Bokbinderi

Handbokbindning är ett mycket gammalt och traditionellt yrke som ger dig frihet till eget skapande. Vår yrkesutbildning i bokbinderi ger dig en god insikt i hantverket och du blir utbildad till en tekniskt och konstnärligt skicklig handbokbindare. Du lär dig allt från grunden. Inga förkunskaper krävs. Kursen är tvåårig, men du ansöker även till år 2. Du kan också ansöka till kursen Historiska bokband, som du hittar mer information om längre ner på sidan, eller Bokbinderi – fördjupningsår som du kan läsa mer om via den här länken.

Du kommer också få en god grund för att, efter avslutad utbildning, arbeta som bokbindare inom biblioteks- och arkivvärlden eller driva eget företag.

Du kommer att ha en egen arbetsplats och tillgång till alla verktyg. Verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2024
Kursstart: 19 augusti 2024

Ansökan ska innehålla ett personligt brev.

 

Ansökan till läsåret 2024/2025 är nu stängd men om du fyller i följande intresseformulär så återkommer vi när vi öppnar upp ansökan för läsåret 2025/2026.

https://forms.gle/ngF8H6eNczTe56Sx8

Ansökan stängd
  • Har du frågor?

    Kontakta:
    Fia Palmgren
    Tel. 0247 – 648 25
    fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se

    Besök oss
    Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

    Välkommen med din ansökan!
  • Mer om utbildningen
    År 1

    Under ditt första år kommer du bland annat arbeta med inhängda och byggda klotband, skinnskärpning, häftmetoder och olika typer av lådor. Du kommer också arbeta med halvt skinnband i fransk teknik, luntbindning, välskt band, millimeterband, djupfalsade band och pappersdekorering. Dessutom får du lära dig göra eget handgjort papper och marmorering av papper som du sedan kan använda till dina böcker.

    År 2

    Andra året innebär fördjupning i bland annat skinnband i olika tekniker. Du kommer också att arbeta med förgyllning och restaurering. Dessutom har du fyra veckors praktik.

    Vid flera tillfällen under din tid här kommer du åka på studiebesök och få undervisning eller föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Katarina: ”Det var dags att byta inriktning i livet”

Katarina ville lära sig ett hantverk där hon även får bevara gamla kunskaper och skapa någonting eget kreativt. På bokbinderiutbildningen har hon fått göra precis det. Här berättar hon om att binda böcker och allt annat hon lärt sig på vägen.

Herman: ”Då klickade det bara, självklart att det är det jag ska göra”

Herman berättar om hur han hittade till bokbinderiet genom hans behov av böcker med bra papper. När han inte fick tag i det började han göra böcker själv. Det ledde honom vidare till bokbinderiutbildningen här i Leksand.

När du tänker tillbaka på den tid du varit här, vad kommer du aldrig att glömma?
Jag tror helheten. Miljön och människorna här. Både på skolan och i Leksand. Och det lugn som infinner sig när man stiger av tåget här. Man kan ha varit nere, jag brukar ju jobba rätt mycket på min gamla arbetsplats och deras bibliotek i Stockholm och jag kan vara superstressad när jag sätter mig på tåget. Men när jag gått av här så är det bara som puh… Jag har nog kommit fram till det att det är nog en sådan här stad jag ska vara i. Alltså en mindre stad. Så att det är nog miljö, det är ju så fantastiskt med de här naturomgivningarna, Åkeröbyn där jag bott de senaste åren, med sjön och med fåglar. Det kommer jag alltid att komma ihåg. Sedan är det en del händelser som vår studieresa till Italien, det är ett sådant oförglömligt minne. Vi kom till platser dit vi normalt inte skulle komma och i och med att vi hade då någon som kände Italien som hade planerat och ledde, det blev en totalupplevelse utan dess like.

Nils-Göran Nilsson, Bokbinderi

  • Digitalt Öppet hus 2021

    Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Bokbinderi presenterade sin kurs. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform

  • Historiska bokband

    Det här är en ettårig utbildning där du börjar med koptiska bindningar för att sedan vandra genom historien med bland annat karolingiska, romanska, bysantinska, armeniska och orientaliska bokband. Utbildningen behandlar också coperta bindningar med olika häftmetoder. Du lär dig även andra bindningstekniker som till exempel knäpprygg.

    Under utbildningen kommer du arbeta med uppgifter som ger dig möjlighet att göra ditt Gesällprov.

    Du kommer också få en god grund för att, efter avslutad utbildning, arbeta som bokbindare inom biblioteks- och arkivvärlden eller driva eget företag.

    Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. Du betalar för ditt eget material, boende och mat.

    Ansökan

    Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2024. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till arbetsprov/workshop och intervju under två dagar på Leksands folkhögskola.

    Har du frågor?
    Kontakta:
    Fia Palmgren
    Tel. 0247 – 648 25  

  • Boende och kostnader

    Boende för kursdeltagare

    En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet.

    Följ med Maria på en rundtur här på skolans boenden och ett besök i matsalen där du även får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

    Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

    I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

    WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och delar av internatet är bostadsanpassat för dig som har en funktionsutmaning.

    I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 5 300 kr per månad (september-maj).

    För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

    Externatelever

    Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 2 100 kr per månad (september-maj).

    Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

    Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

    Studentlägenheter

    Vi kan också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
    24 kvm – 6 700 kr
    26 kvm – 6 900 kr

    I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

    De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

    Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

  • Om Leksands folkhögskola

    Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

    Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

    Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

    Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

    Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

    Läs mer!

Instagram för Bokbinderi