Bokbinderi — Portfolios v. 29

Kursperiod
Vecka 29
19 – 23 juli 2021

Välkommen till den här fortsättningskursen i bokbinderi!

Under den här veckan kommer du få lära dig olika sätt att skapa en portfolio, eller fotoalbum. En portfolio eller fotoalbum för dina bästa speciella bilder eller som en presentationsmapp för dina arbeten när du träffar en uppdragsgivare till exempel. För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du grundläggande kunskaper i bokbinderi.

Vi kommer gå igenom några olika konstruktioner som har utrymme för bildernas tjocklek som du monterar i portfolion.

Dragbandskapsel – en flexibel lösning som kan fyllas på efter hand. Ändlösa möjligheter till personlig design.

Secret Belgian Binding – en mångsidig lösning som även passar bra till anteckningsböcker. Ryggpartiet kan bestå av nästan vad som helst: trälister, metallprofiler och även rör med plats för pennan. Även här är det bara den egna fantasin som begränsar designen.

Du får också lära dig två konstruktioner som kursledare Alf Sjöberg har tagit fram.

En konstruktion som är lika tjock hela tiden. Man river ut blad allteftersom bilder sätts in. Ser ut som en vanlig bok och är förhållandevis enkel att göra.

Och en konstruktion där man kan byta inlagan.

 

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2021.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Alf Sjöberg har ägnat sig åt bokbinderi sedan 2000. Det hela började på ABF’s kurser i Göteborg och 2014 gavs chansen att utbilda sig till handbokbindare. Han har studerat två år på bokbinderilinjen vid Leksands folkhögskola och är väl förtrogen med bokbinderiverkstaden och skolan i övrigt. Han är för närvarande verksam som kursledare på ABF i Göteborg. Förutom bokbindning har Alf även ett stort intresse för pappersarbete i allmänhet vilket kan ta sig uttryck i nya idéer och helt egna konstruktioner.

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen före kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!