Broderi I – Lust och Fägring – Fritt broderi på ylle! v. 29

Kursperiod
Vecka 29
22 – 24 juli 2022

 

Låt dig inspireras till ett lustfyllt och fritt broderi. Denna kurs vänder sig till dig som gillar färg och form och vill använda din fantasi. Kursen passar både för dig som är nybörjare och dig som har broderat tidigare.

Om du har – ta gärna med dig;
nålar, sax, papper, penna, linjal, vadmal eller kläde, ylle- och broderigarn, band, spetsar, knappar, pärlor, paljetter.
Vi kommer att besöka Leksands Hemslöjds och Sätergläntans butiker.

På kursen får du en inblick i följande;
Brodera med bra kvalitet och rätta redskap
Kläde, vadmal, ullgarn, lintråd, bomullsgarn, pärlor och paljetter.
Knappar, band och spetsar.
Nålar, sax och bivax
Måttband och knappnålar

Stygn och sömmar
Stjälksöm, kedjesöm plattsöm, fransk knut, flätsöm och langettsöm är exempel på stygn och söm, som ger dig möjlighet att skapa ditt personliga broderi.

Inspiration
Stark förankring i det folkliga uttrycket i gamla yllebroderier är som personliga målningar, skapade i vadmal, ullgarn och sprakande färger. Glädjen över att fritt få slösa med rosor, tulpaner, hästar och stjärnor strålar i dessa gamla broderier och uttrycker fantastiska berättelser och ger inspirationen att överföra till dina egna broderier med applikationer, pärlor, paljetter och band.

Montering
Kort genomgång om montering, val av material till baksidor, hur man gör kuddhörn och skötsel av yllebroderier.

Mitt mål med tre trevliga dagar med gott om tid att brodera, är att du har med dig ett färdigt broderi hem och att du får inspiration att fortsätta att utveckla ditt broderi. Dagarna ger dig också möjlighet att träffa likasinnade för än mer inspiration och kul samtal.

Kursen börjar kl. 9.00 första dagen och pågår till kl. 16.00 sista dagen.

Anmälan

Efter en fantastisk sommar 2022 har planeringen för sommaren 2023 börjat.
Om du fyller i följande intresseformulär återkommer vi med information om när vi öppnar anmälan för nästa års sommarkurser:

https://forms.gle/zsVYDMZ3EjY5FC63A


Anmälan senast 1 maj 2022.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Mia Ehrling
  Bor vid Dalälvens strand i Leksand. Började redan i unga år brodera och har testat det mesta vad gäller broderi, alltifrån enkla korsstygn till landskapsbroderier. Sedan några år broderar jag på ylle med pärlor, paljetter, knappar och band och har genom denna form av broderi förverkligat en gammal dröm att fritt få skapa med färg, form och fantasi.

  Under året har jag haft flera utställningar bl.a. på Fårfesten i Kil.
  Instagram: @mia.ehrling

 • Kursavgift

  2 930 kr/person inkl. material, lunch och fika.
  4 590 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  4 290 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  I kursavgiften ingår ett startkit med material. Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!