Ungt Entreprenörskap

Har du alltid känt dig som en entreprenör, eller varit intresserad av att starta eget? Har du tidigare drivit UF-företag eller liknande och vill ta nästa steg? Då är detta rätt utbildning för dig.

Inga förkunskaper krävs.

Välkommen till vår ettåriga utbildning Ungt Entreprenörskap med inriktning starta och driv eget företag. Syftet med kursen är att lyfta och utveckla ungt entreprenörskap. Kanske kommer du direkt från gymnasiet, har drivit UF-företag, är företagare, vill starta företag eller har en idé och vill utveckla ditt entreprenörskap.  

Under ett år får du möjlighet att jobba med just din företagsidé och dröm. Du får med dig verktyg och kontakter för att utveckla din affärsidé och ditt entreprenörskap. Som helt egen eller tillsammans med andra. 

Utbildningens upplägg är föreläsningar och arbete på plats i Leksand, hela tiden utifrån din idé och eget företag som riktmärke. Under utbildningens gång kommer du utveckla ditt personliga entreprenörskap, varumärke, din affärsidé och du lär dig hur du ska arbeta med personlig utveckling. Vi arbetar även med sociala medier, marknadsföring, retorik och hur du skall hantera företagets ekonomi. 

Utbildningens mål

Målet är att ge dig en bred grund för att kunna fortsätta din resa som entreprenör och egenföretagare efter avslutad utbildning.

Innehåll

 • Entreprenörskap
 • Personlig utveckling och ledarskap
 • Kreativitet
 • Hållbarhet
 • Business for good
 • Varumärke
 • Marknadsföring
 • Retorik
 • Sälj

Du kommer få möta spännande personer som är experter inom sitt område med kunskaper och erfarenheter inom bland annat entreprenörskap i stort, ledarskap, varumärke, retorik och affärsutveckling. Du kommer även bredda ditt nätverk. 

Du kan bo på skolan under studietiden. Läs mer om våra studentrum och studentlägenheter under rubriken Boende och kostnader längre ner på sidan.

Studietakt: 100%

Första terminen 100% på plats i Leksand. Andra terminen 25% på plats, 75% distans.

Kursstart: 21 augusti 2023

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd genom CSN från och med höstterminen du fyller 20 år. Du betalar för resor, boende, mat och material. 

Ge din dröm en chans! Gå Ungt Entreprenörskap och satsa helhjärtat på din idé och företag.

 

 

Ansökan

Ansök senast: 17 april 2023
Kursstart: 21 augusti 2023

Ansökan ska innehålla beskrivningen av din idé/affärsidé och ett personligt brev.

Du är välkommen att skicka in en ansökan även efter att sista ansökningsdatum har passerat för eventuella återbudsplatser.

Ansök här
 • Boende och kostnader

  Leksands folkhögskola ligger i hjärtat av Dalarna invid Siljan. Skolan ligger på gångavstånd från Leksands centrum.

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Maria Engberg är tidigare ansvarig för skolans internat. Följ med henne på en rundtur här på skolans boenden och besök i matsalen där du får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter

  Vi kan också sedan 2018 erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

   

  Observera att eventuella prisjusteringar kan se.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!