Design

Design påverkar vår vardag och är en viktig del av samhällsutvecklingen. Designlinjen på Leksands folkhögskola ger dig en grundläggande orientering i formgivning och visuell kommunikation. Den förbereder dig som ska söka vidare till högre designutbildningar, men passar också för dig som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla dig, ändra inriktning eller helt enkelt vill förkovra dig i designområdet.

Design och Visuell kommunikation

Kursens huvudämnen är design och visuell kommunikation där produktformgivning, inredning, illustration, grafisk design och rörlig form/interaktiva medier, arkitektur och mode ingår som delmoment.

Designprocessen är den röda tråden och genom både teoretiska och praktiska övningar får du möjlighet att utforska formgivningens värld och få en inblick i de olika delarna av designyrket.

Fokus under kursen kommer också vara att kunna skapa och presentera en individuell portfolio, vilket är den handling som nästan enbart används som merit- och ansökningshandling inom designbranschen.

Engagemang och eget driv

Din insats är ett stort engagemang och eget driv. Under din tid här har du möjlighet att utforska din egen kreativa process och uttryck. Träna, testa, utforska och utvecklas med ett stort stöd och handledning får dina lärare. De finns där för dig, men det är du som gör jobbet! Designsal och projektrum har du tillgång till dygnet runt alla dagar under utbildningstiden.

Vi ser gärna att du har din egen laptop och ritplatta, men det finns också stationära datorer med nödvändiga programvaror och några ritplattor att låna på skolan. Adobe Creative Suite kan du skaffa till studentpris när du påbörjat utbildningen.

Utbildningens mål

Utbildningens mål är

 • att deltagarna har fått en grundläggande kunskap i designprocessen och redskap för att kunna visualisera och gestalta sina idéer,
 • att de har en förståelse för metodiken och hur processen ser ut från idé till färdig presentation och
 • att var och en fått utforska sin egen kreativa process och uttryck.

Med det kan varje deltagare skapa arbetsprover, portfolio eller presentationer för sina nästa steg oavsett om det är att söka högre designutbildning, söka uppdrag eller presentera projekt för eventuella intressenter till exempel.

Studera ett eller två år

Utbildningen är ett eller två år. Du ansöker till år två även om du gått år ett,  men du kan också ansöka direkt till år två om du har grundläggande kunskaper inom designprocess sedan tidigare och vill kompetensutveckla dig. Under år två fördjupar du dig inom:

 • designprocess
 • visuell kommunikation
 • skissteknik/modell i 2D och 3D
 • UX, UI, motion – app/webb
 • hållbarhet – cirkulär design
 • utställningsdesign
 • eget projekt

Eget projekt eller inriktning kan vara att du vill fördjupa dina kunskaper inom ett visst designområde. Det kan också vara att du vill arbeta med en ansöka till en utbildningen.

Under år två har du en arbetsplats i designsalen och kontakt med mentor och gästlärare som handleder dig på plats, men också delvis via vår digitala utbildningsplattform.

Efter utbildningen

Det här är en förberedande utbildning för dig som vill söka dig vidare inom:

Visuell kommunikation
Illustration
Grafisk design
Inredningsdesign
Produktformgivning
Industridesign

Studieekonomi och boende

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för material, boende och mat samt studieresor. Du kan bo på skolan under studietiden. Läs mer om våra studentrum och studentlägenheter under rubriken Boende och kostnader längre ner på sidan.

Ansökan

Ansök senast: 17 april 2023
Kursstart: 21 augusti 2023

För att söka till designlinjen behöver du ett starkt engagemang och intresse för uttryck, färg och form och en vilja att lära dig mer om design och rollen som designer.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

Du är välkommen att skicka in en ansökan även efter att sista ansökningsdatum har passerat för eventuella återbudsplatser.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  Kathrine Plars
  Tel. 0247-648 15
  kathrine.plars@leksandsfolkhogskola.se

  Besök oss
  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna Kathrine Plars för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Mer om utbildningen
  Kursinnehåll

  I kursen år ett ingår grundläggande kunskaper i:

  designprocess
  rit- och skissteknik
  kroki
  bildkomposition
  illustration
  formspråk
  konstnärlig grund
  bygga modell
  digitala verktyg för två- och tredimensionella gestaltningar
  rörlig media
  orientering i olika material
  färglära
  copy
  konst- och designhistoria
  hållbarhet – cirkulär design
  ux – webb/app
  arkitektur
  mode
  utställningsdesign

  Kommunikation är alla människor inbegripna i. Därför anser vi det viktigt att förstå och behärska kommunikation på ett djupare plan och lägger vikt vid att träna både skriftlig, muntlig och visuell presentation.

  I kursen år två ingår fördjupande kurser i:

  designprocess
  visuell kommunikation
  skissteknik/modell i 2D och 3D
  UX, UI, motion – app/webb
  hållbarhet – cirkulär design
  utställningsdesign

   

  Yrkesverksamma gästlärare

  Tillsammans med utbildningens huvudlärare är det yrkesverksamma gästlärare med lång erfarenhet inom sina områden som undervisar. De ger dig en verklig inblick i vad designyrket innebär. De inspirerar, utmanar, vägleder och ger feedback så att du kan skaffa dig den plattform du behöver för att kunna ta dig vidare till det mål du satt upp.

  Bland annat kommer du undervisas av Per José Karlén – illustratör och grafisk formgivare, Jon Eliason – inredningsarkitekt och produktformgivare, Martin Sandström – industridesigner och Anna Elzer Oscarsson – formgivare.

  Studiebesök och samarbeten

  Vi kommer att göra studiebesök och studieresor under utbildningen. Det blir också ett eller ett par gemensamma projekt med de andra utbildningar på skolan. Utbildningarna är Bokbinderi, Keramisk form, Metall/Silversmide och Allmän kurs med inriktningarna e-sport, handel/butik/kommunikation och personlig utveckling. Dessutom finns möjligheten att jobba med egna samarbetsprojekt över utbildningsgränserna.

  Utbildningsansvarig: Kathrine Plars

  kathrine.plars@leksandsfolkhogskola.se

Varje elev fick unik tid av lärarna

Att ha studerat 1 år Design på Leksands Folkhögskola har varit en stor tillgång för mig. Utbildningen har gett mig bra grunder inom designområdet samt hjälpt mig att lista ut vad det är inom design jag vill jobba med och brinner för. Jag tyckte att det var ett väldigt bra upplägg på utbildningen, att det kom olika gästlärare under höstterminen som var verksamma och jobbade inom olika områden. Man fick där av en stor inblick i designvärlden och fick testa på många olika tekniker och tankesätt för att sedan hitta det man själv är intresserad av.

Min tid på skolan var fantastisk, jag fick vänner för livet och träffade många nya och intressanta människor. Fokusen på arbetet var högt då man gick i en liten klass och varje elev fick unik tid av lärarna. Miljön och andan kring skolan höjde fokusen ännu mer.

Genom att ha studerat vid Leksands Folkhögskola fick jag möjligheten att jobba hos en av gästlärarna vilket har vart en otrolig tillgång och gett mig erfarenhet och inblick i arbetet. Med dessa grunder kom jag in på Industridesign på Umeå Universitet.

Om du funderar på att söka till Design programmet på Leksands Folkhögskola så rekommenderar jag starkt att du gör det. Du kommer få en bra grund att stå på för att söka vidare till högskola eller annan utbildning.

Mathilda Karlsson, Design

För mig var det ett viktigt år för att lära mig arbeta fokuserat

Året på design började med att jag inte kom in på någon högskola och jag visste inte vad jag kunde förvänta mig.

Jag är inriktad mot textil och mode och var det redan innan året men oavsett inriktning är det intressant att få med sig alla olika tankar om designprocess från flera designområden. Bra miljö kring skolan, bra lokaler, bra mat ger också bra fokus på arbetet i skolan.

För mig var det ett viktigt år för att lära mig arbeta fokuserat och att skapa bra underlag att söka högskolor med. Jag leker nu väldigt seriöst på kandidatprogrammet, Modedesign på Textilhögskolan i Borås.

Erik Eklund

En bra grund att stå på

Jag heter Sofie och jag läste Design i Leksand på folkhögskolan. Jag började i Leksand med inga speciella planer, men det lät roligt och intressant. Jag visste att jag ville framåt och att design och kreativitet var det viktigaste i mina uttryck.
Efter två år i Leksand läser jag nu på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hit hade jag inte kommit utan den kunskap som jag fått och den person som jag har växt som. Jag har lärt mig mycket inom skissteknik, presentationsteknik, bild, formlära och mycket mer som har byggt mig en bra grund att stå på.

Allt har en början, börja här du också!

Sofie Alm, Design

Stödet från både lärare och andra elever är ovärderligt

Tiden på Leksands folkhögskola var för mig en enormt viktig tid, både för min självutveckling och mitt lärande inom designområdet. Läget på skolan är helt fantastiskt och ger en både inspiration, energi och ett enormt fokus till det som intresserar en mest. Stödet från både lärare och andra elever är ovärderligt och man blir som en liten familj. Tiden har gav mig en mängd fina vänner!

Utbildningen är bred och man kan rikta in sig på väldigt många olika områden och en får träffa riktigt duktiga verksamma gästlärare. Idag studerar jag till bildlärare på Högskolan Dalarna och de förberedande kunskaperna en får i Leksand har varit så himla användbara för mig. Plus att jag idag ser tiden som en investering i mig själv!

Emma Sundström

Oscar: ”Lyxen att få tid på sig”

Hör Oscar berätta om lyxen att få tid på sig att öva och att få hjälp med sin portfolio. Det var för att få grunderna inom designområdet som han sökte till utbildningen och nu är siktet inställt på högskoleutbildning.

Precis vad jag behövde

För mig har året på Leksands folkhögskola varit precis vad jag behövde. Ett år för utforskande av min kreativitet, olika designområden samt min personliga stil och arbetssätt. Vägen har varit full av toppar och dalar, krävt hårt arbete och envishet men tillsammans med fantastiska klasskompisar och lärare har jag haft jättekul och utvecklats som person.
Främst har jag lärt mig hur jag fungerar i designprocessen och hur jag ska hantera olika designuppgifter på bästa sätt. Jag har fått mer självförtroende i mitt skapande och känner mig väl förberedd för mina framtida studier inom industridesign i Umeå.
Utbildningen rekommenderas för vem som helst som är nyfiken på sin kreativitet och på vilka möjligheter som finns inom design.

Anton Andersson, Design

Det bästa jag någonsin har gjort!

Det bästa med den här utbildning har varit att få möjlighet att testa på så många olika områden inom design och fått upp ögonen för nya saker. Vi har haft fantastiska lärare som verkligen har spetskompetens inom sina områden vilket har varit otroligt roligt och givande!

Att flytta till Leksand och börja studera på folkhögskolan är det bästa jag någonsin har gjort! Skolan ligger så vackert med utsikt över Siljan med fantastisk god mat och underbara lärare och elever. Tack vare mitt år på Design i Leksand lyckades jag komma in på Designprogrammet på HDK.

Jag skulle vilja rekommendera alla människor att läsa på Leksands folkhögskola, varesig man gör det för att söka vidare eller bara vill prova på något nytt. Det är en fantastisk upplevelse!

Linnéa Åkerlund, Design

Gabriella: ”Jag har skiftat fokus helt”

Från att vara helt inställd på inredningsarkitektur har Gabriella nu bytt fokus och satsar nu på illustration och grafisk design. Hör henne berätta om sina tankar om designlinjen och vem hon tycker den passar för.

 • Digitalt Öppet hus 2021

  Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Design presenterade sin kurs. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform

 • Utbildningsansvarig svarar på de vanligaste frågorna

  Här svarar tidigare utbildningsansvarig Fia Palmgren på de vanligaste frågorna om Design:

   

  Har du frågor?
  Kontakta Kathrine Plars på
  Tel. 0247 – 648 15
  kathrine.plars@leksandsfolkhogskola.se

 • Sagt om utbildningen

  ”Som designer tycker jag att man har ett ansvar för nästa generation designers och deras väg ut i yrket. Designlinjen på Leksand folkhögskola är en mycket bra början. Den omsorg jag känner att skolan har för eleverna är påtaglig och innerlig på ett sätt som imponerar på mig. Ambitionen är hög vilket leder till att många av våra elever lyckas senare att ta sig in på högskoleutbildningarna inom design.”

  Jon Eliason, designer och gästlärare

 • Boende och kostnader

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Maria Engberg är tidigare ansvarig för skolans internat. Följ med henne på en rundtur här på skolans boenden och besök i matsalen där du får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Design