Broderi I – Lust och Fägring – Fritt broderi på ylle

Kursperiod:
Vecka 29
18 – 20 juli 2025
(Obs! Kursen är 3 dagar)

Låt dig inspireras till ett lustfyllt och fritt broderi. Denna kurs vänder sig till dig som gillar färg och form och vill använda din fantasi. Kursen passa både för dig som är nybörjare och dig som har broderat tidigare.

Om du har – ta gärna med dig;
nålar, sax, papper, penna, linjal, vadmal eller kläde, ylle- och broderigarn, band, spetsar, knappar, pärlor, paljetter.

På kursen får du en inblick i följande;
Brodera med bra kvalitet och rätta redskap
Kläde, vadmal, ullgarn, lintråd, bomullsgarn, pärlor och paljetter.
Knappar, band och spetsar.
Nålar, sax och bivax
Måttband och knappnålar

Stygn och sömmar
Stjälksöm, kedjesöm plattsöm, fransk knut, flätsöm och langettsöm är exempel på stygn och söm, som ger dig möjlighet att skapa ditt personliga broderi.

Inspiration
Stark förankring i det folkliga uttrycket i gamla yllebroderier är som personliga målningar, skapade i vadmal, ullgarn och sprakande färger. Glädjen över att fritt få slösa med rosor, tulpaner, hästar och stjärnor strålar i dessa gamla broderier och uttrycker fantastiska berättelser och ger inspirationen att överföra till dina egna broderier med applikationer, pärlor, paljetter och band.

Montering
Kort genomgång om montering, val av material till baksidor, hur man gör kuddhörn och skötsel av yllebroderier.

Mitt mål med tre trevliga dagar med gott om tid att brodera, är att du har med dig ett färdigt broderi hem och att du får inspiration att fortsätta att utveckla ditt broderi. Dagarna ger dig också möjlighet att träffa likasinnade för än mer inspiration och kul samtal.

Kursen börjar kl. 9.00 första dagen och pågår till kl. 16.00 sista dagen.


Kursledare

Mia Ehrling
Bor vid Dalälvens strand i Leksand. Började redan i unga år brodera och har testat det mesta vad gäller broderi, alltifrån enkla korsstygn till landskapsbroderier. Sedan några år broderar jag på ylle med pärlor, paljetter, knappar och band och har genom denna form av broderi förverkligat en gammal dröm att fritt få skapa med färg, form och fantasi.

Instagram: @mia.ehrling


Kursavgift
3 930 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.

Boende
2 190 kr/person inkl. frukost, middag, avresestäd och lakan/handduk i enkelrum med eget badrum.
1 740 kr/person inkl. frukost, middag, avresestäd och lakan/handduk i del i dubbelrum med eget badrum (när ni är två som anmäler er tillsammans).

Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

Extranätter i anslutning till kursen

Det finns möjlighet att lägga till en extranatt innan och efter kursen. Max två extranätter totalt. Extranatt kostar då 530 kr/natt inkl. frukost. Extranatt del i dubbelrum kostar 430 kr/natt/person inkl. frukost. Vill du lägga till fler nätter gäller våra Bed & Breakfast-priser. Du hittar dem via den här länken: https://leksand.fhsk.se/vandrarhem/

Lägenhetstillägg

Du som väljer till boende har möjlighet att boka lägenhet med ett tillägg på 200 kr/person/natt. Bokning görs i efterhand via mejl eller telefon. Kontaktuppgifter hittar du längre upp på sidan.

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2025.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller
Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
  • Om Leksands folkhögskola

    Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

    Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

    Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

    Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

    Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

    Läs mer!