Keramik från allra första början v. 29-30

Kursperiod
Vecka 29 – 30
18 – 27 juli 2022

Välkommen till en tio dagars introduktion i lerans många möjligheter!

Den här kursen vänder sig till dig som är nyfiken på keramik från grunden, som inte har hållit i en klös med lera ens kanske, och inga som helst förkunskaper krävs.

Dagarna kommer att inledas med genomgångar och demonstrationer av olika tekniker, som att ringla, tumma, kavla, bygga, forma och skulptera. Det finns också många möjligheter att dekorera och skapa mönster på lera och vi kommer att gå igenom några.

Du väljer själv vad du vill jobba med. Om du vill nosa på allt, eller fördjupa dig mer i någon teknik.

Under kursen kommer vi också hinna med en skröjbränning, det första steget i lerans process till färdigt gods, och en glasyrbränning. Det innebär att vi inte kommer att hinna bränna allt som alla gör under veckan och det beror på att torktiden är en faktor.

Under senare delen av kursen ger också en första introduktion i att dreja. Tanken är att den som vill testa drejning ska kunna göra det utan krav att det ska ”bli något” och att detta pågår under tiden som annat står på tork. Det du får med dig är inte drejade och brända föremål i första hand, utan en första erfarenhet som du kan bygga vidare på.

I kursavgiften ingår 10 kg lera, ett startpaket med verktyg, glasyrmaterial samt en skröjbränning och en glasyrbränning. Ytterligare lera finns att köpa till.

Alla deltagare har en egen arbetsplats i de stora ljusa verkstadslokalerna och verkstaden har ni tillgång till dygnet runt under kursperioden.

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2022.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Johanna Nestor och Johanna Norén

  Johanna Nestor – Utbildad vid Konstfack i Stockholm, tog sin examen i keramik och glas 2016. Hon är verksam med egen verkstad i Östersund, Jämtland. Johanna arbetar huvudsakligen med att designa och formge kakelugnar. Utöver det tillverkar hon keramisk dekorativ interiör för hemmet, såsom kakel, skulpturer och bruksgods. Johanna arbetar mycket med relief och formtagning på olika naturelement, därefter använder hon sig av olika dekorationstekniker såsom glasyr, oxider och engobe.
  https://www.nestordesigns.com/

  Johanna Norén har utbildat sig i keramik 2,5 år på folkhögskola och har därefter haft egen verksamhet med kurser, tillverkning och försäljning av keramik på Ateljé Bräm i Göteborg. Hon är också utbildad lärare och undervisar i grundskolan i slöjd och bild. Främst jobbar Johanna med bruksföremål både genom att dreja, ringla och kavla.

 • Kursavgift

  9 300 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  14 600 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  13 600 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!