Bokbinderi – nybörjare v. 28

Kursperiod:
Vecka 28

11 – 15 juli 2022

Är du nyfiken på bokbinderi? Vill du lära dig grunderna i ett gammalt fint hantverk? Kanske funderar du på bokbindare som yrke? Varmt välkommen till bokbinderilinjens sommarkurs på Leksands folkhögskola.

Den här kursen vänder sig till dig som är nyfiken på hantverket bokbinderi, men det finns inte några krav på förkunskaper.

På nybörjarkursen kommer du att få göra två till tre anteckningsböcker som skiljer sig i både utseende, teknik och funktionalitet. Du får lära känna materialens egenskaper, t. ex. marmorerade papper, bokbinderipapp, band, överdragsmaterial, och hur du kombinerar dem. I kursen ingår även verktygslära.

Varje steg demonstreras i gemensamma genomgångar. Kursledaren är på plats i verkstaden varje dag mellan kl. 9.00 – 16.00 (första dagen börjar vi kl. 9.00), men du har tillgång till verkstaden dygnet runt under kursperioden. För att hinna göra alla tre böckerna under veckan får du räkna med att jobba en del även på kvällarna eftersom det i bokbinderi ingår en del torktider när material är limmade och behöver ligga i press. Du väljer själv om du vill göra två eller tre böcker under veckan. Allt material som behövs till de tre olika böckerna ingår i kursavgiften, men det finns möjlighet att köpa extra material om du vill.

Anmälan

KURSEN ÄR FULLBOKAD!
När du klickar på knappen ANMÄL HÄR nedan kommer du till en reservlista.
(Du blir erbjuden en plats så snart vi får en avbokning och du står på tur på reservlistan.)


Anmälan senast 1 maj 2022.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare

  Linda Allard Forsman är utbildad bokbindare & entreprenör och driver pappersfrossa med försäljning av papper och verktyg för bokbinderi och pappersslöjd. Linda anordnar också workshops och är kurslärare, både i sin ateljé i Falun, men också på andra ställen, t.ex. på folkhögskolor. Linda har en passion för papper & enkla, roliga bokbinderitekniker. https://pappersfrossa.se/

  Foto: Johanna Hanning

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!