Metall/Silversmide
Metall/Silversmide är en grundläggande utbildning planerad för två år, men du ansöker även till år 2. Du orienteras inom hantverket både traditionellt och utifrån hur konsthantverksscenen ser ut idag. Verkstaden är väl utrustad för silversmide, korpus och smyckestillverkning. Du kommer att ha en egen arbetsplats och verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar.
Under första året lär du dig grundläggande silversmidestekniker. Under det andra året har du möjlighet att driva ditt eget projekt. Du reflekterar över föremålets identitet och placering, vilken roll det skall ha i förhållande till rummet, kroppen och samhället. Efter år två vet du även om du vill gå vidare till högskola, som lärling, starta eget eller ha hantverket i ditt liv på andra sätt.
Undervisningen utgår ifrån varje studerandes mål och förutsättningar. Process- och teknikinriktade uppgifter stimulerar kreativiteten och utvecklar samtidigt materialskicklighet. Vi är måna om att varje studerande hittar sitt personliga uttryck utifrån sin egen identitet och erfarenhet.
Utbildningen är två år, men du ansöker till ett år i taget. Du kan också ansöka till inriktningen Konstnärliga processer. Mer information hittar du längre ner på sidan.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.
Ansökan
Ansök senast: | 15 april 2025 |
---|---|
Kursstart: | 18 augusti 2025 |
Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.
Ansök här
-
Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Klara Eriksson
Tel. 0247 – 648 18
klara.eriksson@leksand.fhsk.seBesök oss gärna
Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.
Välkommen med din ansökan!
-
Mer om utbildningen
År 1
Första året är orienterande inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Undervisningen sker i kortare och ibland längre kurser där du utvecklas i olika konstnärliga, tekniska och teoretiska uppgifter. Tonvikten ligger på att vinna teknisk kunskap i metallen samtidigt som den konstnärliga och kreativa processen utforskas.Du utvecklas i personligt uttryck, presentation och vilken roll silversmide/konsthantverk har i samhället. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.
År 2
Det andra året ger utrymme för specialisering inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Du uppmuntras att ta större ansvar för din arbetsprocess. Efterhand som kunskapen om metallens möjligheter ökar uppmuntras fördjupning och självständigt arbete med tydligt formulerade mål. Detta sker med handledning. Ett eget projekt innehåller idépresentation, tidsplanering, skissprocess, arbetsprocess, offentligpresentation och dokumentation. Presentationen kan vara verbal, digital eller en utställning. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.Arbetsprocessen
När du lär dig ett material och hittar ditt sätt att arbeta med det får du erfarenheter som går att överföra i många olika sammanhang. Att gå från ide till färdigt objekt för presentation kräver vision, vilja, kunskap och dessutom insikt i den egna arbetsprocessen. För att kommunicera dina föremål behöver du hantera olika presentationsverktyg. Därför kommer du också att arbeta med verbala och digitala presentationer.Silversmide är en utbildning som hanterar uråldriga tekniker i kombination med web, fotografering och innovativa presentationer där din utveckling är i central.
Utbildningsansvarig
Klara Eriksson driver LOD Metallformgivning med sex kollegor sedan 1999 på Kungsholmen Stockholm. Klara började sin utbildning här på Leksands Folkhögskola 1993 för att sedan fortsätta på Konstfack där hon tog sin Master of Fine Arts, metallformgivning 2001.
Ebba: ”Inte bara verkstaden som är livet”
Efter att ha blivit helt såld på silversmide efter en helgkurs letade Ebba igenom i princip hela internet efter skolor. Leksands folkhögskola kom upp och att det finns möjlighet att ha med husdjur, miljön och närhet till natur var viktiga faktorer för valet av skola. Hör henne berätta om hur det varit så här långt.
Gesällbrev efter tre års studier
Jag erhöll mitt gesällbrev som silversmed efter 3 års studier. Jag fick fint stöd och handledning under min studietid på skolan som ledde fram till mitt gesällbrev. Idag jobbar jag i det egna företaget Patrik Hansson Jewellery i Uppsala där även min verkstad finns och där all tillverkning sker enligt gamla hantverksmetoder. Jag trivs i min nya roll som silversmed och känner stor tillfredsställelse av att få arbeta med händerna och ett hantverk. Min tid i Leksand öppnade verkligen mina ögon för hantverk och jag rekommenderar alla som har ett intresse av att arbeta med händerna och skapa att söka sig hit!
Patrik Hansson, Metall- och silversmide
Kevin: ”Jag har skiftat fokus helt”
Det var intresset för att jobba med något kreativt inom hantverk och att han alltid gillat smycken som fick Kevin att gå en helgkurs i silversmide. Det var väldigt roligt och gjorde att han började söka efter utbildningsmöjligheter. Här berättar han om hur det kom sig att det blev Metall/Silversmide på Leksands folkhögskola och hur det har varit.
-
Digitalt Öppet hus 2021
Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Metall/Silversmide presenterade utbildningen. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform
-
Silversmide – Korpus
Speciellt för silversmide är korpus (korpus som kommer från latinet betyder kropp och är en traditionell term för unika föremål för bordet tillverkade för hand i metall/silver). Det är en konstart vi brinner för, men här finns möjlighet att arbeta med olika inriktningar inom metallformgivning och metallsmide som exempelvis smyckesdesign.
Våra verkstäder är väl anpassade och våra lärare väl förankrade i yrkets samtid. Under terminerna bjuder vi in gästlärare specialiserade på olika tekniker eller metoder och vi gör gemensamma studiebesök.
Klara Eriksson, ansvarig lärare för utbildningen, arbetar utifrån att du skall utveckla ditt eget språk i metall, få en orientering i dess historia och samtid. I ett samhälle med massproducerade föremål i överflöd är konsthantverkarens roll viktig på många olika sätt.
Metallen är ett beständigt material som i rätt form kan användas tidlöst. Kunskapen om ett material är en kunskap som aldrig försvinner.
-
Konstnärliga processen
Det här är en utbildning som vänder sig till dig som vill vidareutveckla ditt formspråk eller uttryckssätt som konstutövare.
Utbildningen syftar till att ge de studerande möjlighet att undersöka och utveckla metoder och processer för att gestalta och bearbeta såväl färg- och formproblem som andra konstnärliga frågeställningar. Med ökade insikter om konstnärliga processer utvecklas och stärks de studerandes konkurrenskraft på en konstnärlig arbetsmarknad.
Arbetsmetod
Kursdeltagarna kommer att arbeta med ett eller flera konstnärliga projekt som de ansöker till kursen med. De får lärarhandledning och under arbetets gång sker redovisningar i grupp genom vilka deltagarna får tillfälle till reflektion och att både få och ge feedback.Kursinnehåll
- Individuella projektarbeten i varierande material och tekniker
- Konstnärliga övningar
- Handledning individuellt och i grupp
- Presentationsteknik och utställningsmetodik
- Diskussioner kring samtida konst, konsthantverk och design
- Föreläsningar i entreprenörskap, kreativitet och problemlösning
- Studiebesök
Studietakten är 100% och kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.
Ansökan
Ansökan ska innehålla en projektbeskrivning med tidplan för det eller de projekt du vill arbeta med under utbildningen. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2024.Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Klara Eriksson
Tel. 0247 – 648 18
klara.eriksson@leksand.fhsk.se -
Boende och kostnader
Boende för kursdeltagare
En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet.
Följ med Maria på en rundtur här på skolans boenden och ett besök i matsalen där du även får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!
Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.
I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.
WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och delar av internatet är bostadsanpassat för dig som har en funktionsutmaning.
I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 5 300 kr per månad (september-maj).
För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.
Externatelever
Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 2 100 kr per månad (september-maj).
Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.
Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.
Studentlägenheter
Vi kan också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
24 kvm – 6 700 kr
26 kvm – 6 900 krI avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.
De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.
Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.
-
Om Leksands folkhögskola
Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.
Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.
Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.
Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.
Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.