Bokbinderi fortsättning – Boksnitt och kapitälband v. 26

Kursperiod
Vecka 26
22 – 26 juni 2020

Välkommen till en kurs i bokbinderi som lägger fokus på detaljerna och det lilla extra!

Till den här kursen tar du med dig 2 – 4 handhäftade bokblock som du kommer att arbeta med under veckan.

Bokblocken skär eller hyvlar du under kursen gång och vi kommer att inleda med att arbeta med olika sorters snittbehandlingar, till exempel:

 • ”Sprängt” snitt
 • Målat snitt
 • Marmorerat snitt
 • Grafitsnitt

Därefter får du lära dig att göra kapitälband. Vi kommer att gå igenom kapitälband gjorda av skinn, men också tyska och franska kapitälband som är handstickade av silkestråd.

Du färdigställer dina böcker allteftersom. Det finns klot och ett urval av marmorerade papper för att klä böckerna, men du får gärna ta med egna material om du har. Vill du arbeta med skinn finns tillgång till Schärffix.

Kursledaren kommer att vara i verkstaden varje dag mellan kl. 9-16, men du har tillgång till verkstaden dygnet runt under kursperioden.

Förkunskaper
Kursen är en fortsättningskurs och vänder sig till dig som redan har grundläggande kunskaper i bokbinderi (t.ex. att du gått sommarkurs eller kvällskurs i bokbinderi).

Anmälan

Anmälan senast 1 maj 2020.

Du kan anmäla dig även efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar på kursen. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret för den kurs du vill delta i. Här hittar du anmälnings- och betalningsvillkor.

Har du frågor kontakta Maria Fahlgren på maria.fahlgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-369 66 eller Fia Palmgren på fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se eller tel. 0247-648 25.

Anmäl här
 • Kursledare


  Katja Winkes
   är handbokbindare med ett eget bokbinderi i Mora. Hon är utbildad i den 3-åriga bokbinderiutbildningen vid Leksands folkhögskola. Katja har erfarenhet och stor glädje av att lära ut sin kunskap till både vuxna och barn. Hon har under flera års tid handlett våra sommarkurser i dels bokbinderi, lådtillverkning och pappersmarmorering.

 • Kursavgift

  4 150 kr/person inkl. material, lunch, fika och en gemensam middag.
  6 770 kr/person inkl. material, måltider, boende i enkelrum inkl. lakan/handdukar och städ.
  6 270 kr/person inkl.material, måltider, boende i del i dubbelrum inkl. lakan/handdukar och städ (när ni är två som anmäler er tillsammans).

  Incheckning från kl. 16.00 dagen innan kursstart. Utcheckning senast kl. 11.00 dagen efter kursens avslut.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!