Välkommen till introduktionen av AiR-projektet Field notes med silversmed David Clarke och bokbindare Tracey Rowledge fredagen den 11 december kl. 12.00 via Zoom.
Länk: https://us02web.zoom.us/j/85712156727?pwd=OFZlaFgzWFE2dldpazFKallMZ1J6UT09
Kod: 1234
Vi har den stora glädjen att bjuda in till den officiella starten av Tracey Rowledge och David Clarks AIR på Leksands Folkhögskola, ett Artist in Residence-projekt i samverkan med IASPIS Konstnärsnämnden och Bengt Julins Stiftelse.
Field Notes utgångspunkt är att David och Tracey tar kontakt med olika hantverkare, utforskar material och traditioner som är lokalt förankrade. Genom att förflytta sina praktiker, som är silversmide och bokbinderi i London, till Leksand och att utforska för dem nya material kliver de långt utanför sina normala arbetssätt.
Vi är inbjudna att delta i dialogen och ta del av deras erfarenheter under vägen. David och Tracey har under drygt 10 år genomfört olika samarbeten. Det här är första gången de arbetar med nya material och utan sina respektive verkstäder på gemensamma verk.
De drivs av att utmana och bli utmanade, som individer och tillsammans. Den här vistelsen, som startar med deras introduktion av projektet via videolänk, är helt beroende av dialog. En dialog med andra utövande hantverkare, konstnärer och lokalkulturintresserade för att dela kunskap och erfarenheter. Hur utvecklas kunskap inom olika material? Hur påverkar regionens naturresurser och den traditionella förädlingen av verktyg, föda, utsmyckning, byggnationer, klädedräkter och folkliga traditioner? De är intresserade av både samtid och historia.
”David och Tracey har utvecklat en form för sitt samarbete. Förstått värdet av att släppa in varandra i sina processer. Det handlar både om att ge varandra feedback, men också att utmana varandra. Det gör att den kreativa processen tar oväntade vägar och flera kliv framåt. Samarbetet kanske började på ett intellektuellt plan, men har mer och mer fortsatt handla om själva utförandet. De reflekterar över hur det påverkar deras egna processer och det bygger på ett förtroende och en tillit som de har byggt upp tillsammans”
Fia Palmgren, en av initiativtagarna till projektet.
”The certainty of uncertainty will urge us to react and respond in different ways: we cannot rely on what we know, but will instead embrace the unknown.
What we make and how we make will become the wonderful challenge of accepting and being open to what we can discover.
Our starting point is to begin by understanding the history of the region of Dalarna: what are the rural traditions, methods, materials and needs? Where could all of this take us both? A journey of discovery is guaranteed, everything else is open for our curious minds to negotiate.
David Clarke and Tracey Rowledge
Mer om David Clarke och Tracey Rowlege finns på deras hemsidor:
https://misterclarke.wordpress.com/
Artist in Residence – Field notes with David Clarke and Tracey Rowledge
December 2020 – September 2021
Leksands folkhögskola – Walléngården – Wallénhallen
11 december 2020 kl. 12.00
Introduktion av projektet Field notes med David Clarke och Tracey Rowledge
Introduktionen sker via ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/85712156727?pwd=OFZlaFgzWFE2dldpazFKallMZ1J6UT09
Kod: 1234
Januari – mars 2021
David och Tracey inleder dialog med lokala hantverkare, konstnärer, historiker och kunniga i lokala traditioner och folkkonst.
April 2021
David och Tracey bjuder in till ett samtal då de beskriver processen så här långt och hur de planerar sin vistelse i Leksand i september.
September 2021
David och Tracey arbetar med projektet på plats i Walléngården. Kontinuerligt bjuder de in professionella kulturskapare, studerande och andra intresserade till dialog kring processen i deras arbete.
Projektet avslutas med en presentation i Wallénhallen.
Kontaktperson:
Fia Palmgren
fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se
+46 247 64825