Fotografisk grundkurs v. 31

Kursperiod
Vecka 31
1 – 5 augusti 2022

Vill du utveckla din kunskap för fotografering men saknar grunderna för kamerans funktioner? Då är det här en kurs för dig. I kursen lär du dig att ta kontroll över kameran och dess grundinställningar. Du lär dig att själv påverka dina bilder och övar på att hantera situationer med exempelvis rörelser, avstånd, val av skärpa, olika ljusförhållande m.m.

I kursen lär du dig att förstå kamerans egenskaper och gör praktiska övningar. Du fotograferar på egen hand och under kursen arbetar du med ett antal olika fotouppgifter. Du arbetar med bilderna i datorn och tränar på att göra ett urval. Tillsammans i gruppen diskuterar och analyserar vi bilderna och uppgifterna. Vi kommer även att utföra fotografiska exkursioner tillsammans.

Efter avslutad kurs är målet att du lärt dig använda kameran som verktyg för att själv kunna kontrollera exponeringen.

Utrustning
Anteckningsblock, digitalkamera och sladd för överföring av bilder mellan kamera och dator tar du med dig själv. Du behöver en digital systemkamera på vilken du kan ställa in bländare och slutare. Du behöver också ett USB-minne eller en hårddisk där du kan spara dina bilder som du har arbetat med under kursen. Tag gärna med kamerastativ om du har ett.

Vi kommer att ha tillgång till PC-datorer, men om du hellre arbetar från egen bärbar dator går det bra. Allmän datakunskap är bra. Har du redan kunskap i Photoshop är det en fördel men inte ett krav.

Anmälan

Anmälan öppnas i början av december 2021.
Anmälan senast 1 maj 2022.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Martina Holmberg har arbetat som fotograf i femton år och är utbildad på Nordens Fotoskola. Hon har världen som arbetsfält och har varit i ett tjugotal länder där hon dokumenterat främst kvinnors olika levnadsvillkor.  Vid sidan av sina uppdrag arbetar hon med dokumentära och konstnärliga projekt som utmynnat i ett flertal utställningar och böcker. Hon drivs av en nyfikenhet på människor och de möjligheter som kameran ger; att få en inblick i olika världar och liv. Som fotolärare vill hon uppmuntra till att utveckla elevernas kreativitet och unika bildspråk; att våga tänja på gränser och gå sin egen väg. Se hennes arbeten på hemsidan: https://www.martinaholmberg.com/

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!