Pappersmarmorering i tre tekniker
Kursperiod:
Vecka 28
7 – 11 juli 2025
Välkommen till den här kursen då du under fem dagar kommer att får en introduktion i marmoreringsformerna suminagashi, klistermarmorering och turkisk marmorering, också kallad karmarmorering.
Under veckan går vi igenom basala tekniker, och gör nedslag i form av fördjupningar inom vissa områden. Det ges också tid för att testa egna idéer och repetera vissa moment vid behov.
Fokus under kursen är att lära sig grunderna inom alla tre tekniker så att man kan fortsätta hemma, utforska sin egen kreativitet och färgpalett, samt att lära sig hur mönster byggs upp. Inga förkunskaper krävs, vi går igenom grunderna och bygger vidare från dessa under veckan.
Marmoreringsteknikernas ursprung
Marmorering är ett flera hundra år gammalt hantverk med rötter i Kina och Japan, som färdades längs sidenvägen och förändrades och förfinades genom lokala traditioner vilket gett upphov till att vi idag talar om två skilda tekniker inom karmarmorering. Suminagashi, japansk bläckmarmorering, som är den äldsta formen av marmorering använder sig av sumi-e-bläck som flyter på ett bad av rent vatten. Mönstret blir en avbildning av vattnets rörelser och påverkas av minsta vindpust. Turkisk marmorering, ibland kallat karmarmorering, härstammar från Indien och Turkiet. I Turkiet benämns marmorering ebru och klassas som ett världsarv. Tekniken använder sig av utspädd färg som stänks på ett förtjockat bad och kan manipuleras med hjälp av olika verktyg till att forma igenkänningsbara mönster. Dessutom jobbar vi med tekniken klistermarmorering, en hantverksform som uppkom i Tyskland på 1600-talet och som använder färg blandat med stärkelseklister. Färgblandningen målas direkt på pappret, varefter den bearbetas med verktyg till olika mönster.
Kursen startar kl. 9.00 med ett välkomstmöte första kursdagen och avslutas ca kl. 16.00 sista kursdagen.
Kursledare
Hannah Aleryd Berg & Carl Krantz
Hannah Aleryd Berg och Carl Krantz som driver Svartbrun. Hannah och Carl, båda utbildade konservatorer, startade Svartbrun 2018 i Malmö. Först låg fokus på handbokbindning, men 2021 utvidgades verksamheten med olika former av pappersmarmorering. Under sommaren 2024 öppnade de sin bok- och pappersmarmoreringsverkstad Studio Signatur på Kyrkogårdsgatan i Uppsala, där de producerar anteckningsböcker, marmorerar och håller kurser. De är också gästlärare i pappersmarmorering på Leksands folkhögskolas bokbinderiutbildning.
Kursavgift
5 860 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
Boende
3 550 kr/person inkl. frukost, middag, avresestäd och lakan/handduk i enkelrum med eget badrum.
2 900 kr/person inkl. frukost, middag, avresestäd och lakan/handduk i del i dubbelrum med eget badrum (när ni är två som anmäler er tillsammans).
Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.
Extranätter i anslutning till kursen
Det finns möjlighet att lägga till en extranatt innan och efter kursen. Max två extranätter totalt. Extranatt kostar då 530 kr/natt inkl. frukost. Extranatt del i dubbelrum kostar 430 kr/natt/person inkl. frukost. Vill du lägga till fler nätter gäller våra Bed & Breakfast-priser. Du hittar dem via den här länken: https://leksand.fhsk.se/vandrarhem/
Lägenhetstillägg
Du som väljer till boende har möjlighet att boka lägenhet med ett tillägg på 200 kr/person/natt. Bokning görs i efterhand via mejl eller telefon. Kontaktuppgifter hittar du längre upp på sidan.
Anmälan
KURSEN ÄR FULLBOKAD!
När du klickar på knappen ANMÄL HÄR nedan kommer du till en reservlista.
(Du blir erbjuden en plats så snart vi får en avbokning och du står på tur på reservlistan.)
Anmälan senast 1 maj 2025.
Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.
Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller
Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.
-
Om Leksands folkhögskola
Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.
Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.
Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.
Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.
Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.