Växttryck på papper v. 30

Kursperiod
Vecka 30
29 – 31 juli 2022

Välkommen till tre lärorika dagar där du får skapa fotografiska avtryck på papper utan att använda vare sig kamera eller mörkerrum. Vi kommer att jobba med experimentella soltryck (wet cyanotype) med naturen som inspiration.

Växtmaterial plockar du i den natursköna närmiljön, papper bestryks med en ljuskänslig vätska och bilder komponeras med växterna du plockat. Naturliga ingredienser tillsätts för att variera resultaten av dina tryck innan du lägger ut dem i solen. När de har solat färdigt framkallar du bilderna i vatten och ser resultatet av dina konstnärliga verk. Detta är en experimentell process där du aldrig helt säkert vet vad du kommer att få för resultat, men det är det som gör det så spännande! Växterna blockerar ljuset och behåller pappret vitt, medan resten av pappret färgas.

Du lär dig genom demonstration, exempel, individuellt praktiskt arbete med handledning samt att vi generöst delar med oss av resultaten med varann.

Efter kursen kommer du ha med dig ett flertal egenkomponerade unika växttryck hem. Du vet vilka verktyg och vilket material som behövs för att använda denna teknik, kunskap om processen från början till slut och hur du ska göra för att skapa mer på egen hand.

Alla som känner sig nyfikna på detta är varmt välkomna, inga förkunskaper krävs.

 

Material
Material som behövs ingår i kursavgiften, med möjlighet att köpa till mer.

 

Ta med
Ha på dig oömma kläder och/eller förkläde. Det går också bra att ta med pressade växter, blommor och blad hemifrån att göra avtryck med, men det är inget måste, det går lika bra att ta en promenad längs Siljan och plocka växter på plats.

Anmälan

Löpande ansökan fram till kursstart.

Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Maria Lindén är utbildad bokbindare som bor med man och barn i byn Siljansnäs, Dalarna. Hennes böcker är ofta konstnärliga med inslag av naturen som är hennes största källa till inspiration. För ett par år sedan började hon utforska experimentella soltryck och blev snabbt förtjust i dess fria kreativa process och unika uttryck och har fortsatt skapa med denna teknik sedan dess. Genom att lära ut sina kunskaper önskar hon att fler ska uppleva lusten och glädjen av att skapa något för hand.

  Instagram: @marialindenartist

 • Kursavgift

  3 080 kr/person inkl. material, lunch och fika.
  4 740 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  4 440 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  I kursavgiften ingår ett startkit med material. Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!