Bokbinderi – Lådor fortsättningskurs v. 28

Kursperiod
Vecka 28
11 – 15 juli 2022

Välkommen till vår sommarkurs Lådor – fortsättning!

Syskrin, smyckeskrin, liten byrå…

Under den här veckan lägger vi fokus på att bygga ett skrin. Skrinet byggs i flera våningar (minst 3) och med utdragbara lådor (minst 2) som i sin tur kan inredas med fack. Högst upp finns ett ”toppfack” med lock.

Vi repeterar grunderna i hur askar och enklare lådor kläs och hur man närmar sig former där inte alla hörn är rätvinkliga. Du lär dig även principen i hur man bygger en ”låda med hals” där lådans sarg och locket möts kant i kant.

Goda förutsättningar att klara av kursen har den som redan har förkunskaper i att bygga och klä askar/lådor på nybörjarnivå – som t. ex.  har deltagit i vår nybörjarkurs askar/lådor. Du ska ha arbetat med material som papp, klot, papper och bokbinderilim och vara förtrogen med deras egenskaper.

Kursen håller högt tempo. För att hinna färdigställa alla moment som lärs ut under veckan, så bör du räkna med en del kvällsarbete. Du har tillgång till verkstaden dygnet runt. Kursen är lärarledd dagligen mellan kl. 9.00 – 16.00

För att allting ska hinna torka innan du åker hem kan den vara bra att stanna en extra natt på skolan. Det går bra att boka en extranatt på boendet inkl. frukost via mejl i samband med att du anmäler dig till kursen.

Anmälan

Löpande ansökan fram till kursstart.

Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-64825.

Anmäl här
 • Kursledare

  Katja Winkes är handbokbindare med ett eget bokbinderi i Mora. Hon är utbildad i den 3-åriga bokbinderiutbildningen vid Leksands folkhögskola. Katja har erfarenhet och stor glädje av att lära ut sin kunskap till både vuxna och barn. Hon har under flera års tid handlett våra sommarkurser i dels bokbinderi, lådtillverkning och pappersmarmorering.

 • Kursavgift

  Kursavgift
  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 950 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 450 kr/person inkl. material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!