Gardinsömnad v. 29

Kursperiod
Vecka 29
13 – 17 juli 2020

Välkommen till sommarens kurs i Gardinsömnad!
Under kursen kommer du att få lära dig grundläggande gardinsömnad. Vi kommer att gå igenom olika typer av gardiner och vi jobbar med att sy mindre prover av de olika gardintyperna som du kommer att ha med dig hem efter avslutad kurs.

Det du kommer att få sy under veckan är:

 • Ofodrad gardinlängd
 • fodrad gardinlängd med s.k. hotellfåll
 • fodrad gardinlängd med redsydd framkant och med olika dekorveck (amerikanska/penn/motveck/tulpan)
 • ofodrad hissgardin
 • fodrad hissgardin
 • sängkappa med Dior-veck.

Materialet till de här proverna ingår i kursavgiften.

Det finns sax, nålar, strykjärn, strykbräda, tumstock.  Men ett tips är att ha egen sax och egna nålar så ni slipper vänta. MÄRK DESSA MED ERT NAMN!

Ta också med anteckningsblock och penna.
Du får också gärna Ta med tyg som du har frågor om. Det kanske är ett knepigt material eller ett svårt mönster på tyget. Då kan vi diskutera om detta på ett av våra teoripass.

Du kommer också att få kunskap om olika gardinstänger och material som används inom gardinmakeriet. Vi jobbar med både maskin- och handsömnad.

Alla arbetar i lite olika takt. Under kursperioden har du tillgång till kurslokalen dygnet runt som gör det möjligt att sitta och arbeta även på kvällarna. För den som är väldigt snabb finns möjlighet att titta på att sy kuddfodral. Material till dessa ingår inte i kursavgiften. Du får gärna ta med det materialet själv, men det kommer finnas möjlighet att köpa billiga tyger, blixtlås, gardinband, tråd, kuddfrans mm, som jag har med mig. Vissa varor till väldigt, väldigt låga priser! Även färdigsydda kuddfodral från mitt ordinarie sortiment.

Den enda förkunskap som krävs är att ni kan hantera ett strykjärn och sy raksöm på symaskin.

Medtag egen symaskin. En overlockmaskin kommer finnas.

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2020.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Eva Lundin har arbetat som gardinmakare sedan 1991 då hon startade upp sitt företag Företagstextil. 1993 gick hon utbildningen Gardindekoratör (som numera kallas Gardinmakare) här på Leksands folkhögskola. Senare har hon vidareutbildat sig inom avancerad dekorativ gardinsömnad på engelskt vis. Genom åren har hennes kunder varit både företag och privatpersoner. Idag syr hon i huvudsak till privatpersoner. Läs mer om Eva och se exempel på hennes arbeten på www.foretagstextil.com

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 770 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 270 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!