Fotografera med mobilkameran

Kursperiod:
Vecka 30
22 – 26 juli 2024

Välkommen till fem dagars utforskande av hur du kan utveckla ett bättre berättande med bilder fotade med mobilen. Kanske ansvarar du för företagets eller föreningens sociala medier, driver en blogg eller ett Instagramkonto eller bara är intresserad av fotografering och vill utveckla ditt bildberättande men vill utgå ifrån mobilens kamera. Då är det här helt rätt kurs för dig.

Mobilen är idag en självklar del av mångas vardag och kamerans funktioner blir allt bättre. Men att fånga det vi vill säga med bilder är inte alltid lätt. Felexponering, oskärpa och tråkiga vinklar gör bilderna trista och intetsägande. I kursen går vi igenom bildkomposition och ljus och hur du kan utveckla ditt bildspråk och bildseende. Du lär dig att utnyttja mobiltelefonens begränsningar, möjligheter, och hur du bygger upp ett klassiskt bildreportage.

Under kursen kommer vi gå igenom:

• Bildkomposition och bildberättandets grunder; hur du med enkla knep kan bygga upp en intressant bild med djup och olika skärpeplan.

• Ljusets betydelse för bildens uttryck och hur du utnyttjar det befintliga ljuset på bästa sätt, vi går igenom olika karaktärer på ljus och vilka ljussituationer man bör undvika.

• Hur man renodlar och lyfter fram det viktiga i bilden för att förmedla ett budskap.

• Bildurval, hur du lär dig att välja ut de bästa bilderna.

• Hur du skapar ett klassiskt bildreportage med etableringsbild, detaljer, händelse- och stämningsbilder.

• Appar, snabb genomgång av fotoappen snapseed som gör dina bilder intressantare.

• Genomgång av hur man skapar en fotobok från mobilen, du får en veckouppgift att lägga in i fotoboksappen Once Upon.

Till kursen tar du med dig din mobiltelefon som har kamera. Det kan vara en Iphone eller Android, det spelar ingen roll. Du behöver ingen dator. Tanken med kursen är att sköta allting från mobilen.

Anmälan

Anmälan senast: 1 maj 2024

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Martina Holmberg har arbetat som fotograf i femton år och är utbildad på Nordens Fotoskola. Hon har världen som arbetsfält och har varit i ett tjugotal länder där hon dokumenterat främst kvinnors olika levnadsvillkor.  Vid sidan av sina uppdrag arbetar hon med dokumentära och konstnärliga projekt som utmynnat i ett flertal utställningar och böcker. Hon drivs av en nyfikenhet på människor och de möjligheter som kameran ger; att få en inblick i olika världar och liv. Som fotolärare vill hon uppmuntra till att utveckla elevernas kreativitet och unika bildspråk; att våga tänja på gränser och gå sin egen väg. Se hennes arbeten på hemsidan: https://www.martinaholmberg.com/

 • Kursavgift

  5 160 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  8 400 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  7 750 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart. Utcheckning senast kl. 11.00 sista dagen.

  Extranätter i anslutning till kursen

  Det finns möjlighet att lägga till en extranatt innan och efter kursen. Max två extranätter totalt. Extranatt kostar då 480 kr/natt inkl. frukost. Extranatt del i dubbelrum kostar 380 kr/natt/person inkl. frukost. Vill du lägga till fler nätter blir det våra Bed&Breakfast-priser. Du hittar dem via den här länken: https://leksand.fhsk.se/vandrarhem/

  Tillägg för boende i lägenhet

  För boende i någon av våra lägenheter tillkommer 150 kr/person/natt.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!