Ett stort grattis till ALEXANDER TALLÉN, tidigare studerande och numera gästlärare här på skolan, till Stipendiet Unga konsthantverkare!

Juryns motivering lyder:

”Med den moderne mannens ambitioner och fåfänga som sitt främsta motiv har Alexander Tallén förnyat figurinkonsten och gett den en ny publik. Han korskopplar skickligt motiv och detaljer från 1700-talets klassiska porslinsfiguriner med referenser till vår egen tids sociala mönster. Som sedeskildringar, som conversation pieces och som dubbelbottnade keramiska gestaltningar har hans verk mutat in ett alldeles eget område inom svenskt konsthantverk.”

Stipendiet Unga konsthantverkare delas ut sedan 2001 på initiativ av Bengt Julin. Det syftar till att premiera lovande utövare som inte fyllt 35 år och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Stipendiat utses av styrelsen för Bengt Julins Fond som till sin hjälp har utsett en jury. Tidigare stipendiater är bland annat Märta Mattsson 2016, Ida-Lovisa Rudolfsson 2014, Simon Klenell 2012, Karl Magnus Nilsson 2010, Helena Hörstedt 2008 och Christian-Pontus Andersson 2006.

Stipendiet delas ut vid en ceremoni den 21 november på Nationalmuseum.

Läs mer på Nationalmuseums hemsida via den här länken.

Bild: Alexander Tallén, Together at last, 2016, foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum