Fota med mobilen v. 32

Kursperiod
Vecka 32
8 – 12 augusti 2022

Välkommen till fem dagars utforskande av hur du kan utveckla ett bättre berättande med bilder fotade med mobilen. Kanske ansvarar du för företagets eller föreningens sociala medier, driver en blogg eller ett Instagramkonto eller bara är intresserad av fotografering och vill utveckla ditt bildberättande men vill utgå ifrån mobilens kamera.  Då är det här helt rätt kurs för dig.

Mobilen är idag en självklar del av mångas vardag och kamerans funktioner blir allt bättre. Men att fånga det vi vill säga med bilder är inte alltid lätt. Felexponering, oskärpa och tråkiga vinklar gör bilderna trista och intetsägande. I kursen går vi igenom vad som skiljer mobilfotografering från att fotografera med ”vanlig” kamera. Du lär dig att utnyttja mobiltelefonens begränsningar, möjligheter,och hur du bygger upp ett klassiskt bildreportage.

Under kursen kommer vi gå igenom:

 • Bildkomposition och bildberättandets grunder; hur du med enkla knep kan bygga upp en intressant bild med djup och olika skärpeplan
 • Ljusets betydelse för bildens uttryck och hur du utnyttjar det befintliga ljuset på bästa sätt, vi går igenom olika karaktärer på ljus och vilka ljussituationer man bör undvika.
 • Hur man renodlar och lyfter fram det viktiga i bilden för att förmedla ditt budskap.
 • Bildurval, hur du lär dig att välja ut de bästa bilderna.
 • Hur du skapar ett klassiskt bildreportage med etableringsbild, detaljer, händelse- och stämningsbilder.
 • Appar, snabb genomgång av appar som gör dina bilder intressantare.
 • Hur du får in dina mobilbilder i datorn och kan göra utskrifter och fotoböcker.

Fokus i den här kursen är på stillbilder, men vi kommer att gå in lite på rörlig bild också.

Till kursen tar du med dig din mobiltelefon som har kamera. Det kan vara en Iphone eller Android, det spelar ingen roll. Har du en laptop som du brukar jobba med ta gärna med den, men det finns också datorer att låna.

Anmälan

Efter en fantastisk sommar 2022 har planeringen för sommaren 2023 börjat.
Om du fyller i följande intresseformulär återkommer vi med information om när vi öppnar anmälan för nästa års sommarkurser:

https://forms.gle/zsVYDMZ3EjY5FC63A

 

 

Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Martina Holmberg har arbetat som fotograf i femton år och är utbildad på Nordens Fotoskola. Hon har världen som arbetsfält och har varit i ett tjugotal länder där hon dokumenterat främst kvinnors olika levnadsvillkor.  Vid sidan av sina uppdrag arbetar hon med dokumentära och konstnärliga projekt som utmynnat i ett flertal utställningar och böcker. Hon drivs av en nyfikenhet på människor och de möjligheter som kameran ger; att få en inblick i olika världar och liv. Som fotolärare vill hon uppmuntra till att utveckla elevernas kreativitet och unika bildspråk; att våga tänja på gränser och gå sin egen väg. Se hennes arbeten på hemsidan: https://www.martinaholmberg.com/

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart. Utcheckning senast kl. 11.00 sista dagen.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!