Allmän kurs: Personlig utveckling
Bär du på framtidsdrömmar? Behöver du en nystart?
Då kan Allmän kurs vara rätt för dig!
Utbildningen riktar sig till dig som vill skaffa dig behörighet att söka till högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola. Den ger också en bra grund att stå på för att söka jobb.
På inriktningen PERSONLIG UTVECKLING jobbar vi extra mycket med självkännedom och självkänsla. Både för att du själv ska kunna växa som människa, men ger också en introduktion till dig som vill söka dig vidare till yrken där du kommer att arbeta med människor. Exempelvis lärare, polis, socionom eller psykolog för att nämna några.
Du läser svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia tillsammans med deltagarna på de andra inriktningarna på Allmän kurs. Det är här tyngdpunkten i utbildningen ligger och som ger behörighet.
Undervisningen hos oss innebär att du studerar ett till tre ämnen i taget i 10-veckorsperioder. Det här unika upplägget har visat sig vara en framgångsfaktor för många att nå sina mål.
Hur utbildningen utformas beror till stor del på dig och dina kurskamrater som tillsammans med lärarna skapar utbildningen. Vi sätter också upp individuella studieplaner baserade på dina behov och intressen. Vi vill skapa en trygg plats för människor att utvecklas.
Att studera hos oss vill vi ska väcka intresset och lusten för det egna välbefinnandet, att se sig själv i ett större perspektiv. För att nå dit behöver vi förstå både oss själva och världen.
Ansökan
Ansök senast: | 15 april 2025 |
---|---|
Kursstart: | 18 augusti 2025 |
Ansökan ska innehålla ett personligt brev.
Ansök här
-
Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Dan Kristensson Tel. 0247 – 648 17
dan.kristensson@leksand.fhsk.se
-
Mer om utbildningen
Utöver Personlig utveckling finns ytterligare tre inriktningar på Allmän kurs:
Utbildningsansvarig: Dan Kristensson Tel. 0247 – 648 17
dan.kristensson@leksand.fhsk.se
Det ska vara intressant att lära sig!
Av alla lärare jag har haft under mina skolår har ingen lyckats nå fram till mig som JB gjorde. På något sätt lyckades han få mig att verkligen vilja klara av skolan och se en fördel med det. För mig är det viktigt att det ska vara intressant att lära sig, teori och skolböcker lockar inte mig. Vi satt inte bara i lektionssalen, JB gjorde det intressant att komma till skolan just för nyfikenheten av vad som kommer att hända under dagen.
Tor Brydsten
Det roligaste året i mitt liv!
Detta år har varit det roligaste i mitt liv. Aldrig tidigare har jag träffat så många olika människor. Den första månaden hade jag träningsvärk i magen för att jag skrattade så mycket.
Att läsa allmänlinje passar de som bara vill läsa in gymnasiet för att få grundläggande kompetens. Men den passar även den som vill satsa på en akademisk framtid. Eftersom det är relativt fritt att studera, finns det möjlighet att komplettera de ämnen som krävs till högskola eller universitet. Den personliga utvecklingen är ett bra sätt att hitta och stärka sig själv i livet. För mig är denna studiemetod ett utmärkt sätt att förbereda mig inför universitetet.
Jesper Swamberg
Liv: ”Det överskred mina förväntningar jättestort”
Det är ett unikt upplägg på Allmän kurs här på Leksands folkhögskola. Du läser ett eller max två ämnen i taget under 10-veckorsperioder. Hör Liv berätta hur det varit för henne. Både om upplägget, lärarna och allt annat.
Samiel: ”Man får mycket eget ansvar”
Samiel ville få en möjlighet att fokusera på studierna, komma ifrån Stockholm och testa på något nytt. Upplägget på Allmän kurs här på Leksands folkhögskola passar honom bra. Det är lätt att förstå och man får mycket eget ansvar.
Jag har alltid varit den där eleven som hatade skolan, skolkade hela tiden och hade ständigt kontakt med rektorn. Men hösten 2011 så började jag på Leksands Folkhögskola och vad jag inte visste då var att de två år som jag gick på skolan skulle vara dom bästa i mitt liv.
Jag har aldrig blivit så bra bemött av lärare och dom fick mig att tro på mig själv att jag verkligen kan, jag skulle vilja säga att lärarna har blivit mina vänner. Varje lektion var fylld av glädje och skratt och varje fredag ville jag att det skulle bli måndag på en gång så jag att jag kunde gå till skolan! Det finns också en speciell relation bland elever, som alla är så olika. Man accepteras så som man är. Många har blivit mina vänner för livet.
EMMA ADOLFSSON
När flickvännen Linnéa sökte dekoratörsutbildningen på Leksands folkhögskola fick Martin Schenström uppslaget att läsa vidare han också. Valet föll på folkhögskolans allmänna linje.
Upplägget på den allmänna linjen med att läsa två ämnen i taget istället för gymnasiets fyra gillar Martin.
”Jag får mer gjort och blir bättre insatt i varje ämne, säger Martin.
Efter utbildningens slut vill han läsa vidare. Drömmen är att bli arkitekt men även svenska- och/eller samhällskunskapslärare lockar honom.
”Det råder en härlig stämning på skolan och att gå den här utbildningen är det bästa jag har gjort”, fortsätter Martin. Utbildningen är ett väldigt bra alternativ för den som vill ha mera kött på benen inför framtiden.
Martin Schenström, Allmän kurs
-
Digitalt Öppet hus 2021
Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Allmän kurs presenterade sin kurs och sina inriktningar: Personlig utveckling, Handel/Butik/Kommunikation och Kreativ e-sport. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform
-
Utbildningsansvarig svarar på de vanligaste frågorna
Här svarar utbildningsansvarig Dan Kristensson på de vanligaste frågorna om Allmän kurs:
Har du frågor?
Kontakta Dan Kristensson på
Tel. 0247 – 648 17
dan.kristensson(at)leksandsfolkhögskola.se -
Boende och kostnader
Boende för kursdeltagare
En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet.
Följ med Maria på en rundtur här på skolans boenden och ett besök i matsalen där du även får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!
Vad finns och vad tar du med?
Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.
I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.
WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och delar av internatet är bostadsanpassat för dig som har en funktionsutmaning.
Internatavgift
I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 5 300 kr per månad (september-maj).
För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.
Externatavgift
Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 2 100 kr per månad (september-maj).
Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.
Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.
Internatavgift Studentlägenheter
Vi kan också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
24 kvm – 6 700 kr
26 kvm – 6 900 krI avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.
De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.
Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning. Alla lägenheter är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan.
-
Om Leksands folkhögskola
Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.
Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.
Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.
Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.
Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.