Visual Merchandiser/Butiksledare på distans!

Välkommen till vår Visual Merchandiser/Butiksledarutbildning, inriktning butik

Kursen genomförs som distansutbildning vilket innebär att du varvar eget arbete – inläsning av kurslitteratur, arbete med inlämningsuppgifter samt egen reflektion – med fem träffar i Leksand. Vid träffarna får du arbeta praktiskt, inspireras av kunniga föreläsare, utbyta erfarenheter med de andra i gruppen och inte minst ett kontaktnät i branschen!

Målgrupp
Den här utbildningen vänder sig till dig som

 • jobbar i butik och vill ta nästa steg i din utveckling
 • vill byta bana och känner att du vill satsa på handelsområdet
 • är kreativ och kanske redan jobbar med butikskommunikation, men vill utveckla ditt säljfokus
 • är butiksägare och vill hitta ny inspiration för att utveckla din verksamhet.

Kursen mål
Kursens mål är att ge dig en gedigen grund både i rollen som visual merchandiser och som butiksledare. Vår erfarenhet är att den kombinationen efterfrågas mer och mer på marknaden. Det bekräftas av flera av våra tidigare studerande och deras arbetsgivare.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd på gymnasial nivå genom CSN. Du betalar för resor, boende, mat och material. 

 

Kursperiod: 2024-08-19 — 2024-12-20

Deltagarantal: Max 18 deltagare garanterar att alla lär känna varandra och ger möjlighet att ta upp frågeställningar som känns viktiga i gruppen!

Studietakt: 100%

Under kursen har vi fem obligatoriska fysiska träffar i Leksand följande datum:

27-30 augusi 2024
24-27 september 2024
15-18 oktober 2024
26-29 november 2024
16-18 december 2024

Du ska även göra två praktikveckor under perioden 4 till 15 november 2024.

Förutom de fysiska träffarna kommer vi att genomföra ett antal digitala träffar under terminen.

Ansökan

Ansök senast 15 maj 2024
Kursstart 19 augusti 2024

Ansökan ska innehålla ett personligt brev, samt ett arbetsprov bestående av en bild på en skyltning där du själv beskriver vad som gjorts bra och vad som kan förbättras i den skyltning du valt.


Sen ansökan?

Vi tar emot sena ansökningar och behandlar dem efter den första antagningsomgången.

Ansök här
 • Mer om utbildningen
  Utbildningsansvarig

  Berit Strömberg är utbildningsansvarig för vår visual merchandiser/butiksledarutbildning och har lång erfarenhet i branschen. Hon har arbetete i ledande befattningar, flertal projektroller,  som visual merchandiser och som utbildare inom butik och säljkommunikation. Hon har arbetat med stora kedjeföretag som H&M, Duka, Kronans Apotek och som egen företagare.

  Utbildningen innehåller följande delkurser:

  • Kvalificerad försäljning
   Köpprocessen, kund och behovsanalyser samt hela försäljningsprocessen.
  • Ledarskap och kommunikation
   Under kursen får du möjlighet att utveckla dina ledaregenskaper och hur du kan leda och motivera, inspirera och engagera personal och medarbetare. Coachning, självledarskap och konflikthantering ingår. Vi varvar föreläsningar med gruppdiskussioner och workshops.
  • Butiksekonomi och lönsamhet
   Du lär dig förstå den dagliga driften och hur butikskommunikation kan påverka lönsamheten. Du lär dig förstå nyckeltalens betydelse för lönsamheten i butiken och hur omvärlden påverkar. Du lär dig analysera säsonger och kampanjer ur ett lönsamhetsperspektiv.
  • Butikslayout och belysning
   Du får i teori och praktik lära dig hur en butik byggs upp. Genomgång av inredning, belysningsteknik och ljussättning av olika typer av exponeringar i våra väl anpassade lokaler.
  • Mekanisk försäljning och skyltfönster
   Kundens behov och köpbeteende, från entré till avslut i kassan. service idag, framtidens retail, trender och säsonger. Du får praktisk träning i att bygga upp attraktiva, säljande exponeringar och skyltfönster, från idé planering och genomförande. Lära dig grunderna för all slags exponering i varierande miljöer. Hur kampanjer kan optimera lönsamheten och vad som är bra exponering samt planering av olika aktiviteter.
  • 3D program
   Du får kunskap i hur man ritar och visualiserar i 3D, hur du bygger upp olika ytor och exponeringar i en butik.
  • Arbetsrätt
   Vi går igenom de villkor och regelverk som styr arbetsmarknaden. Vi samtalar kring arbetsrättslagarna att förhålla sig till inom handeln, samt krav och förväntningar från medarbetare och ledning med fokus på hållbart ledarskap och arbetsmiljö. Framförallt vad som kommer att förväntas av dig som ledare i butik.
  • Praktik
   Du får möjlighet att tillämpa dina kunskaper i rätt miljö. Du bygger kontakter med arbetslivet för framtiden och utvecklar ett nätverk.

   

  Intyg utfärdas efter utbildningens slut och samtliga uppgifter är inlämnade och godkända.

”Jag har lärt mig allt som står i kursplanen och mycket mer därtill. Tänker då främst på alla praktiska tips och trix, men även hur värdefullt det varit att få reflektera över personlig utveckling och ledarskap. Jag har fått med mig massor!

Jag är överraskad över att det gick att få med sig så pass mycket under en termin. Jag är också positivt överraskad över hur kul vi haft tillsammans. Många nya bekantskaper och intressant att utbyta erfarenheter med varandra.

Skolans lektionssalar är finare än jag kunnat föreställa mig och miljön runtomkring är helt underbar.”

Jenny

”Det som överraskade mig var att allt var så oroligt uppstyrt och bra. Man kände en trygghet och en tillhörighet där man kunde få vara sig själv och utvecklas och fråga det man ville.”  ~ Hanna

”Mer än vad jag kunde tänka mig. En otroligt innehållsrik utbildning där jag fått med mig kunskap om VM-biten men också inom ledarskap och haft nyttiga erfarenhetsutbyten med alla kurskamrater. 

Jag har lärt mig hur man ska tänka för att göra ett bra, effektivt och noggrant arbete. Att saker tar längre tid än vad man tänker sig (framförallt när man är ny på det hela) och att man aldrig kan bli fullärd. Har även lärt mig att branschen bygger på att man ständigt måste vara uppdaterad och med i vad som händer i omvärld för att göra ett relevant och aktuellt jobb.

Har lärt mig att ledarskap är en utmaning som man alltid måste träna sig själv på och framförallt underhålla sig själv i precis som med vilken träning som helst – vill man vara bra på att springa behöver man träna på och underhålla det för att hålla i. 

Många nyttiga lektioner både på plats och digitalt. Bra med LIA och samarbetsbutiken – där har jag lärt mig massor om hur det faktiskt funkar i verkligheten när man har deadline, störningsmoment och andra utmaningar som kanske inte finns på skolan.

Blev överraskad över ens egen kapacitet och förmåga. När vi började var alla väldigt osäkra men blommade snabbt ut. När bildspelet rullade igår under avslutningsfikat noterade jag bilderna från våra tidiga exponeringar jämfört med dem vi gör nu. En utveckling har skett för alla vilket är kul att se.

Egentligen har det mesta överraskat mig då utbildningen har varit bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig, vilket är en bra och positiv överraskning! Ska sprida ordet om utbildningen till så många jag kan.”

Isabella

”Jag har fått: 

 • Nya perspektiv och nya kunskaper inom exponering 
 • Nya perspektiv och nya kunskaper inom ledarskap
 • Nya kunskaper inom handel
 • En introduktion och  ”verktyg” till fortsatt utveckling för att använda och behärska sketchup.
 • Reflektera kring min egen roll och person 
 • Reflektera kring min yrkesroll/framtida yrkesroll
 • Kunskaper om  arbetsrätt
 • Insikter,  slutsatser, reflektioner och val under utbildningen.
 • Utbildningen har gjort mig nyfiken och synliggjort möjlighet  till nytt yrkesval.”

Åsa

”Jag har lärt mig oerhört mycket om mig själv och fått väldigt mycket mer kunskap än vad jag hade tidigare. Att få gå denna utbildningen har gett mig så mycket mer självförtroende och mersmak på yrket som VM. Jag ser ledarskap-delen av utbildningen som ett plus men jag var ute efter att få bli VM och det är jag nu vilket känns helt underbart. Det som jag lärt mig som jag absolut inte kunde tidigare är att snabbtexta, blir bättre varje gång man skriver och övar vilket är roligt. Sen att få ta del av all kunskap som vi klasskompisar och lärare har delat med oss av, tips och idéer. 

Det som har överraskat mig mest under utbildningen är att jag har vågat ta för mig mer, växt som person. Sen också att jag har gjort något som bara gynnar mig själv, inte gjort vad alla andra säger att jag ska göra utan jag har lyssnat på mig själv och jag vågar och kan. 

Som helhet av utbildningen så är jag väldigt nöjd med allt. Ni lärare har varit fantastiska, så kunniga och genuina. Rekommenderar verkligen andra personer som är intresserade av yrket att söka/gå utbildningen.”

Sanda

”Jag har lärt mig så mycket under denna kurs, hittat tillbaka till min kreativa sida och jag vet vad jag vill göra framöver. Jag vågar mer och känner mig inte nervös inför att söka jobb och vet vad jag kan. En positiv utveckling.

Det som har överraskat mig är att jag har lärt mig så mycket mer än vad jag hade förväntat mig. Man kan aldrig lära sig för mycket utan att det har även varit roligt att lära sig mer.”

Mathilda

”Jag har lärt mig så mycket i denna utbildning. Saker som jag tidigare inte arbetat med, men som alltid funnits med parallellt i mina tidigare arbeten. Att arbeta med det visuella i butik har varit så roligt! Att praktiskt få testa och kreativt jobba tillsammans med andra kurskamrater har varit så lärorikt. Då har vi tillsammans och med Berits feedback kommit fram till ännu bättre slutresultat. Alla genomgångar har varit jätteroliga! Det ger så mycket att också få se bildexempel från “verkligheten” hur det ser ut där.”

Linda

”Jag har lärt mig så otroligt mycket som till exempel att plocka fram de detaljer som jag hade inom mig men som jag inte riktigt låtit komma fram. Jag har lärt mig fix och trix och att tro lite mer på mig själv. Det var det jag tänkte att jag skulle och det gick ju vägen. 

Jag har fått nya synvinklar på det visuella och all feedback man fått har varit så lärorikt. Sättet som ni arbetar på i kursen har passat mig väldigt bra, för samtidigt som det har varit otroligt lärorikt har jag haft väldigt kul. Tiden hos er har varit bland det roligaste jag gjort FÖR MIG!

Så mycket man kan få till av lite, man är aldrig begränsad även om man är det.”

Annette

”Jag lärde mig också otroligt mycket av klasskamraterna då vi många gånger delade idéer och kunskap gällande det mesta inom ämnet.” ~ Jennifer

”Jag har lärt mig så mycket under utbildningen som jag kommer ta med mig i framtiden, bland annat hur visuell kommunikation påverkar andra och deras beteenden samt hur man ökar försäljningen med små enkla knep. Jag har även lärt mig mycket om mig själv, hur jag hanterar nya situationer och vilka roller jag tar i olika grupper. Jag tycker att träffarna och praktiken har gett mig mest med utbildningen. Jag uppskattade att mycket av utbildningen handlade om reflektioner, om sig själv och andra, för det är värdefullt i livet oavsett arbete eller privat. 

Det som överraskade mig mest var att det var så extremt blandade åldrar och kompetensnivåer på alla klasskamrater. Jag visste att utbildningen skulle ge mig mer kunskap i området, men inte att jag själv skulle utvecklas som person under utbildningen. Det är dock endast positivt och väldigt värdefullt!”

Moa

”Jag tar med mig mer kunskap om varuvisning vilket var mitt mål med hela utbildningen. Eftersom jag endast har arbetat med barnkläder innan så var det väldigt givande att få testa olika produkter, på så vis kom jag ut från min comfortzone och jag känner mig mer bekväm med att jobba med andra typer av produkter nu. Det var även väldigt kul att få bekräftat från andra att man faktiskt kan det här, då känner man ju att man är på rätt väg.

Det är egentligen inget som har överraskat mig… rollen som Visual Merchandiser är konstant utvecklande och det går nog aldrig att bli riktigt fullärd, nu är det bara att ta till vara på den kunskap man har hittills.”

Izabelle

”Jag har lärt mig väldigt mycket, att se olika sorters personer att man kan lära sig på olika sätt som att se, lyssna göra osv. Att man kan se saker från olikas perspektiv, färg och form uppbyggnad mm.” ~ Therese

”Jag har lärt mig så otroligt mycket om Visual Merchandiser som jag inte visste och jag ser så mycket i arbetet och i butik med andra ögon nu.”

Madeleine

”Jag vill börja med att skriva att jag är så glad att jag valde att gå denna utbildning och tacksam för att jag fick möjligheten. Jag tycker tempot på utbildningen har varit bra, bra föreläsare och intressanta uppgifter.” ~ Sophia

 • Våra lokaler

   

  Välkommen till oss!

  Här finns väl anpassade lokaler för våra utbildningar. Förutom föreläsningslokaler finns övningslokaler för träning av de praktiska momenten i utbildningen.

   

  I vår övningsbutik får du öva på praktiska moment i exponering, belysning mm. Du kommer att jobba med allt från enstaka exponeringar på golv och vägg, till större kampanjer.

   

  I teorisalen samlas vi inte bara för de teoretiska momenten. I lokalen finns även skyltskåp och övningsytor för exponeringar samt belysning. Här finns även de verktyg som vi använder när vi jobbar med exponeringarna.
  I anslutning till teorisalen finns vårt rekvisitaförråd, med kläder, inredning verktyg m.m.

  Denna yta använder vi både som skyltfönster och butikens A-yta. Här får du göra allt från små till stora exponeringar. Även här tränar du på belysningens betydelse för en bra exponering.

   

 • Boende och kostnader

  Leksands folkhögskola ligger i hjärtat av Dalarna invid Siljan. Skolan ligger på gångavstånd från Leksands centrum.

  När du går vår distansutbildning betalar du för lunch samt förmiddags- och eftermiddagsfika de dagar du är på skolan, för närvarande är avgiften 3 300 kr. Det finns möjlighet till boende på Leksands folkhögskolas internat. Du betalar 500 kr för första natten, sedan 350 kr/natt då ingår del i två-bäddsrum, frukost, lakan/handdukar och slutstäd (enkelrum i mån av plats, du betalar då 800 kr för första natten, sedan 500 kr/natt).

  I restaurangen, med vacker utsikt över Siljan, serveras frukost, för- och eftermiddagsfika samt lunch tillagade av bästa råvaror, gärna närproducerade, av vår chefskock och hans team. Meddela oss för specialkost. Lunchserveringen är även öppen för allmänheten, måndag-fredag 12.15-13.30, under terminstider. På internatet finns även gästkök och allrum med TV.

  I nära anslutning till internatet hittar du som åker bil parkeringsplats (första parkeringen på vänster sida). Laddstolpe för elbil finns.

 • Entreprenörskolan på Leksands folkhögskola

  Om skolan

  Entreprenörskolan, som är en del av Leksands folkhögskola, erbjuder unika utbildningar riktade mot handeln. Alla utbildningar är utarbetade tillsammans med näringslivet utifrån behovet av kunniga och kvalificerade medarbetare.

  Teori och praktik

  I utbildningarna varvas teori och praktik och du får en bra möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktisk handling.

  Samverkan med näringslivet

  I samverkan med näringslivet startades Entreprenörskolan år 2000 av Stiftelsen Hantverk & Utbildning som en gång grundades av Företagarna i Sverige. Näringslivet påverkar innehållet i utbildningarna och deltar också på olika sätt i verksamheten på Entreprenörskolan. Du kommer att möta representanter från näringslivet i form av föreläsare, mentorer, lärare, projektansvariga och handledare.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Visual Merchandiser/Butiksledare på distans!