Illustration – distans

Illustration idag är ett brett ämne med både statisk och rörlig bild. Det tar tid att hitta sin unika ”röst” och det är precis det vi lägger fokus på i den här distanskursen.

En distanskurs för dig som har siktet inställt på att bli illustratör, men också för dig som redan är i yrket men vill ta nästa steg. Med din unika stil som utgångspunkt ger vi dig praktiska och teoretiska kunskaper som du behöver för att stärka ditt eget varumärke, för att kunna arbeta konceptuellt och på uppdrag för kund.

Om kursen

Under kursen kommer vi utgå ifrån grunderna i bildberättande, bildanalys och teori. Med noggrant utvalda uppgifter får du med dig både bredd och djup. Allt med utgångspunkt från ditt eget uttryck, stil och manér. Vi går också igenom illustratörens yrkesroll, att arbeta mot uppdrag och hur man stärker sitt eget varumärke.

Kursen upplägg

Den här distanskursen är 15 veckor med två obligatoriska fysiska träffar i Leksand (kan ändras beroende på eventuella restriktioner pga corona-pandemin). Vid den sista träffen avslutas kursen med en gemensam utställning. Studietakten är 50%. Genom vår digitala plattform får du dina uppgifter, har kontakt med lärare och de andra kursdeltagarna mellan träffarna. Du kommer att ha en eller två veckor på dig för varje uppgift i kursen. Uppgiften lämnas in till din lärare via skolans digitala plattform och du får personlig feedback på alla uppgifter.

Kursen är kostnadsfri, men du betalar för ditt arbetsmaterial, resor, boende och mat under de fysiska träffarna.

I veckan för kursstart får du inlogg till vår digitala plattform. För att kunna gå kursen behöver du tillgång till dator med kamera och mikrofon samt en bra internetuppkoppling.

Fysiska träffar i Leksand och kostnad

De fysiska träffarna i Leksand är i två dagar med en övernattning. Datum för de fysiska träffarna är:
4 – 5 september 2021
18 – 19 december 2021

Förkunskaper och egen utrustning

Du behöver gymnasiekompetens eller motsvarande samt grundläggande kunskaper i Photoshop och gärna Illustrator. Om du inte redan har tillgång till programmen kan du skaffa det till ett väldigt reducerat studentpris under kursen. Du har din egen laptop och gärna en ritplatta.

Ansökan

Ansök senast: 16 maj 2021
Kursstart: 4 september 2021
Fysiska träffar i Leksand: 4 - 5 september och 18 - 19 december 2021

Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen och ett arbetsprov. Arbetsprovet består av två illustrationer eller en länk till en hemsida med exempel på dina illustrationer.

Ansökningsformulär: Du kommer att få börja med att skapa ett konto till Mina Sidor. Har du redan ett konto måste du logga in för att komma vidare till ansökningsformuläret.

Ansökan ska vara skolan tillhanda senast den 16 maj 2021.
Du är alltid välkommen att kontakta oss om eventuella återbudsplatser.
Besked om att du blivit antagen får du senast vecka 24.

Ansökan stängd
 • Frågor

  Har du frågor om kursen upplägg och innehåll?
  Kontakta kursansvarig:
  Per José Karlén
  073-702 63 14
  per.karlen(at)perpictures.com

  Har du frågor om boende och mat?
  Kontakta:
  Maria Engberg
  0247-648 12
  maria.engberg@leksandsfolkhogskola.se

 • Mer om utbildningen
  Kursavsnitt
  • Illustratörens yrkesroll
  • Introduktion till animation – Gif
  • 360° illustration
  • Bildanalys och teori
  • Bildberättande – innehåll och visuellt uttryck, statisk och sekvens
  • Arbeta mot uppdrag
  • Research och ett eget projekt
  • Typografi
  • Digital utställning

   

  Boende och måltider

  När du går vår distansutbildning betalar du för lunch samt förmiddags- och eftermiddagsfika de dagar du är på skolan, för närvarande är avgiften 650 kr. Det finns möjlighet till boende.

  Du bor på Leksands folkhögskolas internat. Med anledning av situation med Coronaviruset bor alla i enkelrum med eget badrum. Du betalar 650 kr inkl. frukost, sänglinne, handduk och städ. Extranatt kostar 350 kr inkl. frukost.

   

  Kursansvarig

  Per José Karlén har jobbat med ämnet illustration och som entreprenör sedan 2002. Magisterexamen från Royal College of Art. Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Södra Stockholms Folkhögskola. 2019 tilldelades han 3-årigt arbetsstipendium från författarfonden och har jobbat frilans som konsult och anställd sedan 2002. Per jobbar brett med ämnet illustration och har skapat en internationell karriär och fått ett flertal priser och stipendier. www.perpictures.com
  instagram: @mylifeasanillustrator

 • Kursansvarig

  Per José Karlén har jobbat med ämnet illustration och som entreprenör sedan 2002. Magisterexamen från Royal College of Art. Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Södra Stockholms Folkhögskola. 2019 tilldelades han 3-årigt arbetsstipendium från författarfonden och har jobbat frilans som konsult och anställd sedan 2002. Per jobbar brett med ämnet illustration och har skapat en internationell karriär och fått ett flertal priser och stipendier. www.perpictures.com
  instagram: @mylifeasanillustrator

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Illustration – distans