Efter en viss försening med anledning av att konsthallen fått en ny utformning, inleds nu bygget av Wallénhallen under juni. Det är en satsning som Leksands folkhögskola tillsammans med Wallénstiftelsen gör med 5 miljoner kr var tillsammans med ytterligare finansiering av Allmänna Arvsfonden på 4,3 miljoner som gör det här projektet möjligt.

Anki Gullback, rektor på Leksands folkhögskola, berättar att i den nya utformningen kommer Wallénhallen bestå av två huskroppar.

— Vi upplever att den här lösningen är bättre än den första, säger hon.

När bygget är klart kommer här finnas en stor utställningssal på 120 kvadratmeter som rymmer 150 personer, en miniateljé, ett arkiv för Walléngårdens konst och en yta utomhus för utställningar. Projektet har kommit till för att tillgodose skolans egna behov, men genom den nya konsthallen skapas också möjlighet att öppna upp verksamheten mer för resten av samhället.

— Vi vill närma oss och skapa möjligheter för våra elever att samverka med olika delar av samhället. Det tror vi att vi kan uppnå genom detta, säger Mats Svensson, som är projektledare.

I februari 2020 beräknas invigningen av konsthallen.