Silversmide – Drivning

Kursperiod:
Vecka 28
8 – 12 juli 2024

Silversmide – Med hammaren som uttrycksmedel
Välkommen till en smideskurs där vi kommer att arbeta med hur man med hammaren formar metall till kärlformer. Kursen vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper inom silversmide, exempelvis gått en kvällskurs eller sommarkurs, men du behöver inte ha provat på drivning tidigare.

Under kursen kommer vi gå igenom olika smidestekniker som drivning, knopning och träckning. Vi börjar med att gå igenom de olika verktygen man använder och genom olika uppgifter känna på de olika teknikerna. Efter introduktionen får ni arbeta vidare med egna projekt. Under veckan går det bra att arbeta parallellt med ett smides- och ett smyckesprojekt.

Vi har tillgång till en välutrustad verkstad, där den ordinarie metallutbildningen vanligtvis är.  Har du egna verktyg och material som du vill använda får du gärna ta med det. Alla deltagare får en egen arbetsplats och har tillgång till verkstaden dygnet runt under kursen.

Gick du den här kursen förra sommaren och vill fördjupa dig i att arbeta med korpus eller om det är något särskilt du vill göra under veckan, kontakta kursledaren innan kursstart så vi kan säkerställa att det du vill göra går att genomföra och att rätt material finns. Du kontaktar honom enklast via e-post till: info@olleolls.com

Anmälan

KURSEN ÄR FULLBOKAD!
När du klickar på knappen ANMÄL HÄR nedan kommer du till en reservlista.
(Du blir erbjuden en plats så snart vi får en avbokning och du står på tur på reservlistan.)

Anmälan senast 1 maj 2024.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Olle Olls är verksam som silversmed i Stockholm med Masterexamen från Konstfack sedan 1995. Han arbetar primärt med korpus (kärlformer) i det större formatet och har en omfattande utställningsverksamhet i Sverige och internationellt.
  Se arbeten av Olle Olls på https://www.instagram.com/olleolls/

 • Kursavgift

  5 360 kr/person inkl. visst material, lunch, fika och en gemensam middag.
  8 600 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  7 950 kr/person inkl. visst material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  I kursavgiften för smideskurser ingår visst material, men kostnad för plåt och tråd samt visst specialmaterial tillkommer.

  Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

  Extranätter i anslutning till kursen

  Det finns möjlighet att lägga till en extranatt innan och efter kursen. Max två extranätter totalt. Extranatt kostar då 480 kr/natt inkl. frukost. Extranatt del i dubbelrum kostar 380 kr/natt/person inkl. frukost. Vill du lägga till fler nätter blir det våra Bed&Breakfast-priser. Du hittar dem via den här länken: https://leksand.fhsk.se/vandrarhem/

  Tillägg för boende i lägenhet

  För boende i någon av våra lägenheter tillkommer 150 kr/person/natt.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!