Fotografera med mobilkameran – fortsättning v. 32

Kursperiod:
Vecka 32
7 – 11 augusti 2023

Välkommen till fem dagars utforskande av hur du kan utveckla ditt bildspråk med hjälp av mobilkameran!

Den här kursen vänder sig till dig som behärskar grunderna i bildkomposition och ljus men vill utveckla ditt bildseende ytterligare. Under kursen får du arbeta med en veckouppgift där du får göra en bildberättelse utifrån valfritt ämne. Vi går även igenom kamerans filmfunktioner och du kommer att få några uppgifter i att filma.

Utöver detta får du fördjupade kunskaper i hur man redigerar bilderna i fotoappar. Vad ska man tänka på? Varför redigerar man bilder? Hur lyfter man det som är intressant i bilden?

Under kursen kommer vi gå igenom:

• Repetition av bildkomposition och bildberättandets grunder; hur du med enkla knep kan bygga upp en intressant bild med djup och olika skärpeplan.

• Repetition av ljusets betydelse för bildens uttryck och hur du utnyttjar det befintliga ljuset på bästa sätt, vi går igenom olika karaktärer på ljus och vilka ljussituationer man bör undvika.

• Vi tittar på hur olika fotografer arbetar med att förmedla en berättelse. Kanske dras du åt det bildjournalistiska berättandet eller föredrar att fotografera mer poetiskt där du beskriver en känsla eller ett tillstånd.

• Fördjupning – Hur bygger man upp en berättelse med bilder? Hur renodlar och lyfter man fram det viktiga i bilden för att förmedla ett budskap? Hur skapar man ett klassiskt bildreportage med etableringsbild, detaljer, händelse- och stämningsbilder? Hur gestaltar man en känsla eller ett tillstånd med bilder?

Du kommer att få ägna mycket tid till din veckouppgift där vi tillsammans och enskilt går igenom varandras bilder. Du får hjälp att utveckla just ditt unika bildspråk.

• Redigering av bilderna i appen snapseed. Hur lyfter du det som är intressant i bilden?

• Lär dig grunderna i film, hur man ska tänka, fallgropar. Skillnaden mellan stillbild och film.

Till kursen tar du med dig din mobiltelefon som har kamera. Det kan vara en Iphone eller Android, det spelar ingen roll. Du behöver ingen dator. Tanken med kursen är att sköta allting från mobilen.

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2023.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Martina Holmberg har arbetat som fotograf i femton år och är utbildad på Nordens Fotoskola. Hon har världen som arbetsfält och har varit i ett tjugotal länder där hon dokumenterat främst kvinnors olika levnadsvillkor.  Vid sidan av sina uppdrag arbetar hon med dokumentära och konstnärliga projekt som utmynnat i ett flertal utställningar och böcker. Hon drivs av en nyfikenhet på människor och de möjligheter som kameran ger; att få en inblick i olika världar och liv. Som fotolärare vill hon uppmuntra till att utveckla elevernas kreativitet och unika bildspråk; att våga tänja på gränser och gå sin egen väg. Se hennes arbeten på hemsidan: https://www.martinaholmberg.com/

 • Kursavgift

  4 650 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  7 780 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  7 130 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart. Utcheckning senast kl. 11.00 sista dagen.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!