Kreativt Entreprenörskap
Med utgångspunkt i ditt eget projekt/företagsidé lär du dig metoder och verktyg för att utveckla din affärsidé och ditt entreprenörskap. Kursen vänder sig främst till dig som är företagare eller vill starta företag inom kreativa affärsområden eller till personer med en stark önskan att genomföra en egen projektidé. Kursens upplägg är föreläsningar och grupparbeten under en vecka i månaden på skolan. Däremellan eget arbete, hela tiden utifrån ditt eget företag/projekt.
Du utvecklar din affärsidé, ditt varumärke och lär dig hur du ska arbeta med kundfokus och olika målgrupper. Vi arbetar med designprofileringen, marknadsföring och hur du skall hantera företagets ekonomi. Hela tiden med det lilla företagets förutsättningar som utgångspunkt.
Kursinnehåll:
- Entreprenörskap
- Kreativ idéutveckling
- Varumärke och designprofil
- Marknadsföring
- Försäljning
- Sociala medier
- Personligt ledarskap
Alla lärare är verksamma som egna företagare med kunskaper och erfarenheter inom design, kommunikation, projektledning, affärsutveckling, coachning, ekonomi, marknadsföring, försäljning, sociala medier, personligt ledarskap m.m. Inspirerande föreläsare och studiebesök varvas med jordnära besök från t.ex. revisor och bank.
Utbildningen är ettårig med möjlighet att även gå ett påbyggnadsår.
Ansökan
Ansök senast: | 15 april 2025 |
---|---|
Kursstart: | 18 augusti 2025 |
Ansökan ska innehålla beskrivningen av din idé/affärsidé och ett personligt brev.
Ansök här
-
Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Lotta Hernek
Tel. 070-680 26 84Besök oss gärna
Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.
Välkommen med din ansökan!
-
Mer om utbildningen
Kreativt entreprenörskap är en utbildning som utgår ifrån din egen drivkraft att utveckla och driva ditt företag. Föreläsningar och workshops varvas med enskilt arbete inom det egna projektet/företaget. Du kommer inte att tenta och vi har heller ingen obligatorisk kurslitteratur. Däremot tipsar vi om olika källor i form av länkar, filmklipp, websidor och böcker, som vi vet kan vara värdefulla för kreativa nyföretagare.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå, men du betalar en terminsavgift som för närvarande är 3 300 kr/termin som inkluderar lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika samt viss kurslitteratur. Övrigt material, resor samt boende under föreläsningsveckorna betalar du själv.
Motsvarade verkligen förväntningarna
Det är värdefullt att få den här tiden att utveckla sitt företag. Man har hela tiden någon att prata med, lärare eller elever. Värdefullt är också all kunskap inom till exempel finansiering och marknadsföring. För mig har alla lärdomar inneburit att jag bytt inriktning på mitt företag, även det är ju ett sätt att utvecklas. Kursen har verkligen motsvarat förväntningarna.
Mattias Lindmark, Kreativt entreprenörskap
Stefan: ”Jag har kommit in i en process där jag vet hur jag ska jobba”
För Stefan handlade det om att bättre veta var hans kunder finns och veta hur han ska jobba. Träffa andra kreatörer och komma in i en process som han regelbundet kan följa upp tillsammans med lärare och de andra i klassen.
Utbildningen blev så mycket bättre...
Utbildningen blev så mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Inte nog med att jag fick massor av nya verktyg och kunskaper att använda, jag har även fått nya likasinnade vänner i alla åldrar från olika bakgrunder och branscher. Att vara egen företagare kan i perioder vara väldigt ensamt och att få möjlighet att ventilera och bolla idéer och problem med andra som sitter i samma situation är en fantastisk tillgång. Även lärare och föreläsare på utbildningen är egna företagare vilket gör att man alltid har mentorer att vända sig till när man behöver. Jag är otroligt glad och tacksam över att jag får vara en av eleverna på kreativt entreprenörskap och längtar alltid till nästa ”kreavecka” på plats på Leksand Folkhögskola.
Linnéa Falkinger
Hanna: ”Jag behövde en nystart i mitt företag”
När Hanna hade tappat lite riktning på vad hon ville göra i sitt företag efter några års föräldraledighet sökte hon till Kreativt entreprenörskap. Här berättar hon om sitt år på utbildningen.
Ett år på Krea!
I nästan hela mitt liv har jag varit bonde och jobbat mestadels själv. För ca 10 år sedan hoppade jag av mitt liv som bonde för att jobba i livsmedelsindustrin. Här fanns arbetskamrater men ingen tid eller möjlighet till möten med människor. Längtan till att kunna kombinera livet som bonde med möten med olika människor gjorde att drömmen att kunna leva av gården växte igen.
Krea har gett mig insikt och verktyg att det går att kombinera gårdsarbetaren med odling, hästar och möten över gränserna både i verkliga livet och på sociala medier.
Veckorna man är i skolan är otroligt givande, uttömmande, roliga, omvälvande. Mina klasskamrater bidrar precis lika mycket som fantastiska föreläsare och lärare. Jag har tvingats att utmana mig själv både socialt och kunskapsmässigt. Jag står stadigare i jorden nu efter alla dessa möten med fantastiska människor som har delat med sig av kunskap, misstag, lyckade projekt och livet i stort.
Matts Rickardsson
-
Digitalt Öppet hus 2021
Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Kreativt entreprenörskap presenterade sin kurs. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform
-
Om Leksands folkhögskola
Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.
Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.
Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.
Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.
Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.