Papperstillverkning v. 29

Kursperiod
Vecka 29
19 – 23 juli 2021

Pappershantverkets resa genom världen
En femdagars kurs i papperstillverkningens historia

Papper gjordes för första gången i Kina omkring år 200 före vår tideräkning. Därifrån spreds hantverket via sidenvägen västerut mot centrala Asien, såväl som österut till Korea och Japan. I mitten av 700-talet blev staden Samarkand i dagens Uzbekistan ett viktigt centrum för pappersproduktionen i både Centralasien och Mellanöstern. Till Europa kom hantverket runt början av 1100-talet efter en lång resa genom Mellanöstern och Nordafrika. Samtidigt som papperstillverkningen spred sig till dagens Europa, fick hantverket fotfäste i både Korea och Japan genom spridningen av buddhismen, som tidigt skrev ner sina heliga skrifter på papper. Pappershantverk har utvecklats till många lokala traditioner genom den mer än 2000 år långa resan genom världen, både när det gäller verktyg och råvaror.

Kursen fokuserar på fyra olika historiska tekniker: papperstillverkning från Japan, Nepal/Tibet, mellanöstern/India och den tidiga europeiska papperstillverkningen före industrialiseringen av hantverket på 1800-talet. Du kommer att få lära dig att göra papper i dessa fyra tekniker med samtida verktyg och råvaror. Du kommer också att få lära dig olika behandlingar av papper, som färgning och olika ytbehandling.

Kursen innehåller både praktiska och teoretiska delar med föreläsningar och diskussioner om pappershistoria och dess tekniker. Efter kursen kommer du att ha ny kunskap och ett antal olika papperstyper som inspiration till fortsatt arbete med handgjort papper.

Kursen kräver inga förkunskaper och den undervisas huvudsakligen på engelska, men delar av kursen blir på norsk/svenska och vid behov översätts allt innehåll till norsk/svenska.

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2021.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Radha Pandey – Bokkonstnär, papperstillverkare och boktryckare
  Johan Solberg – Bokbindare, papperstillverkare och konservator

 • Kursavgift

  4 850 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  7 650 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  7 150 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!