har lärt mig väldigt mycket, att se olika sorters personer att man kan lära sig på olika sätt som att se, lyssna göra osv. Att man kan se saker från olikas perspektiv, färg och form uppbyggnad mm.” ~ Therese

”Jag har fått: 

  • Nya perspektiv och nya kunskaper inom exponering 
  • Nya perspektiv och nya kunskaper inom ledarskap
  • Nya kunskaper inom handel
  • En introduktion och  ”verktyg” till fortsatt utveckling för att använda och behärska sketchup.
  • Reflektera kring min egen roll och person 
  • Reflektera kring min yrkesroll/framtida yrkesroll
  • Kunskaper om  arbetsrätt
  • Insikter,  slutsatser, reflektioner och val under utbildningen.
  • Utbildningen har gjort mig nyfiken och synliggjort möjlighet  till nytt yrkesval.”

Åsa