Illustration – distans

Illustration idag är ett brett ämne med både statisk och rörlig bild. Det tar tid att hitta sin unika ”röst” och det är precis det vi lägger fokus på i den här distanskursen.

En distanskurs för dig som har siktet inställt på att bli illustratör, men också för dig som redan är i yrket men vill ta nästa steg. Med din unika stil som utgångspunkt ger vi dig praktiska och teoretiska kunskaper som du behöver för att stärka ditt eget varumärke, för att kunna arbeta konceptuellt och på uppdrag för kund.

Om kursen

Under kursen kommer vi utgå ifrån grunderna i bildberättande, bildanalys och teori. Med noggrant utvalda uppgifter får du med dig både bredd och djup. Allt med utgångspunkt från ditt eget uttryck, stil och manér. Vi går också igenom illustratörens yrkesroll, att arbeta mot uppdrag och hur man stärker sitt eget varumärke.

Kursen upplägg

Den här distanskursen är på 15 veckor med 50% studietakt. Kursen avslutas med en gemensam digital utställning. Genom vår digitala plattform får du dina uppgifter, har kontakt med lärare och de andra kursdeltagarna mellan träffarna. Du kommer att ha en eller två veckor på dig för varje uppgift i kursen. Uppgiften lämnas in till din lärare via skolans digitala plattform och du får personlig feedback på alla uppgifter.

Kursen är kostnadsfri, men du betalar för ditt arbetsmaterial. Vid en eventuell fysisk träff tillkommer kostnad för resor, boende och mat.

I veckan före kursstart får du inlogg till vår digitala plattform. För att kunna gå kursen behöver du tillgång till dator med kamera och mikrofon samt en bra internetuppkoppling.

Kursperiod

Digital uppstart söndagen den 18 september 2022
Eventuellt en fysisk träff i Leksand, vi återkommer med mer information.
Digitalt avslut fredagen den 30 december 2022

Förkunskaper och egen utrustning

Du behöver gymnasiekompetens eller motsvarande samt grundläggande kunskaper i Photoshop och gärna Illustrator. Om du inte redan har tillgång till programmen kan du skaffa det till ett väldigt reducerat studentpris under kursen. Du har din egen laptop och gärna en ritplatta.

Ansökan

Ansökan till höstens start är nu stängd men om du fyller i följande intresseformulär så återkommer vi med information om kommande starter.

Intresseanmälan Illustration – distans

 

 

Ansök senast: 1 september 2022
Kursstart: 18 september 2022


Ansökan ska innehålla:

 • Personligt brev med motivering varför du vill gå kursen.
 • Arbetsprov i form av två illustrationer eller en länk till en hemsida med exempel på dina illustrationer.
Ansökan stängd
 • Frågor

  Har du frågor om kursen upplägg och innehåll?
  Kontakta kursansvarig:
  Per José Karlén
  073-702 63 14
  per.karlen(at)perpictures.com

  Har du frågor om boende och mat?
  Kontakta:
  Maria Engberg
  0247-648 12
  maria.engberg@leksandsfolkhogskola.se

 • Mer om utbildningen
  Kursavsnitt
  • Illustratörens yrkesroll
  • Introduktion till animation – Gif
  • 360° illustration
  • Bildanalys och teori
  • Bildberättande – innehåll och visuellt uttryck, statisk och sekvens
  • Arbeta mot uppdrag
  • Research och ett eget projekt
  • Typografi
  • Digital utställning

   

  Boende och måltider

  När du går vår distansutbildning betalar du för lunch samt förmiddags- och eftermiddagsfika
  de dagar du är på skolan, för närvarande är avgiften 325 kr.

  Det finns möjlighet att bo på Leksands folkhögskolas internat.
  Du betalar 650 kr inkl. frukost, sänglinne, handduk och städ.
  Extranatt kostar 350 kr inkl. frukost.
  Enkelrumstillägg, 150 kr/natt.

   

  Kursansvarig

  Per José Karlén har jobbat med ämnet illustration och som entreprenör sedan 2002. Magisterexamen från Royal College of Art. Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Södra Stockholms Folkhögskola. 2019 tilldelades han 3-årigt arbetsstipendium från författarfonden och har jobbat frilans som konsult och anställd sedan 2002. Per jobbar brett med ämnet illustration och har skapat en internationell karriär och fått ett flertal priser och stipendier. www.perpictures.com
  instagram: @mylifeasanillustrator

 • Kursansvarig

  Per José Karlén har jobbat med ämnet illustration och som entreprenör sedan 2002. Magisterexamen från Royal College of Art. Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Södra Stockholms Folkhögskola. 2019 tilldelades han 3-årigt arbetsstipendium från författarfonden och har jobbat frilans som konsult och anställd sedan 2002. Per jobbar brett med ämnet illustration och har skapat en internationell karriär och fått ett flertal priser och stipendier. www.perpictures.com
  instagram: @mylifeasanillustrator

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Illustration – distans