Keramik – Gipsform v. 31

Kursperiod
Vecka 31
4 – 8 augusti 2021

Välkommen till en kurs i hur man gör gipsformar för keramiktillverkning. Kursen kommer behandla såväl tryckform och gjutform i gips, samt hur man enkelt kan ta fram original i gips. Kursen vänder sig till dig som har en del tidigare erfarenhet inom keramik och vill få en introduktion i att göra egna gipsformar, eller har jobbat lite med gipsform tidigare och vill utveckla den kunskapen.

Till kursen behöver du ta med dig saker som du vill ta form på. Det kan vara originalformar för bruks, hänkel, pip. Eller för skulpturalt arbete, reliefer, leksaker, föremål från naturen som t.ex sten, gren, snäcka. Bara fantasin sätter gräns för vad man kan gjuta av. Och man tar såklart med flera olika objekt som du vill arbeta med under veckan.

För tryckform ska föremålet i gjutningen vara som en relief utan baksida så att man kan göra en öppen gipsform på det. Gjutformen gör man tvådelade, eller flera delar om objekt är mer avancerat.

Det vi också kommer att prata om under veckan är hur du använder din gipsform och hur du kan använda den på olika sätt. Vi kommer att gå in på hur du kan kombinera tryckform/gjutform med andra tekniker, så som drejning, skulptering och kavling till exempel. Dessutom går vi in på lite tips och trix, och hur man kan använda gips på många sätt i sin keramiska praktik.

Efter avslutad kurs har du grundläggande kunskaper i hur du gör tryckformar och gjutformar och du kommer att ha ett antal gipsformar med dig hem.

Alexander var Inspirerande och pedagogisk. Han bjöd mycket på sig själv och skapade en öppen atmosfär. Jag hade en underbar vecka.”
– Kursdeltagare 2018

Anmälan

KURSEN ÄR FULLBOKAD!
När du klickar på knappen ANMÄL HÄR nedan kommer du till en reservlista.
(Du blir erbjuden en plats så snart vi får en avbokning och du står på tur på reservlistan.)

 

Anmälan senast 1 maj 2021.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Alexander Tallén, konstnär och keramiker

  Utbildad på Konstfack, Keramik & Glas, Kandidat och Master, keramisk form på Nyckelviksskolan och Leksands folkhögskola. Yrkesverksam i egen studio i en ateljéförening i Västberga industriområde, Stockholm, där han jobbar med utställningar och andra uppdrag, bland annat som gästlärare och föreläsare. Ställt ut på Thielska Galleriet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Eskilstuna Konstmuseum, European Ceramic Context 2018 på Bornholm och på Stene Projects Gallery. Inköpt av bland annat Nationalmuseum, Röhsska Museet och Göteborgs Konstmuseum.
  Mer om hans arbete hittar du på hans hemsida: http://www.alexandertallen.com/

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!