Allmän kurs: Handel/Butik/Kommunikation

Bär du på framtidsdrömmar? Behöver du en nystart?

Då kan Allmän kurs vara rätt för dig. Utbildningen riktar sig till de som vill skaffa sig behörighet att söka till högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola, men ger också en bra grund att stå på för att söka jobb.

Undervisningen är både teoretisk och praktisk. Du får möjlighet att arbeta med försäljning och inköp för både butik och e-handel och hur butikskommunikation fungerar. Vi jobbar även med frågor som lönsamhet och starta eget och gör studiebesök i butiker och på handelsplatser. När det gäller de praktiska momenten arbetar vi i skolans specialanpassade lokaler för butiksdisplay och skyltning. Du får träning i 3D-programmet, Sketchup.

Och så läser du svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia. Det är här tyngdpunkten i utbildningen ligger och som ger högskolebehörighet. Undervisningen hos oss innebär att vi studerar två – tre ämnen i taget i tioveckorsperioder. Hur utbildningen utformas beror till stor del på dig och dina kurskamrater som tillsammans med lärarna skapar utbildningen. Vi sätter också upp individuella studieplaner baserade på dina behov och intressen.

Vår filosofi är att resan lika viktig som målet. Det är med dialog och förmågan att lyssna som vi bygger kunskap. Vi vill att tiden här ska ge dig möjlighet att stanna upp tänka efter, planera din framtid och få de verktyg du behöver för att gå vidare.

Ansökan

Ansök senast: 15 april 2019

Ansökan ska innehålla ett personligt brev.

Ansök här
 • Har du frågor?

  Kontakta utbildningsansvarig:
  Dan Kristensson
  Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson@leksand.fhsk.se

  Besök oss
  Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

  Välkommen med din ansökan!

 • Mer om utbildningen

  När du läser inriktningen Handel/Butik/Kommunikation kommer du att kunna välja att fördjupa dig mer inom något av följande områden:

  Handel – Målet med den här utbildning är att du skall kunna bli en bra försäljare inom handeln. Du börjar med att lära dig teorin för att vara en bra försäljare. För att kunna bli en bra försäljare behöver du även vara insatt i branschens lönsamhet och hur kunderna agerar i butikerna. Under utbildningen ska du även hinna prova på dina kunskaper i skarpt läge. Vi kommer att göra studiebesök på butiker och handelsplatser.

  Starta Eget – Här jobbar du med din egrn idé och går igenom den för att se om den kan bli en verklighet. Du jobbar med allt från affärsplan, lönsamhet till att lära dig grunderna i bokföring. I den här utbildning ingår även att du ska lära dig 3D-programmet Sketch up.

  Kommunikation – Här ligger inriktningen på den nya digitaliseringen inom e-handeln och handeln. Vad kommer att hända inom de närmaste åren? Vad kommer det innebära för handeln i de små orterna? Detta är några av de många frågor som vi kommer att jobba aktivt med. Vi kommer att göra flera studiebesök för att på plats kunna få en bild av hur förutsättningarna ser ut.

   

  Vi har även andra inriktningar inom Allmän kurs:

  Utbildningsansvarig: Dan Kristensson Tel. 0247 – 648 17
  dan.kristensson@leksand.fhsk.se

Det roligaste året i mitt liv!

Detta år har varit det roligaste i mitt liv. Aldrig tidigare har jag träffat så många olika människor. Den första månaden hade jag träningsvärk i magen för att jag skrattade så mycket.
Att läsa allmänlinje passar de som bara vill läsa in gymnasiet för att få grundläggande kompetens. Men den passar även den som vill satsa på en akademisk framtid. Eftersom det är relativt fritt att studera, finns det möjlighet att komplettera de ämnen som krävs till högskola eller universitet. Den personliga utvecklingen är ett bra sätt att hitta och stärka sig själv i livet. För mig är denna studiemetod ett utmärkt sätt att förbereda mig inför universitetet.

Jesper Swamberg

Det roligaste året i mitt liv!

Detta år har varit det roligaste i mitt liv. Aldrig tidigare har jag träffat så många olika människor. Den första månaden hade jag träningsvärk i magen för att jag skrattade så mycket.
Att läsa allmänlinje passar de som bara vill läsa in gymnasiet för att få grundläggande kompetens. Men den passar även den som vill satsa på en akademisk framtid. Eftersom det är relativt fritt att studera, finns det möjlighet att komplettera de ämnen som krävs till högskola eller universitet. Den personliga utvecklingen är ett bra sätt att hitta och stärka sig själv i livet. För mig är denna studiemetod ett utmärkt sätt att förbereda mig inför universitetet.

Jesper Swamberg

 • Boende och kostnader

  Boende för kursdeltagare

  En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

  Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

  I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

  WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

  För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

  Externatelever

  Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

  Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

  Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

  Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

  Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
  24 kvm – 6 100 kr
  27 kvm – 6 400 kr

  I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

  De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

  Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

 • Om Leksands folkhögskola

  Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by.

  Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

  Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

  Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

  Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workhops, samarbeten och lyssna på föreläsningar som breddar din utveckling och bildning ännu mer.

  Läs mer!

Instagram för Allmän kurs: Handel/Butik/Kommunikation