Jag började på Leksands Folkhögskola våren 2009. Då hade jag inte suttit i skolbänken på över 30 år. Jag kan väl säga att jag var mer än måttligt nervös första dagen jag skulle börja. Undrade flera gånger om jag verkligen gjort rätt. Men nu när jag 1½ år senare slutar måste jag säga att det var bland det bästa jag gjort. Skolan är belägen i en otrolig miljö. Uppe på en kulle med vacker utsikt över Siljan, fina timmerstugor och ingen trafik i närheten, det är så lugnt och fridfullt.

Maten är i särklass det bästa jag ätit, mycket variation med ett fantastiskt fräscht grönsaksbord. Här går du aldrig hungrig. Personalen som jobbar här är alltid tillmötesgående och trevliga. Har man problem så är de alltid villiga att ställa upp och hjälpa. Skolans lokaler och toaletter är fräscha och rena. Nu låter väl det här för bra för att vara sant, men jag kan ärligt säga att så har jag upplevt min tid här.

Det som fick mig att söka in på Leksands Folkhögskola var först och främst att man läser bara två ämnen åt gången. Det tyckte jag passade mig bra när jag inte pluggat på så länge. I början var det lite ovant och knepigt, men sedan lossnade det och gick riktigt bra. Hade det varit flera ämnen åt gången hade det varit svårare. Lärarna har lärt oss utöver de vanliga ämnena att visa respekt och stå för vad vi tror på. Det har varit roligt och lärorikt att få träffa så många olika människor i olika åldrar och med olika ursprung.Camilla och JB (lärarna) gjorde det lättare för oss att lära känna varandra med roliga lekar och mycket skratt. Många tyckte nog att det var larvigt i början, men det gjorde att man fick kontakt med de andra eleverna mycket fortare. De har också påpekat hur viktigt det är att tro på oss själva. Våga prova nya saker. Det är faktiskt sant att man bara ångra det man inte har gjort.

Jag har haft en fantastisk tid på skolan och är så tacksam mot alla jag träffat och lärt känna. Har aldrig ångrat detta.

Annakarin Olsson

Det roligaste året i mitt liv!

Detta år har varit det roligaste i mitt liv. Aldrig tidigare har jag träffat så många olika människor. Den första månaden hade jag träningsvärk i magen för att jag skrattade så mycket.
Att läsa allmänlinje passar de som bara vill läsa in gymnasiet för att få grundläggande kompetens. Men den passar även den som vill satsa på en akademisk framtid. Eftersom det är relativt fritt att studera, finns det möjlighet att komplettera de ämnen som krävs till högskola eller universitet. Den personliga utvecklingen är ett bra sätt att hitta och stärka sig själv i livet. För mig är denna studiemetod ett utmärkt sätt att förbereda mig inför universitetet.

Jesper Swamberg

Det ska vara intressant att lära sig!

Av alla lärare jag har haft under mina skolår har ingen lyckats nå fram till mig som JB gjorde. På något sätt lyckades han få mig att verkligen vilja klara av skolan och se en fördel med det. För mig är det viktigt att det ska vara intressant att lära sig, teori och skolböcker lockar inte mig. Vi satt inte bara i lektionssalen, JB gjorde det intressant att komma till skolan just för nyfikenheten av vad som kommer att hända under dagen.
Tor Brydsten

När flickvännen Linnéa sökte dekoratörsutbildningen på Leksands folkhögskola fick Martin Schenström uppslaget att läsa vidare han också. Valet föll på folkhögskolans allmänna linje.
Upplägget på den allmänna linjen med att läsa två ämnen i taget istället för gymnasiets fyra gillar Martin.

”Jag får mer gjort och blir bättre insatt i varje ämne, säger Martin.

Efter utbildningens slut vill han läsa vidare. Drömmen är att bli arkitekt men även svenska- och/eller samhällskunskapslärare lockar honom.

”Det råder en härlig stämning på skolan och att gå den här utbildningen är det bästa jag har gjort”, fortsätter Martin. Utbildningen är ett väldigt bra alternativ för den som vill ha mera kött på benen inför framtiden.

Martin Schenström, Allmän kurs

Jag har alltid varit den där eleven som hatade skolan, skolkade hela tiden och hade ständigt kontakt med rektorn. Men hösten 2011 så började jag på Leksands Folkhögskola och vad jag inte visste då var att de två år som jag gick på skolan skulle vara dom bästa i mitt liv.

Jag har aldrig blivit så bra bemött av lärare och dom fick mig att tro på mig själv att jag verkligen kan, jag skulle vilja säga att lärarna har blivit mina vänner. Varje lektion var fylld av glädje och skratt och varje fredag ville jag att det skulle bli måndag på en gång så jag att jag kunde gå till skolan! Det finns också en speciell relation bland elever, som alla är så olika. Man accepteras så som man är. Många har blivit mina vänner för livet.

EMMA ADOLFSSON

Studier i egen takt

Jag har alltid tyckt att skolan har varit tuff så länge jag kan minnas men idag, när jag skriver detta så har jag en helt annan bild av skolan och studier. Hur lärarna och skolan jobbar passade mig som handen i handsken, lärarna ser varje elev och lägger upp en individuell plan. Man behöver inte mätas med andra elever utan tar studierna i sin takt. Jag gillar klimatet på skolan där alla känner sig välkomna.

Jag lämnar nu utbildningen med tankar att plugga vidare och det trodde jag aldrig att jag skulle göra efter tuffa kurser. Jag är så glad att jag tog chansen och började här på Leksands folkhögskola.

Lola Skager

När du tänker tillbaka på den tid du varit här, vad kommer du aldrig att glömma?
Jag tror helheten. Miljön och människorna här. Både på skolan och i Leksand. Och det lugn som infinner sig när man stiger av tåget här. Man kan ha varit nere, jag brukar ju jobba rätt mycket på min gamla arbetsplats och deras bibliotek i Stockholm och jag kan vara superstressad när jag sätter mig på tåget. Men när jag gått av här så är det bara som puh… Jag har nog kommit fram till det att det är nog en sådan här stad jag ska vara i. Alltså en mindre stad. Så att det är nog miljö, det är ju så fantastiskt med de här naturomgivningarna, Åkeröbyn där jag bott de senaste åren, med sjön och med fåglar. Det kommer jag alltid att komma ihåg. Sedan är det en del händelser som vår studieresa till Italien, det är ett sådant oförglömligt minne. Vi kom till platser dit vi normalt inte skulle komma och i och med att vi hade då någon som kände Italien som hade planerat och ledde, det blev en totalupplevelse utan dess like.

Nils-Göran Nilsson, Bokbinderi

För mig har året på Leksands folkhögskola varit precis vad jag behövde. Ett år för utforskande av min kreativitet, olika designområden samt min personliga stil och arbetssätt. Vägen har varit full av toppar och dalar, krävt hårt arbete och envishet men tillsammans med fantastiska klasskompisar och lärare har jag haft jättekul och utvecklats som person.
Främst har jag lärt mig hur jag fungerar i designprocessen och hur jag ska hantera olika designuppgifter på bästa sätt. Jag har fått mer självförtroende i mitt skapande och känner mig väl förberedd för mina framtida studier inom industridesign i Umeå.
Utbildningen rekommenderas för vem som helst som är nyfiken på sin kreativitet och på vilka möjligheter som finns inom design.

Anton Andersson, Design

Det bästa med den här utbildning har varit att få möjlighet att testa på så många olika områden inom design och fått upp ögonen för nya saker. Vi har haft fantastiska lärare som verkligen har spetskompetens inom sina områden vilket har varit otroligt roligt och givande!

Att flytta till Leksand och börja studera på folkhögskolan är det bästa jag någonsin har gjort! Skolan ligger så vackert med utsikt över Siljan med fantastisk god mat och underbara lärare och elever. Tack vare mitt år på Design i Leksand lyckades jag komma in på Designprogrammet på HDK.

Jag skulle vilja rekommendera alla människor att läsa på Leksands folkhögskola, varesig man gör det för att söka vidare eller bara vill prova på något nytt. Det är en fantastisk upplevelse!

Linnéa Åkerlund, Design

Jag heter Sofie och jag läste Design i Leksand på folkhögskolan. Jag började i Leksand med inga speciella planer, men det lät roligt och intressant. Jag visste att jag ville framåt och att design och kreativitet var det viktigaste i mina uttryck.
Efter två år i Leksand läser jag nu på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hit hade jag inte kommit utan den kunskap som jag fått och den person som jag har växt som. Jag har lärt mig mycket inom skissteknik, presentationsteknik, bild, formlära och mycket mer som har byggt mig en bra grund att stå på.

Allt har en början, börja här du också!

Sofie Alm, Design

Jag tror jag blev lycklig här!

Det är svårt att uttrycka hur jag känner när jag tänker tillbaka på mina två år på Leksands folkhögskola. Jag tror jag hittade den största delen av mig själv där. I verkstaden. Bland allt damm.
Jag var otroligt bruksinriktad när ja kom till Leksand. Ville mest göra tekannor. Det vill jag inte nu. Egentligen ville jag nog inte det då heller. Men steget mot konst är svårt att ta själv. Läskigt.
Men jag var aldrig själv. Med det enorma stöd jag fått, från både lärare och (en enormt bra) klass har jag utvecklats mycket längre än jag själv trodde på.
Jag tror jag blev lycklig här!

Elina Reiver

Allra viktigast är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola!

Jag började med keramik på en kvällskurs och vart fast direkt och efter några år tänkte jag mitt i livet varför inte gå en utbildning. Efter mycket undersökande valde jag att söka till Leksands folkhögskola, det är en skola i en fantastisk inspirerande miljö vid Siljan och keramiskt finns alla möjligheter. Men det allra viktigaste är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola där man får prova sig fram på egenhand men också får stöd och hjälp att hitta sitt eget väg och uttryck. Jag har fått många vänner för livet som jag har delat fantastiska upplevelser med under tiden i Leksand och efteråt.
JONNY HEDKVIST

Motsvarade verkligen förväntningarna

Det är värdefullt att få den här tiden att utveckla sitt företag. Man har hela tiden någon att prata med, lärare eller elever. Värdefullt är också all kunskap inom till exempel finansiering och marknadsföring. För mig har alla lärdomar inneburit att jag bytt inriktning på mitt företag, även det är ju ett sätt att utvecklas. Kursen har verkligen motsvarat förväntningarna.

Mattias Lindmark, Kreativt entreprenörskap

Gesällbrev efter tre års studier

Jag erhöll mitt gesällbrev som silversmed efter 3 års studier. Jag fick fint stöd och handledning under min studietid på skolan som ledde fram till mitt gesällbrev. Idag jobbar jag i det egna företaget Patrik Hansson Jewellery i Uppsala där även min verkstad finns och där all tillverkning sker enligt gamla hantverksmetoder. Jag trivs i min nya roll som silversmed och känner stor tillfredsställelse av att få arbeta med händerna och ett hantverk. Min tid i Leksand öppnade verkligen mina ögon för hantverk och jag rekommenderar alla som har ett intresse av att arbeta med händerna och skapa att söka sig hit!

Patrik Hansson, Metall- och silversmide

Lärarna har då verkligen lyckats

Jag har aldrig varit den som har gillat att gå i skolan förrän den dagen då jag kom hit på Leksands folkhögskolas Studiemotiverande folkhögskolekurs för att sedan söka in och gå på Allmän kurs i två år. Att få bli introducerad till detta är det bästa som har hänt mig, att få ta del av denna gemenskap under dessa två år har varit underbart.

Varje ledig dag som har varit under tiden då jag gått här har man längtat efter att ta slut bara för att få komma tillbaka till skolan med alla vänner man har skaffat sig och all härlig personal som alltid har något gott att säga eller med en hjälpande hand för varje problem som har uppkommit.

Allt jag har att säga om skolan är bara gott för det finns inget negativt alls med denna plats och det skär i hjärtat nu när man har slutat och har klarat av allt det som man aldrig trodde man skulle klara av. Lärarna har då verkligen lyckats med de saker som aldrig jag trodde var möjligt tills jag började här.

Men nu är min tid förbi här och det känns ledsamt att veta att man inte ska gå kvar här och jag saknar det redan.

Therese Lundin, Studiemotiverande folkhögskolekurs