Silversmide – Viksmide v. 32

Kursperiod
Vecka 32
9 – 13 augusti 2021

I den här kursen kommer du att få lära dig grundläggande vikningar som du kan utveckla och använda när du gör smycken eller andra föremål.
Utifrån en tunn metallplåt viks och smids eller valsas plåten på olika sätt för att få olika organiska former och strukturer.
Tekniken är väldigt snabb och effektiv, du ser resultat inom några minuter. I den här tekniken är det väldigt enkla verktyg som krävs såsom hammare, städ, skruvstäd (och vals).
Kursen är för dig med viss erfarenhet av att arbeta med metall, amatör eller silversmed/metallformgivare, som vill lära dig en ny spännande teknik för att utveckla ditt eget arbete.

Anmälan

Anmälan senast 15 maj 2021.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Tove Knuts avslutade sina studier på Konstfack 2005 och arbetar sedan 2007 som smyckekonstnär/formgivare. Hon är verksam i Stockholm och delar verkstad i Skanstull med tre smyckessmeder.

  I flera av Tove Knuts arbeten har klassiska smycken blivit den gemensamma nämnaren, hon utgår ifrån smycken som de flesta känner igen för att sen göra nya tappningar av dem. Smyckena FOLD-IT (klackringar) och MOLLUSCA MOLECULE (pärlcollier) är exempel på smycken som hon gjort i den andan. Andra exempel där hon arbetat på liknande sätt är i ALLA-projektet där hon använde dräktsmycket på Leksandsdräkten för att spegla influenser från andra kulturer och i samarbete med Malin Bäccman tog hon fram smycken inspirerade av konstepoken Art Nouveau.

  Tove har en fäbless för att samla på sådant som de flesta ser som skräp och använder det i sitt arbete.  Hon tycker att det är intressant att ifrågasätta de materiella värdebegreppen genom att använda dessa material, omvandla och ”förädla” dem till något som traditionellt anses värdefullt och vackert. Bland annat har hon gjort pärlcollieret ROLL-ON.

  I hennes projekt TAPPAT ÄR TAPPAT OCH HITTAT ÄR HITTAT samlade hon upp saker hon hittade under sina cykelturer i Stockholm. Detta blev en kollektion smycken som var med på den 25e internationella smycketävlingen i Legnica 2015 med tema CITY. Tove vann det stora priset med armbandet RV 66 FG 35 som är en förkortning för platserna hon hittat materialen till armbandet på.

  På separatutställningen MIN VIRKLIGHET våren 2019 på Nutida Svenskt Silver visade hon sina virkade smycken som hon arbetat med under några år. Dessa är en utveckling på de MOLEKYL-former hon arbetat med under många år.

  http://www.toveknuts.se/

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. visst material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Utöver kursavgiften tillkommer kostnad för den plåt och/eller tråd du använder.
  Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!