Jag har kommit en bra bit på väg

Jag valde att söka till Allmän kurs för det kändes som det var dags att få ordning på mitt liv. Tidigare i livet har det varit mest kaos med droger och våld men efter att jag tagit mig ur det så tog det ett tag att komma tillbaka. Jag ägnade mesta tiden efter drogerna till musik som jag sen tjänade lite pengar på men det var ingen lösning för livet.

Efter ett tag kände jag att det var dags och göra någonting men vad visste jag inte. Tillslut kom jag på att det går att studera och beslutade mig för att göra just det. Jag riktade även på handel och beslutade mig för att starta företag till min musik så att pengarna jag tjänade skulle läggas till skatt och så vidare.

Nu har jag varit här sen hösten 2018 och känner att det var ett av dom bästa valen jag har gjort. Jag har fått träffa fantastiska människor och haft dom underbaraste diskussioner man kan ha. Inriktningen Handel har varit riktigt bra för att utvecklas som människa och jag har kommit en bra bit påväg för att starta mitt företag.

När jag sökte hit hade jag inga förväntningar mer än att jag skulle få studera. När jag väl började här så visade det sig att det var mycket mer än bara det. Det som alltid kommer vara med mig i minnet från denna tid är människorna jag fått lära känna med så olika bakgrunder och historier. Allt jag har lärt mig på inriktningen handel är också något som kommer vara med mig eftersom det inte bara är att lära sig om företag utan också om ansvar, planering, hur en bra chef ska vara och även mycket mer.

Läraren som vi har haft på handel har varit en av dom bästa människor som jag har stött på, rak, ärlig, och bryr sig om sina medmänniskor. Jag har nyligen lagt en ansökan om att få gå här igen och göra klart alla studier så nästa steg blir att söka högskola efter det. Den här utbildningen skulle fungera för dom flesta som vill studera eller bara växa som människa.

Alexander Marmo

Det är mycket eget ansvar

Hur kom det sig att du sökte utbildningen i Leksand?

Jag fick ingen bedömning till mitt gymnasiebetyg från Syrien så jag var tvungen att läsa om grundläggande behörighet och Leksands folkhögskola var närmaste val för mig. Jag tänkte att den skulle vara strikt som gymnasiet. Jag kan säga jag har växt upp eftersom det är mycket eget ansvar.

Det jag kommer att minnas när jag slutar här är mina vänner och resorna som vi gjorde tillsammans, fikatiden varje morgon och den goda maten som serveras i skolan.

Vad gör du just nu?

Jag förbereder mig till högskolan eftersom jag slutar denna termin.

Vem tycker du att den här utbildningen passar för?

Den här utbildningen passar för de som är redo att utveckla sig själva och för de som kan ta eget ansvar men ändå vill ha hjälp från en lärare på plats.

Ibrahim Abdullah Ahlmo

Här finns lärare som lyssnar

Jag provade att studerade på komvux men kände att det inte riktigt fungerade att plugga på distans. Det gör så stor skillnad att ha ett klassrum att gå till och lärare och klasskamrater att diskutera studierna och framtidsplaner.

Jag trodde att det skulle vara ganska likt gymnasiet med betyg och strikta läroplaner, och stress och ångest.  Men här på Leksands folkhögskola skapar man utbildningen tillsammans. Här finns lärare som lyssnar.

Jag kommer aldrig glömma våra studieresor eller de trevliga kvällarna på internatet, när man umgåtts med klasskamrater, man blir nästan som en familj med sina klasskamrater.

Den här utbildningen tycker jag passar för dig som har en idé att starta eget eller vill jobba i butik. Du som kanske är lite studietrött men ändå vill få grundläggande behörighet. Du som har ambition och drivkraft, eller du som känner att det inte är möjligt, sök in till Leksands folkhögskola.

Mathias Amrén