Bokbinderi – Lagning v. 26

Kursperiod:
Vecka 26
26 – 30 juni 2023

Har du trasiga böcker som du gärna vill laga? En lös bokrygg, sidor som faller isär? Kanske har du ett Antikvariat eller arbetar med gamla böcker och vill lära dig grunderna i hur man kan laga dem? Ta med dig de böcker du vill laga till kursen så får du lära dig hur du går tillväga.

Kursen kräver förkunskaper om bokens anatomi och grundläggande färdighet inom bokbinderi. Därför rekommenderas att du tidigare har gått en nybörjarkurs i bokbinderi. Vill du laga ett skinnband behöver du också förkunskaper i skinnskärpning.

Beroende på hur trasiga böckerna är hinner du uppskattningsvis laga 2-4 böcker. Får du tid över har du möjlighet att binda in till exempel dokument eller lösbladshandlingar (som du i så fall tar med dig) genom att spridlimma dem och förse dem med pärmar. Du kan även ta med dig en bok du vill bygga en låda eller kassett till. Det finns flera modeller att utgå ifrån.

Efter avslutad kurs har du grundläggande kunskaper i hur man lagar olika skador på böcker och vilka material och verktyg som behövs.

Du arbetar under handledning av kursledaren mellan kl. 9-16 varje dag, men du har tillgång till verkstaden dygnet runt.

 

 

 

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2023.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Minna Smångs på minna.smangs@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 29 eller
Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-64825.

Ansökan stängd
 • Kursledare

  Kristine Novika-Svensson är bokbindare med djupa kunskaper i bokbindning och papperskonservering med mer än 20 års erfarenhet i yrket. Hon har erhållit Gesällbrev i bokbindaryrket med belöningsmedalj. Hon har gått utbildning i Leksand samt jobbat inom Riksarkivet i över 15 år.

  Kristine har undervisat vid olika tillfällen bokbindning till elever från grafiska designstudenter på universitetet till lågstadieskolungdomar. Hon brinner för kunskapsöverföring och kvalitet i hantverket.

   

   

 • Kursavgift

  4 650 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  7 780 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  7 130 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!