AnnaSofia Mååg ny ansvarig lärare på KERAMISK FORM

Från och med höstterminen 2017 tar keramikern och konstnären AnnaSofia Mååg över som huvudansvarig lärare för utbildningen Keramisk form. Utbildning ger en gedigen grund för att söka vidare till högre konstnärliga utbildningar eller starta egen verksamhet.

AnnaSofia Mååg har en stor bredd inom det keramiska området, från små unika bruksföremål till större gestaltningsuppdrag i offentlig miljö. Henne arbeten har också visats i utställningsform runt om i Sverige och utomlands. De senaste tio åren har AnnaSofia arbetat på uppdrag av ICEHOTEL i Jukkasjärvi med olika konstprojekt i is och snö samt ansvarat för, och undervisat i, isskulptering.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet som ansvarig lärare för utbildningen Keramisk form på Leksands folkhögskola?
– Chansen att på ett för mig nytt sätt vara med och påverka framtidens keramik. Efter 16 år som frilansande konstnär med långa arbetsperioder ensam i verkstaden så vill jag närma mig keramiken från ett annat håll. Just kreativa processer där du från ingenting, en idé, luft… faktiskt skapar någonting är helt enkelt storslaget. Jag ser verkligen fram emot att få följa eleverna i deras processer och förhoppningsvis hjälpa dem på deras väg. Jag var själv elev här på skolan under ett par år på 90-talet. Två år som har betytt mycket för mig. När frågan om en lärartjänst kom blev jag väldigt glad. Dessutom innebär detta att jag kommer tillbaka hem till Dalarna, till glädje både för mig och min familj.

Vad ser du som mest utmanade i din nya roll?
– Pedagogiken.

Vad vill du att eleverna på utbildningen ska få med sig när de går vidare?
– En gedigen grundkunskap och förståelse för lera och keramik samt förmågan att starta och driva egna kreativa processer.

Mer om AnnaSofia Mååg finns på hennes hemsida: http://www.annasofia.se/
Mer om utbildningen Keramisk form finns att läsa på: https://www.leksand.fhsk.se/keramik