Allmän kurs: Handel/Butik/Kommunikation

Bär du på framtidsdrömmar? Behöver du en nystart?

Då kan Allmän kurs vara rätt för dig. Utbildningen riktar sig till dig som vill skaffa dig behörighet att söka till högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola och samtidigt få en bra grund att stå på för att söka jobb.

Undervisningen är både teoretisk och praktisk. Du får möjlighet att arbeta med försäljning och inköp för både butik och e-handel och hur butikskommunikation fungerar. Vi jobbar även med områden som lönsamhet, starta eget företag och gör studiebesök i butiker och på handelsplatser. När det gäller de praktiska momenten arbetar vi i skolans specialanpassade lokaler för butiksdisplay och skyltning. Du får också arbeta i 3D-programmet Sketchup.

Och så läser du svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia. Det är här tyngdpunkten i utbildningen ligger och som ger högskolebehörighet. Undervisningen hos oss är upplagd så att vi studerar två – tre ämnen i taget i tioveckorsperioder. Hur utbildningen utformas beror till stor del på dig och dina kurskamrater som tillsammans med våra lärare skapar utbildningen. Vi sätter också upp individuella studieplaner baserade på dina behov och intressen.

Vår filosofi är att resan lika viktig som målet. Det är med dialog och förmågan att lyssna som vi bygger kunskap. Vi vill att tiden här ska ge dig möjlighet att stanna upp och tänka efter, planera din framtid och att du ska få de verktyg du behöver för att gå vidare.

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2022
Kursstart: 22 augusti 2022

Ansökan ska innehålla ett personligt brev.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  Dan Kristensson
  Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson@leksand.fhsk.se

  Frågor om Handel/Butik/Kommunikation?
  Kontakta Lasse Theander
  lasse.theander@leksand.fhsk.se

  Besök oss
  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Mer om utbildningen

  När du läser inriktningen Handel/Butik/Kommunikation kommer du att kunna välja att fördjupa dig mer inom något av följande områden:

  Handel – Målet med den här utbildning är att du skall kunna bli en bra försäljare inom handeln. Du börjar med att lära dig teorin för att vara en bra försäljare. För att kunna bli en bra försäljare behöver du även vara insatt i branschens lönsamhet och hur kunderna agerar i butikerna. Under utbildningen ska du även hinna prova på dina kunskaper i skarpt läge. Vi kommer att göra studiebesök på butiker och handelsplatser.

  Starta Eget Företag – Här jobbar du med din egen idé och går igenom den för att se om den kan bli en verklighet. Du jobbar med allt från affärsplan, lönsamhet till att lära dig grunderna i bokföring. I den här utbildning ingår även att du ska lära dig 3D-programmet Sketch up.

  Kommunikation – Här ligger inriktningen på den nya digitaliseringen inom e-handeln och handeln. Vad kommer att hända inom de närmaste åren? Vad kommer det innebära för handeln i de små orterna? Detta är några av de många frågor som vi kommer att jobba aktivt med. Vi gör flera studiebesök för att på plats kunna få en bild av hur förutsättningarna ser ut.

   

  Utöver Handel/Butik/Kommunikation har vi även andra inriktningar inom Allmän kurs.

  Utbildningsansvarig: Dan Kristensson Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson@leksand.fhsk.se

Det är mycket eget ansvar

Hur kom det sig att du sökte utbildningen i Leksand?

Jag fick ingen bedömning till mitt gymnasiebetyg från Syrien så jag var tvungen att läsa om grundläggande behörighet och Leksands folkhögskola var närmaste val för mig. Jag tänkte att den skulle vara strikt som gymnasiet. Jag kan säga jag har växt upp eftersom det är mycket eget ansvar.

Det jag kommer att minnas när jag slutar här är mina vänner och resorna som vi gjorde tillsammans, fikatiden varje morgon och den goda maten som serveras i skolan.

Vad gör du just nu?

Jag förbereder mig till högskolan eftersom jag slutar denna termin.

Vem tycker du att den här utbildningen passar för?

Den här utbildningen passar för de som är redo att utveckla sig själva och för de som kan ta eget ansvar men ändå vill ha hjälp från en lärare på plats.

Ibrahim Abdullah Ahlmo

Här finns lärare som lyssnar

Jag provade att studerade på komvux men kände att det inte riktigt fungerade att plugga på distans. Det gör så stor skillnad att ha ett klassrum att gå till och lärare och klasskamrater att diskutera studierna och framtidsplaner.

Jag trodde att det skulle vara ganska likt gymnasiet med betyg och strikta läroplaner, och stress och ångest.  Men här på Leksands folkhögskola skapar man utbildningen tillsammans. Här finns lärare som lyssnar.

Jag kommer aldrig glömma våra studieresor eller de trevliga kvällarna på internatet, när man umgåtts med klasskamrater, man blir nästan som en familj med sina klasskamrater.

Den här utbildningen tycker jag passar för dig som har en idé att starta eget eller vill jobba i butik. Du som kanske är lite studietrött men ändå vill få grundläggande behörighet. Du som har ambition och drivkraft, eller du som känner att det inte är möjligt, sök in till Leksands folkhögskola.

Mathias Amrén

 • Digitalt Öppet Hus 2021

  Under fyra dagar i vecka 12 bjöd vi in till ett digitalt öppet hus! Här kan du se inspelningen från när Allmän kurs presenterade sin kurs och sina inriktningar: Personlig utveckling, Handel/Butik/Kommunikation och Kreativ e-sport. Vi pratade med kursansvariga som presenterade utbildningarna och visade även runt i verkstäder och klassrum. Våra deltagare fick säga sitt för att du ska få en så komplett bild av skolan som möjligt. Är du intresserad av vidare information? Skriv in dina uppgifter i vårt intresseformulär för kommande utskick via e-post: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejdSEGCUmXyFsQDTSOD2cw_WS4BA61N7GeoWxYwrkrBM5kTA/viewform

   

 • Utbildningsansvarig svarar på de vanligaste frågorna

  Här svarar utbildningsansvarig Dan Kristensson på de vanligaste frågorna om Allmän kurs:

  Har du frågor?
  Kontakta Dan Kristensson på
  Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson(at)leksandsfolkhögskola.se

 • Boende och kostnader

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Maria Engberg är ansvarig för skolans internat. Följ med henne på en rundtur här på skolans boenden och besök i matsalen där du får träffa Jonas Skinnar som är ansvarig för köket och vår fantastiska mat!

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch. I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV. WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj). För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externat

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta. Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet. Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

  Bilder på boenden hittar du via den här länken:
  https://leksand.fhsk.se/boende-och-kostnader/

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Allmän kurs: Handel/Butik/Kommunikation