Visual Merchandiser/Butiksledare på distans!

Välkommen till vår Visual Merchandiser/Butiksledarutbildning, inriktning butik

Kursen genomförs som distansutbildning vilket innebär att du varvar eget arbete – inläsning av kurslitteratur, arbete med inlämningsuppgifter samt egen reflektion – med fem träffar i Leksand. Vid träffarna får du arbeta praktiskt, inspireras av kunniga föreläsare, utbyta erfarenheter med de andra i gruppen och inte minst ett kontaktnät i branschen!

Målgrupp
Den här utbildningen vänder sig till dig som

 • jobbar i butik och vill ta nästa steg i din utveckling
 • vill byta bana och känner att du vill satsa på handelsområdet
 • är kreativ och kanske redan jobbar med butikskommunikation, men vill utveckla ditt säljfokus
 • är butiksägare och vill hitta ny inspiration för att utveckla din verksamhet.

Kursen mål
Kursens mål är att ge dig en gedigen grund både i rollen som visual merchandiser och som butiksledare. Vår erfarenhet är att den kombinationen efterfrågas mer och mer på marknaden. Det bekräftas av flera av våra tidigare studerande och deras arbetsgivare.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd på gymnasial nivå genom CSN. Du betalar för resor, boende, mat och material. 

 

Kursperiod: 2024-01-15 — 2024-05-31

Deltagarantal: Max 18 deltagare garanterar att alla lär känna varandra och ger möjlighet att ta upp frågeställningar som känns viktiga i gruppen!

Studietakt: 100%

Under kursen har vi fem obligatoriska fysiska träffar i Leksand följande datum:

23-26 januari 2024
20-23 februari 2024
19-22 mars 2024
14-17 maj 2024
28-30 maj 2024

Du ska även göra två praktikveckor under vecka 14 och 15.

Förutom de fysiska träffarna kommer vi att genomföra ett antal digitala träffar under terminen.

Ansökan

Ansök senast: 15 oktober 2023
Kursstart: 15 januari 2024

 

Ansökan ska innehålla ett personligt brev, samt ett arbetsprov bestående av en bild på en skyltning där du själv beskriver vad som gjorts bra och vad som kan förbättras i den skyltning du valt.

Ansök här
 • Mer om utbildningen
  Utbildningsansvarig

  Berit Strömberg är utbildningsansvarig för vår visual merchandiser/butiksledarutbildning och har lång erfarenhet i branschen. Hon har arbetete i ledande befattningar, flertal projektroller,  som visual merchandiser och som utbildare inom butik och säljkommunikation. Hon har arbetat med stora kedjeföretag som H&M, Duka, Kronans Apotek och som egen företagare.

  Utbildningen innehåller följande delkurser:

  • Kvalificerad försäljning
   Köpprocessen, kund och behovsanalyser samt hela försäljningsprocessen.
  • Ledarskap och kommunikation
   Under kursen får du möjlighet att utveckla dina ledaregenskaper och hur du kan leda och motivera, inspirera och engagera personal och medarbetare. Coachning, självledarskap och konflikthantering ingår. Vi varvar föreläsningar med gruppdiskussioner och workshops.
  • Butiksekonomi och lönsamhet
   Du lär dig förstå den dagliga driften och hur butikskommunikation kan påverka lönsamheten. Du lär dig förstå nyckeltalens betydelse för lönsamheten i butiken och hur omvärlden påverkar. Du lär dig analysera säsonger och kampanjer ur ett lönsamhetsperspektiv.
  • Butikslayout och belysning
   Du får i teori och praktik lära dig hur en butik byggs upp. Genomgång av inredning, belysningsteknik och ljussättning av olika typer av exponeringar i våra väl anpassade lokaler.
  • Mekanisk försäljning och skyltfönster
   Kundens behov och köpbeteende, från entré till avslut i kassan. service idag, framtidens retail, trender och säsonger. Du får praktisk träning i att bygga upp attraktiva, säljande exponeringar och skyltfönster, från idé planering och genomförande. Lära dig grunderna för all slags exponering i varierande miljöer. Hur kampanjer kan optimera lönsamheten och vad som är bra exponering samt planering av olika aktiviteter.
  • 3D program
   Du får kunskap i hur man ritar och visualiserar i 3D, hur du bygger upp olika ytor och exponeringar i en butik.
  • Arbetsrätt
   Vi går igenom de villkor och regelverk som styr arbetsmarknaden. Vi samtalar kring arbetsrättslagarna att förhålla sig till inom handeln, samt krav och förväntningar från medarbetare och ledning med fokus på hållbart ledarskap och arbetsmiljö. Framförallt vad som kommer att förväntas av dig som ledare i butik.
  • Praktik
   Du får möjlighet att tillämpa dina kunskaper i rätt miljö. Du bygger kontakter med arbetslivet för framtiden och utvecklar ett nätverk.

   

  Intyg utfärdas efter utbildningens slut och samtliga uppgifter är inlämnade och godkända.

”Jag lärde mig också otroligt mycket av klasskamraterna då vi många gånger delade idéer och kunskap gällande det mesta inom ämnet.” ~ Jennifer

”Jag har lärt mig väldigt mycket, att se olika sorters personer att man kan lära sig på olika sätt som att se, lyssna göra osv. Att man kan se saker från olikas perspektiv, färg och form uppbyggnad mm.” ~ Therese

”Jag vill börja med att skriva att jag är så glad att jag valde att gå denna utbildning och tacksam för att jag fick möjligheten. Jag tycker tempot på utbildningen har varit bra, bra föreläsare och intressanta uppgifter.” ~ Sophia

”Det som överraskade mig var att allt var så oroligt uppstyrt och bra. Man kände en trygghet och en tillhörighet där man kunde få vara sig själv och utvecklas och fråga det man ville.”  ~ Hanna

 • Våra lokaler

   

  Välkommen till oss!

  Här finns väl anpassade lokaler för våra utbildningar. Förutom föreläsningslokaler finns övningslokaler för träning av de praktiska momenten i utbildningen.

   

  I vår övningsbutik får du öva på praktiska moment i exponering, belysning mm. Du kommer att jobba med allt från enstaka exponeringar på golv och vägg, till större kampanjer.

   

  I teorisalen samlas vi inte bara för de teoretiska momenten. I lokalen finns även skyltskåp och övningsytor för exponeringar samt belysning. Här finns även de verktyg som vi använder när vi jobbar med exponeringarna.
  I anslutning till teorisalen finns vårt rekvisitaförråd, med kläder, inredning verktyg m.m.

  Denna yta använder vi både som skyltfönster och butikens A-yta. Här får du göra allt från små till stora exponeringar. Även här tränar du på belysningens betydelse för en bra exponering.

   

 • Boende och kostnader

  Leksands folkhögskola ligger i hjärtat av Dalarna invid Siljan. Skolan ligger på gångavstånd från Leksands centrum.

  När du går vår distansutbildning betalar du för lunch samt förmiddags- och eftermiddagsfika de dagar du är på skolan, för närvarande är avgiften 2 500 kr. Det finns möjlighet till boende på Leksands folkhögskolas internat. Du betalar 500 kr för första natten, sedan 350 kr/natt då ingår del i två-bäddsrum, frukost, lakan/handdukar och slutstäd (enkelrum i mån av plats, du betalar då 800 kr för första natten, sedan 500 kr/natt).

  I restaurangen, med vacker utsikt över Siljan, serveras frukost, för- och eftermiddagsfika samt lunch tillagade av bästa råvaror, gärna närproducerade, av vår chefskock och hans team. Meddela oss för specialkost. Lunchserveringen är även öppen för allmänheten, måndag-fredag 12.15-13.30, under terminstider. På internatet finns även gästkök och allrum med TV.

  I nära anslutning till internatet hittar du som åker bil parkeringsplats (första parkeringen på vänster sida). Laddstolpe för elbil finns.

 • Entreprenörskolan på Leksands folkhögskola

  Om skolan

  Entreprenörskolan, som är en del av Leksands folkhögskola, erbjuder unika utbildningar riktade mot handeln. Alla utbildningar är utarbetade tillsammans med näringslivet utifrån behovet av kunniga och kvalificerade medarbetare.

  Teori och praktik

  I utbildningarna varvas teori och praktik och du får en bra möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktisk handling.

  Samverkan med näringslivet

  I samverkan med näringslivet startades Entreprenörskolan år 2000 av Stiftelsen Hantverk & Utbildning som en gång grundades av Företagarna i Sverige. Näringslivet påverkar innehållet i utbildningarna och deltar också på olika sätt i verksamheten på Entreprenörskolan. Du kommer att möta representanter från näringslivet i form av föreläsare, mentorer, lärare, projektansvariga och handledare.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Visual Merchandiser/Butiksledare på distans!