Om Leksands folkhögskola

Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by. Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workshops och olika samarbeten som breddar din utveckling och bildning ännu mer. Under din tid här kommer du också bli inbjuden till föreläsningar och diskussioner som är en del av vårt uppdrag att stärka och utveckla demokratin och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.

Återkommande arrangerar eller deltar Leksands folkhögskola i olika mässor, utställningar eller andra evenemang för att visa och berätta om vad våra olika utbildningar erbjuder för möjligheter och vad de kan leda vidare till. I dessa sammanhang är nästan alltid både lärare, deltagare och annan personal med för att representera skolan. Exempel på sammanhang vi brukar delta i är till exempel Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, Formexmässan i Stockholm, SACO-mässan i Stockholm,  skolans egen Julmarknad och elevutställningar som kan vara i olika utställningslokaler och på olika platser i Sverige.

 

 

Historia

Gustaf Theodor Wallén, konstnär, arkitekt och hantverkare insåg redan på 1940-talet att det behövdes en skola där unga fick utbildas till dugliga hantverkare genom att få snickra, snida och rita av hjärtans lust. De skulle få göra det de ville, utforska sin egen kreativitet och skaparlust. 1947 skänkte Wallén sitt hem och sin förmögenhet till det som idag är Leksands folkhögskola och Stiftelsen Hantverk & Utbildning. Vår verksamhet började med skolans första kurs 1953.

Folkbildning

Statens syfte med det statliga stödet till folkbildning är att stödja verksamhet som:

  • bidrar till att stärka och utveckla demokratin,
  • bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen,
  • bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället,
  • bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Leksands folkhögskolas huvudman

Huvudman för Leksands folkhögskola är
Stiftelsen Hantverk & Utbildning.

Stiftelsen Hantverk & Utbildning är också huvudman för:
Hantverkslärling – Yh-utbildning inom smala hantverksyrken.
Entreprenörskolan – Certifierande utbildningar inom Handel.