Allmän kurs: Grund
Bär du på framtidsdrömmar? Behöver du en nystart?
Då kan Allmän kurs vara rätt för dig!
Det här är utbildningen för dig som inte slutfört grundskolan. Här jobbar vi annorlunda – studierna bygger på dialog och anpassas efter dig som individ. Du tillåts att stanna upp, reflektera och planera framåt samtidigt som vi ger dig verktygen att komma dit du vill.
Du läser tillsammans med de andra på Allmän kurs. Vi jobbar mycket med självkänsla och självförtroende där vi hjälps åt att lära känna dina styrkor, utmaningar och möjligheter. Målet är att du efter kursen ska känna dig redo och sugen på att läsa vidare.
De ämnen du kommer att läsa är:
- Svenska
- Engelska
- Matematik
- Samhällskunskap
Undervisningen hos oss är på heltid och innebär att du studerar ett till tre ämnen i taget i 10-veckorsperioder.
Så snart du är klar med ämnena på grundskolenivå kan du fortsätta direkt på gymnasienivå.
Att studera hos oss vill vi ska väcka intresset och lusten för det egna välbefinnandet, att se sig själv i ett större perspektiv. För att nå dit behöver vi förstå både oss själva och världen.
Ansökan
Ansök senast: | 15 april 2024 |
---|---|
Kursstart: | 19 augusti 2024 |
Ansökan ska innehålla ett personligt brev.
Ansökan till läsåret 2024/2025 är nu stängd men om du fyller i följande intresseformulär så återkommer vi när vi öppnar upp ansökan för läsåret 2025/2026.
https://forms.gle/ngF8H6eNczTe56Sx8
Ansökan stängd-
Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Dan Kristensson
Tel. 0247 – 648 17
dan.kristensson@leksand.fhsk.se
Studier i egen takt
Jag har alltid tyckt att skolan har varit tuff så länge jag kan minnas men idag, när jag skriver detta så har jag en helt annan bild av skolan och studier. Hur lärarna och skolan jobbar passade mig som handen i handsken, lärarna ser varje elev och lägger upp en individuell plan. Man behöver inte mätas med andra elever utan tar studierna i sin takt. Jag gillar klimatet på skolan där alla känner sig välkomna.
Jag lämnar nu utbildningen med tankar att plugga vidare och det trodde jag aldrig att jag skulle göra efter tuffa kurser. Jag är så glad att jag tog chansen och började här på Leksands folkhögskola.
Lola Skager
Jag började på Leksands Folkhögskola våren 2009. Då hade jag inte suttit i skolbänken på över 30 år. Jag kan väl säga att jag var mer än måttligt nervös första dagen jag skulle börja. Undrade flera gånger om jag verkligen gjort rätt. Men nu när jag 1½ år senare slutar måste jag säga att det var bland det bästa jag gjort. Skolan är belägen i en otrolig miljö. Uppe på en kulle med vacker utsikt över Siljan, fina timmerstugor och ingen trafik i närheten, det är så lugnt och fridfullt.
Maten är i särklass det bästa jag ätit, mycket variation med ett fantastiskt fräscht grönsaksbord. Här går du aldrig hungrig. Personalen som jobbar här är alltid tillmötesgående och trevliga. Har man problem så är de alltid villiga att ställa upp och hjälpa. Skolans lokaler och toaletter är fräscha och rena. Nu låter väl det här för bra för att vara sant, men jag kan ärligt säga att så har jag upplevt min tid här.
Det som fick mig att söka in på Leksands Folkhögskola var först och främst att man läser bara två ämnen åt gången. Det tyckte jag passade mig bra när jag inte pluggat på så länge. I början var det lite ovant och knepigt, men sedan lossnade det och gick riktigt bra. Hade det varit flera ämnen åt gången hade det varit svårare. Lärarna har lärt oss utöver de vanliga ämnena att visa respekt och stå för vad vi tror på. Det har varit roligt och lärorikt att få träffa så många olika människor i olika åldrar och med olika ursprung.Camilla och JB (lärarna) gjorde det lättare för oss att lära känna varandra med roliga lekar och mycket skratt. Många tyckte nog att det var larvigt i början, men det gjorde att man fick kontakt med de andra eleverna mycket fortare. De har också påpekat hur viktigt det är att tro på oss själva. Våga prova nya saker. Det är faktiskt sant att man bara ångra det man inte har gjort.
Jag har haft en fantastisk tid på skolan och är så tacksam mot alla jag träffat och lärt känna. Har aldrig ångrat detta.
Annakarin Olsson
-
Digitalt Öppet hus 2021
Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Allmän kurs presenterade sin kurs och sina inriktningar: Personlig utveckling, Handel/Butik/Kommunikation och Kreativ e-sport. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform
-
Utbildningsansvarig svarar på de vanligaste frågorna
Här svarar utbildningsansvarig Dan Kristensson på de vanligaste frågorna om Allmän kurs:
Har du frågor?
Kontakta Dan Kristensson på
Tel. 0247 – 648 17
dan.kristensson(at)leksandsfolkhögskola.se -
Boende och kostnader
Boende för kursdeltagare
En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet.
Följ med Maria på en rundtur här på skolans boenden och ett besök i matsalen där du även får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!
Vad finns och vad tar du med?
Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.
I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.
WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och delar av internatet är bostadsanpassat för dig som har en funktionsutmaning.
Internatavgift
I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 5 300 kr per månad (september-maj).
För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.
Externatavgift
Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 2 100 kr per månad (september-maj).
Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.
Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.
Internatavgift Studentlägenheter
Vi kan också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
24 kvm – 6 700 kr
26 kvm – 6 900 krI avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.
De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.
Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning. Alla lägenheter är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan.
-
Om Leksands folkhögskola
Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.
Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.
Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.
Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.
Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.