Slututställning fylld av KerLek

På utställningen ”KerLek – med lera som gemensam nämnare” ställer elever vid utbildningen Keramisk form på Leksands folkhögskola ut en bred variation av alster som skapats under året, främst i Leksand men även på en studieresa till Kina. Lördagen den 26 maj invigs utställningen med ett tal av Leksands kulturchef Pär Ohlsson.

Eleverna har en tydlig gemensam nämnare – leran, vilken de har utforskat under utbildningen. De får lära sig att bearbeta leran så att den går att forma på olika sätt. Allt från att ringla, dreja, skulptera och bygga. Glasyrer experimenteras fram och blandas upp, det ger ytterligare en dimension till formen. För att föreviga verken bränns de i olika typer av ugnar, som drivs av el, gas och ved.

Veckan då slututställningen hålls öppnas anagamaugnen efter årets andra bränning. Anagama är en japansk vedeldad ugn som eleverna bränner sin keramik i under tre dygn, dag och natt. I den skapas speciella effekter på keramiken, bland annat då aska från veden lägger sig på godset och smälter ut till glasyr.

Eleverna i årskurs 2 kom nyligen tillbaka från den årliga studieresan till Kina. Där spenderade de fyra veckor i porslinets huvudstad Jingdezhen. De fick lära sig allt från koboltmålning till att göra gjutformar, och ta del av en kultur där keramik står i fokus. Mer om utbildningen finnas att läsa på skolans hemsida via den här länken: https://www.leksand.fhsk.se/keramik-2/

Vernissage 26 maj med öppningstal av
Leksands kulturchef Pär Ohlsson kl. 12!

Utställningen är öppen 26-27 maj kl. 11-16
Gamla Tingshuset, Kyrkallén 8, Leksand

Kontaktpersoner:
Klara Flemark, elev, 0704969451, klara.flemark@gmail.com
Anna Granström, elev, 0768011526, annagran@gmail.com
AnnaSofia Mååg, utbildningsansvarig, 0706914977, annasofia.maag@leksandsfolkhogskola.se
Fia Palmgren, pressansvarig, 0247-648 25, fia.palmgren@leksandsfolkhogskola.se