Allmän kurs: Världen och jag

Är du intresserad av hur olika länder fungerar och vad som styr hur världen ser ut? Drömmer du om att arbeta utomlands som volontär, med biståndsfrågor eller vill ta reda på vad internationella relationer innebär och samtidigt läsa in grundläggande behörighet till högskolan? Då kan inriktningen ”Världen och jag” vara något för dig.

Vi kommer att studera några länder närmare, till exempel Indien och Tanzania, för att ta reda på vad det finns för likheter och skillnader. Vad är det som gör att det kan se så olika ut där vi bor? Vi kommer att förhålla oss till Agenda 2030 och under läsåret kommer vi att ha temaveckor som till exempel kan handla om mat. Du har som deltagare stora möjligheter att forma inriktningen.

Det går att integrera ämnena som ingår i Allmän kurs för att få högskolebehörighet med inriktningen Världen och jag. Till exempel att läsa religion, samhällskunskap och historia med fokus på de länder vi studerar närmare.

Här är några frågor vi kommer att arbeta med:

 • Vad är det som styr hur världen ser ut?
 • Hur kommer det sig att länder har så olika förutsättningar att ha en fungerande demokrati och en rimlig levnadsstandard?
 • Vad finns det för möjligheter att förändra världen till något bättre?
 • Vad innebär globalisering och världshandel?
 • Vad innebär hållbar utveckling?
 • Vad är min roll i världen?
 • Vad kan jag göra för att påverka det som sker?

Det finns möjlighet att ha utbyten med internationella organisationer, studieresor och praktik under utbildningen. Du som deltagare står för dina resekostnader själv, men vi kommer att tillsammans i kursen undersöka möjligheter att söka pengar till resor.

 

Ansvarig lärare för inriktningen Världen och jag
Ansvarig lärare för inriktningen Världen och jag är Dan Kristensson. Dan brinner för frågor kring internationella relationer, biståndsfrågor och att försöka förstå hur världen ser ut. Hans intresse började redan när han var barn eftersom han är född och uppvuxen i Indien med föräldrar som arbetat med biståndsfrågor i ca 30 år. Senare ledde det honom till egna erfarenheter från hjälparbete i olika länder, bland annat Estland.

När Dan började arbeta på Leksands folkhögskola engagerade han sig i vår vänskola i Handeni, Tanzania. Dan har också studerat internationella relationer på Högskolan Dalarna.

Allmän på Leksands folkhögskola är unik!
Du läser svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia som ger högskolebehörighet. Det unika hos oss är du studerar ett till tre ämnen i taget i 10-veckorsperioder. Det här upplägget har visat sig vara en framgångsfaktor för många att nå sina mål.

 

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2024
Kursstart: 19 augusti 2024

Ansökan ska innehålla ett personligt brev.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  Dan Kristensson
  Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson@leksand.fhsk.se

  Besök oss
  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Boende och kostnader
  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet.

  Följ med Maria på en rundtur här på skolans boenden och besök i matsalen där du även får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och delar av internatet är bostadsanpassat för dig som har en funktionsutmaning.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 5 000 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever
  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 900 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018
  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 500 kr
  26 kvm – 6 700 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Allmän kurs: Världen och jag