Illustration – distans

Illustration idag är ett brett ämne med både statisk och rörlig bild. Det tar tid att hitta sin unika ”röst” och det är precis det vi lägger fokus på i den här distanskursen.

En distanskurs för dig som har siktet inställt på att bli illustratör, men också för dig som redan är i yrket men vill ta nästa steg. Med din unika stil som utgångspunkt ger vi dig praktiska och teoretiska kunskaper som du behöver för att stärka ditt eget varumärke, för att kunna arbeta konceptuellt och på uppdrag för kund.

Om kursen

Under kursen kommer vi utgå ifrån grunderna i bildberättande, bildanalys och teori. Med noggrant utvalda uppgifter får du med dig både bredd och djup. Allt med utgångspunkt från ditt eget uttryck, stil och manér. Vi går också igenom illustratörens yrkesroll, att arbeta mot uppdrag och hur man stärker sitt eget varumärke.

Kursen upplägg

Den här distanskursen är på 14 veckor med 50% studietakt. Kursen avslutas med en gemensam digital utställning. Genom vår digitala plattform får du dina uppgifter, har kontakt med lärare och de andra kursdeltagarna mellan träffarna. Du kommer att ha en eller två veckor på dig för varje uppgift i kursen. Uppgiften lämnas in till din lärare via skolans digitala plattform och du får personlig feedback på alla uppgifter.

Kursen är kostnadsfri, men du betalar för ditt arbetsmaterial. Vid den fysiska träffen tillkommer kostnad för resor, boende och mat.

I veckan före kursstart får du inlogg till vår digitala plattform. För att kunna gå kursen behöver du tillgång till dator med kamera och mikrofon samt en bra internetuppkoppling.

Kursperiod

Digital uppstart måndagen den 11 mars 2024, kl. 18.00.
En fysisk träff i Leksand 16 – 17 mars.
Lektion varje söndag kl. 10.00 – 11.30.
Lärarledd tid kommer att planeras in tillsammans med er när kursen är igång.
Digitalt avslut söndagen den 16 juni 2024.

Förkunskaper och egen utrustning

Du behöver gymnasiekompetens eller motsvarande samt grundläggande kunskaper i Photoshop och gärna Illustrator. Om du inte redan har tillgång till programmen kan du skaffa det till ett väldigt reducerat studentpris under kursen. Du har din egen laptop och gärna en ritplatta.

Ansökan

 

Ansök senast: 22 februari 2024
Kursstart: 11 mars 2024


Ansökan ska innehålla:

 • Personligt brev med motivering varför du vill gå kursen.
 • Arbetsprov i form av två illustrationer eller en länk till en hemsida med exempel på dina illustrationer.
Ansök här
 • Frågor

  Har du frågor om kursen upplägg och innehåll?
  Kontakta kursansvarig:
  Per José Karlén
  073-702 63 14
  per.karlen@leksandsfolkhogskola.se

  Har du frågor om boende?
  Kontakta:
  Karin Daniels
  0247-648 12
  karin.daniels@leksandsfolkhogskola.se

 • Mer om utbildningen
  Kursavsnitt
  • Illustratörens yrkesroll
  • Introduktion till animation – Gif
  • 360° illustration
  • Bildanalys och teori
  • Bildberättande – innehåll och visuellt uttryck, statisk och sekvens
  • Arbeta mot uppdrag
  • Research och ett eget projekt
  • Typografi
  • Digital utställning

   

  Boende

  Det finns möjlighet till boende på Leksands folkhögskolas vid den första träffen.
  Du betalar 500 kr för första natten, sedan 350 kr/natt då ingår del i två-bäddsrum, frukost, lakan/handdukar och slutstäd
  (enkelrum i mån av plats, du betalar då 800 kr för första natten, sedan 500 kr/natt).

   

   

 • Kursansvarig

  Per José Karlén har jobbat brett med ämnet illustration som frilans och konsult sedan 2002. Per har skapat en internationell karriär och fått ett flertal priser och stipendier för sina bilderböcker på Rabén & Sjögrens förlag. Magisterexamen från Royal College of Art samt lärarexamen i ämnet illustration/bild.
  Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Skeppsholmens folkhögskola.  www.perjosekarlen.com    instagram: @mylifeasanillustrator

   

   

   

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Illustration – distans