Keramisk form

Att forma lera är en utmanande och spännande process. Keramisk form är en grundläggande utbildning som ger dig erfarenhet av vad det innebär att arbeta med olika keramiska tekniker inom olika områden. Du får en gedigen grund om materialens möjligheter och begränsningar samtidigt som du utforskar ditt eget konstnärliga uttryck.

Vårt arbetssätt utgår ifrån varje deltagares mål och förutsättningar. Därför ger vi mycket individuell och personlig handledning. Du kommer att få arbeta med processinriktade uppgifter som stimulerar kreativiteten. Redovisningarna ser vi som väldigt betydelsefulla eftersom alla får ta del av varandras erfarenheter och reflektioner.

Under utbildningen går vi igenom olika sätt att forma lera, till exempel dreja, bygga, kavla, ringla och gjuta. Du kommer också att arbeta med glasyrer, engober och olika bränntekniker. För att utforska ditt eget uttryck kommer du ha möjlighet att teckna kroki och arbeta med skulpturala uttryck.

Alla har sin egen arbetsplats och drejskiva i verkstaden. Här finns elugnar, gasolugn och vedeldade ugnar, allt tillgängligt alla dygnets timmar.

Utbildningen är två år, men du ansöker till ett år i taget. Du kan också ansöka till inriktningen Bruksproduktion med klassiska stengodsglasyrer eller Konstnärliga processer. Mer information hittar du längre ner på sidan.

Undervisningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för material, mat och boende.

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2022
Kursstart: 22 augusti 2022

Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  AnnaSofia Mååg
  Tel. 0247 – 648 04
  annasofia.maag@leksand.fhsk.se

  Besök oss

  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna AnnaSofia Mååg för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Mer om utbildningen

  Genom olika projekt och arbeten, ibland under handledning av gästlärare som är konstnärer, konsthantverkare eller formgivare, får du ökad materialkännedom och förståelse för form och färg. Du undersöker samtida konsthantverk och gör tillbakablickar i konsthistorien och uppmuntras till ett utforskande arbetssätt.

  Bildredigering i Photoshop och en introduktion till Indesign ingår för att underlätta portfolioarbete. Du har också tillgång till dator, onlinekurser på Moderskeppet Guld, scanner, digitalkamera, färgskrivare, 3D-skrivare och IT-handledning.

  Våra lärare har stor kompetens och lång erfarenhet med breda nätverk och stor nyfikenhet för vad som händer inom deras områden. Tillsammans med dig ansvarar de för att din utbildning ger dig möjlighet att nå dina mål utifrån dina förutsättningar.

  Målen kan se väldigt olika ut för olika personer. Det kan vara att söka vidare till högre konstnärlig utbildning på till exempel Konstfack, HDK eller Khio, men det kan också vara att kunna sätta upp en egen verkstad eller gå vidare som lärling hos en yrkesverksam hantverkare. Eller varför inte ge dig själv ett eller två år för att utforska det här fantastiska hantverket och sedan ägna dig åt det parallellt med ditt övriga liv? Möjligheterna är många…

  Utbildningsansvarig

  AnnaSofia Mååg har vairt yrkesverksam keramiker/konstnär sen 2002 med stor bredd inom det keramiska området: från små serier av bruksföremål och unikat till större gestaltningsuppdrag i offentlig miljö. De senaste tio åren har AnnaSofia återkommande skulpturala uppdrag i is och snö för ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

  AnnaSofia började sin utbildning här på Leksands Folkhögskola 1994 för att sedan fortsätta på HDK i Göteborg där hon tog sin Master of Fine Arts i keramikkonst 2001.

Jag tror jag blev lycklig här!

Det är svårt att uttrycka hur jag känner när jag tänker tillbaka på mina två år på Leksands folkhögskola. Jag tror jag hittade den största delen av mig själv där. I verkstaden. Bland allt damm.
Jag var otroligt bruksinriktad när ja kom till Leksand. Ville mest göra tekannor. Det vill jag inte nu. Egentligen ville jag nog inte det då heller. Men steget mot konst är svårt att ta själv. Läskigt.
Men jag var aldrig själv. Med det enorma stöd jag fått, från både lärare och (en enormt bra) klass har jag utvecklats mycket längre än jag själv trodde på.
Jag tror jag blev lycklig här!

Elina Reiver

Allra viktigast är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola!

Jag började med keramik på en kvällskurs och vart fast direkt och efter några år tänkte jag mitt i livet varför inte gå en utbildning. Efter mycket undersökande valde jag att söka till Leksands folkhögskola, det är en skola i en fantastisk inspirerande miljö vid Siljan och keramiskt finns alla möjligheter. Men det allra viktigaste är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola där man får prova sig fram på egenhand men också får stöd och hjälp att hitta sitt eget väg och uttryck. Jag har fått många vänner för livet som jag har delat fantastiska upplevelser med under tiden i Leksand och efteråt.
JONNY HEDKVIST

Pia: ”Jag ville ta itu med min stora dröm”

Efter en karriär som fotograf ville hon ta itu med sin stora dröm, att arbeta med lera. Och det gör hon här. Hör hennes beskrivning av utbildningen, skolan, miljön och människorna.

 • Digitalt Öppet hus 2021

  Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Keramisk form presenterade sin kurs. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform

 • Studieresa till Kina

  Under utbildningen andra år reser vi till Jingdezhen i Kina för en fyra veckors keramik-workshop där den berömda Ming-keramiken har sitt ursprung.

  För några år sedan följde dokumentärfilmaren Peter Magnusson, med oss dit och det resulterade i filmen ”Jingdezhen – Porslinets huvudstad”.

 • Bruksproduktion med klassiska stengodsglasyrer

  Leksands folkhögskola erbjuder även en utbildning med inriktning på bruksproduktion och klassiska stengodsglasyrer. Kursen är inriktad mot krukmakeri och den som avser att starta en keramikverkstad.

  Under kursen kommer du bland annat att arbeta med produktionsdrejning av koppar, fat, tallrikar, kanna och tekannor. Du kommer att arbeta med klassiska stengodsglasyrer, olika produktionstekniker och bränningsförfarande inom krukmakeri.

  Ansökan
  Ansökan ska innehålla ett arbetsprov omfattande 5 bilder av bruksgods som du tillverkat, ett självporträtt i A4 format och ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2022.

  Har du frågor?
  Kontakta utbildningsansvarig:
  AnnaSofia Mååg
  Tel. 0247 – 648 04
  annasofia.maag@leksand.fhsk.se

 • Konstnärliga processer

  Det här är en utbildning som vänder sig till dig som vill vidareutveckla ditt formspråk eller uttryckssätt som konstutövare.

  Utbildningen syftar till att ge de studerande möjlighet att undersöka och utveckla metoder och processer för att gestalta och bearbeta såväl färg- och formproblem som andra konstnärliga frågeställningar. Med ökade insikter om konstnärliga processer utvecklas och stärks de studerandes konkurrenskraft på en konstnärlig arbetsmarknad.

  Arbetsmetod
  Kursdeltagarna kommer att arbeta med ett eller flera konstnärliga projekt som de ansöker till kursen med. De får lärarhandledning och under arbetets gång sker redovisningar i grupp genom vilka deltagarna får tillfälle till reflektion och att både få och ge feedback.

  Kursinnehåll

  • Individuella projektarbeten i varierande material och tekniker
  • Konstnärliga övningar
  • Handledning individuellt och i grupp
  • Presentationsteknik och utställningsmetodik
  • Diskussioner kring samtida konst, konsthantverk och design
  • Föreläsningar i entreprenörskap, kreativitet och problemlösning
  • Studiebesök

  Studietakten är 100% och kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

  Ansökan
  Ansökan ska innehålla en projektbeskrivning med tidplan för det eller de projekt du vill arbeta med under utbildningen. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2022.

  Har du frågor?
  Kontakta utbildningsansvarig:
  AnnaSofia Mååg
  Tel. 0247 – 648 04
  annasofia.maag@leksand.fhsk.se

 • Sagt om utbildningen

  “Har du en bakgrund som elev vid Leksands folkhögskola känner vi oss trygga med att du fått en gedigen introduktion och bra förutsättning för fortsatta högskolestudier. Många av våra gästlärare och föreläsare som tillhör landets främsta inom området har börjat sin bana just på Leksands folkhögskola”.

  Mia E Göransson, Adjungerad professor i Keramik vid HDK Göteborg.

  “Flera av våra duktiga studenter har tidigare varit elever på Leksands Folkhögskola. Skolan erbjuder både konstnärlig och teknisk grund som är en stor fördel för den som vill söka vidare till högskolor som Konstfack.”

  Zandra Ahl, professor Konstfack

 • Boende och kostnader

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Maria Engberg är ansvarig för skolans internat. Följ med henne på en rundtur här på skolans boenden och besök i matsalen där du får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Keramisk form