Utställningen Silverplåten

Utställningen Silverplåten på Wallénhallen!

Vernissage onsdagen den 30 november 2022 kl. 16 – 18 i Wallénhallens foajé på Leksands folkhögskola.

Det nyinstiftade stipendiet Silverplåten ger unga konststuderande möjlighet att skapa konstföremål av silver. Silverplåten arrangeras för första gången och är en uppvisning av ung och samtida korpus som utförts av de utvalda stipendiaterna Wictor Eldervik, Daniel Freyne, Beata Alfredsson Grahn, Simon Hallman, Johannes Postlmayr och Veronica Södergren.

De sex stipendiaterna 2022 har sina rötter vid tre skolor som utbildar silversmeder i Sverige: Konstfack i Stockholm, HDK-Valand i Steneby, tillhörande Göteborgs Universitet, samt Folkhögskolan i Leksand. Stipendiaterna från dessa skolor tilldelades vardera en silverplåt om ca 1 kg, med uppgift att skapa ett större objekt inom ett år.

Vi är stolta över att två av våra deltagare, Simon Hallman och Veronica Södergren, har utvecklat sitt silversmide här på utbildningen Metall/Silversmide. Vid invigningen på Nationalmuseum i höstas kungjordes det dessutom att Simon Hallmans verk Opifex Insecta överlämnas som gåva till Nationalmuseum.

Juryns motivering lyder: Simon Hallmans egensinniga Opifex Insecta är ett uttryck för hans inspiration av naturen och science fiction. En skogsmulle och astronaut. Simon Hallman blandar sitt vapentekniska finsmide med svenska funktionalistiska traditioner i korpussmide.

Alla i juryn är ense om att Simon Hallman är den mest unike av de nominerade och därför bör ingå i Nationalmuseums samlingar som ett uttryck för vad som händer just nu. Dessutom har verket säkert stor attraktionskraft på åskådaren i en museimonter.

Stipendiet Silverplåten är avsett för att främja samtida silversmide, att ge en grupp unga och lovande konstnärer verksamma inom området metall och silversmide möjlighet att arbeta i det åtråvärda materialet.

Stort tack till Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse och Nationalmusei vänner.

Vi hälsar dig varmt välkommen!

Utställningens öppettider:
30/11 – 1/12 kl. 16 – 18
2 – 3/12 kl. 11 – 14
5 – 6/12 kl. 11 – 14