Keramisk form

Keramisk form är en grundläggande utbildning som ger dig erfarenhet av vad det innebär att arbeta inom olika keramiska tekniker och områden. Du får en gedigen grund om materialens möjligheter och begränsningar att utgå ifrån.

Kursen är ettårig med möjlighet att söka ett andra år, vilket de flesta gör. År 1 och 2 arbetar tillsammans i verkstaden. Utbildningen är högskoleförberedande, den är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.

Utbildningens mål

Vi har utvecklat ett arbetssätt som utgår ifrån varje elevs mål och förutsättningar. Du kommer att arbeta med processinriktade uppgifter av olika slag för att stimulera din kreativitet och där du får förslag på passande arbetsmetoder. Redovisningarna är betydelsefulla eftersom alla får ta del av varandras erfarenheter och reflektioner. Våra lärare har stor kompetens, lång erfarenhet och samtidigt en stor nyfikenhet på det som händer inom deras område. De ansvarar tillsammans med dig för att din utbildning ger dig möjlighet att nå dina mål utifrån dina förutsättningar.

Vi är måna om att varje elev hittar sitt personliga uttryck utifrån egna tankar och idéer. Därför kommer du att få individuell och personlig handledning. Du kommer att ha en egen arbetsplats och en egen drejskiva. Verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar och är utrustad med elugnar, gasolugn och vedeldade ugnar. Det finns tegel för de som vill bygga egna utomhusugnar. Efterhand som din förståelse för materialens möjligheter ökar har du möjlighet att fördjupa dig och om du vill, formulera egna uppgifter och projekt. Du kommer också att få undervisning/föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Sedan några år ingår en resa till Jingdezhen och Pottery Workshop i Kina för en fyra veckors workshop i keramikutbildningens år 2. 2013 följde dokumentärfilmaren Peter Magnusson, Helion film, med och det resulterade i filmen ”Jingdezhen – Porslinets huvudstad” som är 50 minuter och bland annat visades på UR. Du kan se filmen via länken nedan.

Bild från filmen Jingdezhen – porslinets huvudstad

Keramik

För att kunna arbeta med keramik får du lära dig hur man formar lera, t.ex. hur man drejar, bygger, kavlar, gjuter, m.m. Du kommer också att arbeta med glasyrer, engober och olika bränntekniker. Vi vill erbjuda en utbildning som ger förståelse för hur de keramiska materialen fungerar.

Bild

I undervisningen utvecklar du det personliga uttrycket. Du arbetar även med kroki och skulpturala uttryck. Genom olika projekt och arbeten, ibland under handledning av gästlärare som är konstnärer, konsthantverkare eller formgivare, får du ökad materialkännedom och förståelse för form och färg. Du undersöker samtida konsthantverk och gör tillbakablickar i konsthistorien och uppmuntras till ett utforskande arbetssätt.

Bildredigering i Photoshop och en introduktion till Indesign ingår för att underlätta portfolioarbete. Du har också tillgång till datorer, instruktionsfilmer på Moderskeppet Guld, scanner, digitalkameror, färgskrivare och IT-handledning.

Utställningar

Utställningar sker också under utbildningen. Det är ofta de studerande själva som tar initiativ, men ibland är det i skolans regi.

I januari 2019 var skolans hantverksutbildningar inbjuda att göra en utställning på Formex i Stockholm. Till Keramisk Forms del av utställningen gjordes en katalog som presenterar alla deltagare med deras verk. Du kan se katalogen genom att klicka på bilden nedan.

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2019. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till intervju. Besked om att du blivit antagen får du senast andra veckan i juni.

Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
AnnaSofia Mååg
Tel. 0247 – 648 04  

Besök oss

Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

Välkommen med din ansökan!


AnnaSofia Mååg, utbildningsansvarig

Foto: Fia Palmgren

Yrkesverksam keramiker/konstnär sen 2002 med stor bredd inom det keramiska området: från små serier av bruksföremål och unikat till större gestaltningsuppdrag i offentlig miljö. De senaste tio åren återkommande skulpturala uppdrag i is och snö för ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

AnnaSofia började sin utbildning här på Leksands Folkhögskola 1994 för att sedan fortsätta på HDK i Göteborg där hon tog sin Master of Fine Arts i keramikkonst 2001.Jag började med keramik på en kvällskurs och vart fast direkt och efter några år tänkte jag mitt i livet varför inte gå en utbildning. Efter mycket undersökande valde jag att söka till Leksands folkhögskola, det är en skola i en fantastisk inspirerande miljö vid Siljan och keramiskt finns alla möjligheter. Men det allra viktigaste är den kunskap och inställning till lärande som finns på Leksands folkhögskola där man får prova sig fram på egenhand men också får stöd och hjälp att hitta sitt eget väg och uttryck. Jag har fått många vänner för livet som jag har delat fantastiska upplevelser med under tiden i Leksand och efteråt.
JONNY HEDKVIST


Det som gjorde min tid på keramiken har jag att tacka min klass för. Det utbyte av ideer och känslor vi hade i vår klass under både redovisningar och fikaraster var ovärderligt för mig. Att vara del av ett tryggt sammanhang och ha en stabil plattform att stå på när en hänger sig åt att utmana sig själv konstnärligt var det som avgjort hjälpte mig att våga prova nya saker. Jag kommer minnas mina år på keramiken med värme och tacksamhet. Förvissningen om att en aldrig är ensam med att kämpa med svåra projekt eller känslor är vad jag bär med mig fortsatt i livet.
LISA NERHAGENBruksproduktion med klassiska stengodsglasyrer

Kursen är en eftergymnasial keramikutbildning med inriktning mot krukmakeri. Den riktar sig till dig som avser att starta keramikverkstad.

Under kursen kommer du bland annat att arbeta med produktionsdrejning av koppar, fat, tallrikar, kanna och tekannor. Du kommer att arbeta med klassiska stengodsglasyrer, olika produktionstekniker och bränningsförfarande inom krukmakeri.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. Du betalar enbart för eget material, boende och mat.

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett arbetsprov omfattande 5 bilder av bruksgods som du tillverkat, ett självporträtt i A4 format och ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2019. Lärare och elevrepresentanter deltar i urvalet. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till intervju. Besked om att du blivit antagen får du senast andra veckan i juni.

Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
AnnaSofia Mååg
Tel. 0247 – 648 04  

Välkommen med din ansökan!

Keramisk forms Instagramflöde
Sagt om Keramisk form

“Flera av våra duktiga studenter har tidigare varit elever på Leksands Folkhögskola. Även historiskt har många idag yrkesverksamma startat med att studera keramik i Leksand. Skolan erbjuder både konstnärlig och teknisk grund som är en stor fördel för den som vill söka vidare till högskolor som Konstfack. Det är alltid roligt när Leksands Folkhögskola kommer på besök till oss. Elever och lärare är nyfikna, kanske den viktigaste egenskapen för den som vill arbeta professionellt med keramik.” Zandra Ahl, professor Konstfack

“Har du en bakgrund som elev vid Leksands folkhögskola känner vi oss trygga med att du fått en gedigen introduktion och bra förutsättning för fortsatta högskolestudier på HDK, något som också är stimulerande för oss som leder och utvecklar utbildningen på keramikavdelningen. Många av våra gästlärare och föreläsare som tillhör landets främsta inom området har börjat sin bana just på Leksands folkhögskola”.
Mia E Göransson Adjungerad professor i Keramik konst HDK Göteborg

“Hvert år, i mine 12 år som professor i keramikk ved HDK (1996-2000) og Konstfack (2000-2008), tok vi inn studenter med bakgrunn fra keramikklinja ved Leksands Folkehøgskole. De var blant førstevalgene pga. at de alltid leverte svært personlige, gjennomarbeidede og modne løsninger på de ulike opptaksprøvene. I tillegg kom søkerne fra Leksand godt ut av samtalene og diskusjonene i de avgjørende intervjuene, som var siste runde i opptaksprøvene.

Det fortalte oss i antagningsgruppen, at studenter som kommer fra Leksand har en god grunnutdanning, med kunstneriske, praktiske, metodiske og teoretiske forutsetninger for å møte kravene som stilles ved en kunsthøgskole. De har mange de grunnleggende ferdigheter som kreves for å kunne utnytte fullt ut tilbudet og nivået ved keramikklinjene ved HDK og Konstfack.” Professor Torbjørn Kvasbø

Vad tyckte andra?

Läs  tidigare elevers recensioner om skolan och utbildningarna på studentum.se

Läs mer