Design

Vi är stolta över att kunna berätta att många av dagens duktiga yrkesverksamma designers började sina karriärer hos oss på Leksands Folkhögskola. Vår utbildning syftar i hela sitt upplägg till att du ska lära dig designprocessen som arbetsverktyg. Du kommer att få arbeta med design som spänner över stora delar av området: produkt, inredning, grafisk, mode och miljö för att nämna några. Den viktiga designprocessen använder du dig sedan av i den inriktning du vill satsa på.

Du får individuell handledning och utvecklar under din tid hos oss förmågan att själv driva projekt och nå mål. Att presentera projekt, ge och ta positiv respons är naturliga inslag i vår utbildning.

Vårt mål är att ge dig den bästa grunden för vidare högskolestudier inom designområdet. Inför högskolornas arbetsprover lägger vi stor vikt vid presentationsteknik, layout, idégenerering, modellbygge, illustrations- och skissteknik. Du lär dig arbeta i olika digitala verktyg för ritningar, 3D, presentation och bildbehandling. Du får gott om tid och stöd för att jobba med ansökningsprover och portfolios till högskolor eller andra utbildningar. Många av våra tidigare elever studerar idag på skolor som Beckmans, Konstfack, HDK och Umeå designhögskola, men även på internationella utbildningar.

Under utbildningen kommer du också att ha duktiga och inspirerande gästlärare, alla yrkesverksamma formgivare som med sina specialkunskaper inom till exempel mode, illustration eller inredning håller veckolånga workshops och som också delar med sig av hur jobbet som designer kan vara.

Utbildningen är högskoleförberedande, den är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2020

Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  Anna-Karin Berglund
  Tel. 0247 – 648 15

  Besök oss
  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Mer om utbildningen

  Designprocessen

  Vår utbildning syftar i hela sitt upplägg till att du ska lära dig designprocessen som arbetsverktyg. Du arbetar med design som spänner över stora delar av området: produkt, inredning, grafisk, mode och miljö för att nämna några. Den viktiga designprocessen använder du dig sedan av i den inriktning som intresserar dig.

  Under läsåret arbetar du med ett antal designprojekt. Arbetena är utformade så att du kommer i kontakt med olika metoder, moment och där resultaten fungerar som underlag inför högskolornas arbetsprover. Vi erbjuder stor flexibilitet att utforma egna arbeten.

  Konstnärlig grundträning

  För att lyckas som designer krävs konstnärlig grundträning. I vår utbildning lägger vi därför stor vikt vid att genom olika kursmoment öka kännedomen om material, förståelse för form, färg och komposition. Det kan handla om krokiteckning, perspektiv, måleri, foto, grafiska tekniker och gestaltning. Vi tittar också på samtidskonst och gör tillbakablickar i konst-, design- och stilhistorien. Du uppmuntras till ett experimentellt utforskande arbetssätt.

  Utbildningsansvarig: Anna-Karin Berglund

  anna-karin.berglund@leksand.fhsk.se

För mig har året på Leksands folkhögskola varit precis vad jag behövde. Ett år för utforskande av min kreativitet, olika designområden samt min personliga stil och arbetssätt. Vägen har varit full av toppar och dalar, krävt hårt arbete och envishet men tillsammans med fantastiska klasskompisar och lärare har jag haft jättekul och utvecklats som person.
Främst har jag lärt mig hur jag fungerar i designprocessen och hur jag ska hantera olika designuppgifter på bästa sätt. Jag har fått mer självförtroende i mitt skapande och känner mig väl förberedd för mina framtida studier inom industridesign i Umeå.
Utbildningen rekommenderas för vem som helst som är nyfiken på sin kreativitet och på vilka möjligheter som finns inom design.

Anton Andersson, Design

Det bästa med den här utbildning har varit att få möjlighet att testa på så många olika områden inom design och fått upp ögonen för nya saker. Vi har haft fantastiska lärare som verkligen har spetskompetens inom sina områden vilket har varit otroligt roligt och givande!

Att flytta till Leksand och börja studera på folkhögskolan är det bästa jag någonsin har gjort! Skolan ligger så vackert med utsikt över Siljan med fantastisk god mat och underbara lärare och elever. Tack vare mitt år på Design i Leksand lyckades jag komma in på Designprogrammet på HDK.

Jag skulle vilja rekommendera alla människor att läsa på Leksands folkhögskola, varesig man gör det för att söka vidare eller bara vill prova på något nytt. Det är en fantastisk upplevelse!

Linnéa Åkerlund, Design

Jag heter Sofie och jag läste Design i Leksand på folkhögskolan. Jag började i Leksand med inga speciella planer, men det lät roligt och intressant. Jag visste att jag ville framåt och att design och kreativitet var det viktigaste i mina uttryck.
Efter två år i Leksand läser jag nu på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hit hade jag inte kommit utan den kunskap som jag fått och den person som jag har växt som. Jag har lärt mig mycket inom skissteknik, presentationsteknik, bild, formlära och mycket mer som har byggt mig en bra grund att stå på.

Allt har en början, börja här du också!

Sofie Alm, Design

 • Sagt om utbildningen

  ”Som designer tycker jag att man har ett ansvar för nästa generation designers och deras väg ut i yrket. Designlinjen på Leksand folkhögskola är en mycket bra början. Den omsorg jag känner att skolan har för eleverna är påtaglig och innerlig på ett sätt som imponerar på mig. Ambitionen är hög vilket leder till att många av våra elever lyckas senare att ta sig in på högskoleutbildningarna inom design.”

  Jon Eliason, designer och gästlärare

 • Boende och kostnader

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Design