Silversmide – grund

Kursperiod:
Vecka 31
29 juli – 2 augusti 2024


Funderar du på att ansöka till vår utbildning Metall/Silversmide?
På den här kursen finns möjlighet att ansöka om en prova-på-plats!
Skrolla ner på sidan för mer information.


Är du nyfiken på hantverket silversmide?
Vill du lära dig att skapa och forma i metaller som silver, mässing och koppar?
Välkommen till sommarkursen Silversmide – grund på Leksands folkhögskola!

Den här kursen vänder sig till dig som vill prova på hantverket, antingen som nybörjare eller med lite tidigare erfarenhet och som vill utforska hantverket ytterligare. Det är också en bra introduktion för dig som funderar på att söka en längre utbildning inom Metallformgivning/Silversmide.

Kursen är i skolans metallverkstad där läsårsutbildningen håller till under terminerna. Vi börjar med en genomgång av verktyg, maskiner och möjligheter. Sedan kommer du att få börja verkstadsarbetet med att göra en ring. I det arbetet får du prova på de grundläggande momenten inom hantverket. Därefter kommer det finnas fler uppgifter att välja på, men också möjlighet att komma med egna förslag på vad du vill göra.

Alla deltagare får en egen arbetsplats och du har tillgång till verkstaden dygnet runt under kursen.

Efter avslutad kurs kommer du att ha fått prova på de grundläggande momenten inom silversmide och fått utforska att skapa och forma i metall.

Kursen börjar kl. 9.00 första dagen och pågår till ca kl. 16.00 sista dagen.


Ansök till Prova-på-plats på Sommarkursen Silversmide – grund!
Ansök senast den 31 januari 2024

Är du nyfiken på silversmide och funderar på att fördjupa dina kunskaper inom det här fascinerande hantverket? Leksands folkhögskolas läsårskurs Metall/Silversmide erbjuder nu en unik möjlighet för dig att ansöka till en prova-på-plats under vår sommarkurs!

Prova-på-plats
Dessa platser är särskilt avsedda för dig som överväger att ansöka till vår längre läsårskurs i silversmide. Du betalar endast för boende, mat och material. Undervisningen på sommarkursen gratis!

Få vägledning och tips från våra erfarna lärare inom silversmide och metallformgivning.

Hur ansöker du?
I anmälan kryssar du i att du vill ansöka om en prova-på-plats. Vi kommer att skicka ett mejl med särskild länk till ansökan där du i ett personligt brev beskriver varför du vill gå vår längre utbildning Metall/Silversmide och varför du vill börja med att prova på en sommarkurs.

Berätta om dig själv, vad silversmide är för dig och vad du hoppas uppnå genom utbildningen.

Vem kan ansöka?
Den här möjligheten är öppen för alla som inte har gått sommarkurs här tidigare, är intresserade av silversmide och funderar på att utveckla sina färdigheter genom vår längre utbildning.

Varför ska du ansöka?
Att delta i vår sommarkurs ger dig en unik inblick i silversmidets och metallformgivningens värld. Det är en fantastisk chans att uppleva hur det är att studera på Leksands folkhögskola och att upptäcka om vår längre kurs Metall/Silversmide är rätt för dig.

Kursavgift Prova-på-plats
1 960 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
5 200 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
4 550 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

Antalet prova-på-platser är begränsade.

Ansök senast 31 januari 2024
Besked om du är antagen till en prova-på-plats får du senast den 1 mars 2024.

Anmälan

KURSEN ÄR FULLBOKAD!
När du klickar på knappen ANMÄL HÄR nedan kommer du till en reservlista.
(Du blir erbjuden en plats så snart vi får en avbokning och du står på tur på reservlistan.)

OBS! Vi är väldigt glada för att det här är en av våra kurser med ett väldigt stort söktryck. För att ge fler chansen att delta i kursen prioriterar vi anmälda som inte gått kursen tidigare.

Anmälan senast 1 maj 2024.
Ansökan till prova-på-plats senast 31 januari 2024.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Vill du ansöka till en prova-på-plats kryssar du i den rutan i formuläret. Då kommer du att få ett särskilt mejl med länk till ansökan om prova-på-plats. Du kan ansöka om prova-på-plats även om kursen är fullbokad, men före den 31 januari. Fyll i och skicka in anmälan till reservplats och kryssa i att du vill ansöka om prova-på-plats.
Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Emma Hansen och Miriam Lindberg, silversmeder

  Emma Hansen gick förberedande metallutbildning på Leksands folkhögskola 2012 – 2015. Har gått Masterutbildning CRAFT! på Konstfack och jobbar nu med sin egen konstnärliga praktik.

  Miriam Lindberg började sin utbildning på Ållebergsgymnasiet i Falköping där hon gick deras hantverkslinje med inriktning guldsmide, fortsatte därefter till Leksands folkhögskolas utbildning Metallformgivning och silversmide 2012 – 2015. Nu arbetar hon med sitt företag på deltid i sin smyckesverkstad i Orsa.

   

 • Kursavgift

  5 660 kr/person inkl. visst material, lunch, fika och en gemensam middag.
  8 900 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  8 250 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  I kursavgiften för smideskurser ingår visst material, men kostnad för plåt och tråd samt visst specialmaterial tillkommer.

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

  Extranätter i anslutning till kursen

  Det finns möjlighet att lägga till en extranatt innan och efter kursen. Max två extranätter totalt. Extranatt kostar då 480 kr/natt inkl. frukost. Extranatt del i dubbelrum kostar 380 kr/natt/person inkl. frukost. Vill du lägga till fler nätter blir det våra Bed&Breakfast-priser. Du hittar dem via den här länken: https://leksand.fhsk.se/vandrarhem/

  Tillägg för boende i lägenhet

  För boende i någon av våra lägenheter tillkommer 150 kr/person/natt.


  Kursavgift Prova-på-plats
  1 960 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  5 200 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  4 550 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!