Gardinsömnad – kortkurs 17 – 20 november 2023

Kursperiod:
17 – 20 november 2023
Kursen startar med lunch kl. 12.00 den 17 november och avslutas vid lunch den 20 november.

 

Välkommen till vårens kurs i Gardinsömnad!

Under kursen kommer du att få lära dig grundläggande gardinsömnad för att kunna ta gesällbrev enligt Sveriges Tapetserarmästares krav. Alla kan ta gesällbrev i gardinmakeriyrket, även de som inte är medlemmar i Sveriges Tapetserarmästare. All information finns på https://www.tapetserarmastare.se/

Under kursen går vi igenom det som ska sys och du kommer också att få en genomgång av gardinskenor. Vi arbetar med att sy mindre prover som du kommer att ha med dig hem efter avslutad kurs.

Kursinnehåll:

 • Mönsterpassning – teori och sömnad
 • Fodrad redsydd gardinlängd med franska veck – sömnad
 • Fodrad hissgardin med lattakanaler i fodertyget monterad på trästav och ögleringar – sömnad och montering
 • Sängkappa med Dior-veck – sömnad
 • Wave-gardiner – teori

Materialet till de här proverna ingår i kursavgiften.

Det finns sax, nålar, strykjärn, strykbräda, tumstock.  Men ett tips är att ha egen sax och egna nålar så ni slipper vänta. Märk gärna dessa med ditt namn!

Ta också med anteckningsblock och penna.
Du får också gärna ta med tyg som du har frågor om. Det kanske är ett knepigt material eller ett svårt mönster på tyget. Då kan vi diskutera om detta.

Du kommer att arbeta med både maskin- och handsömnad. Alla arbetar i lite olika takt. Under kursperioden har du tillgång till kurslokalen dygnet runt som gör det möjligt att sitta och arbeta även på kvällarna.

Förkunskaper: Sömnadsvana

Medtag egen symaskin. En overlockmaskin kommer finnas.

Kursen arrangeras av Stiftelsen Hantverk & Utbildning i Leksands folkhögskolas lokaler.

 

 

 

Ansökan

Anmälan senast 20 oktober 2023.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller
Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansök här
 • Kursledare

  Eva Lundin har arbetat som gardinmakare sedan 1991 då hon startade upp sitt företag Företagstextil. 1993 gick hon utbildningen Gardindekoratör (som numera kallas Gardinmakare) här på Leksands folkhögskola. Senare har hon vidareutbildat sig inom avancerad dekorativ gardinsömnad på engelskt vis. Eva innehar även Gesällbrev och går just nu Mästarutbildningen för att ta sitt Mästarbrev. Genom åren har hennes kunder varit både företag och privatpersoner. Idag syr hon i huvudsak till privatpersoner. Läs mer om Eva och se exempel på hennes arbeten på www.foretagstextil.com


 • Kursavgift

  4 000 kr/person exkl. moms (5 000 kr inkl. moms) inkl. material, lunch och fika.
  6 000 kr/person exkl. moms (7 500 kr inkl. moms) inkl. material, frukost, lunch, fika, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  5 700 kr/person exkl. moms (7 125 kr inkl. moms) inkl. material, frukost, lunch, fika, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!