Keramik på distans – verkstadskurs

Keramik på distans – verkstadskurs är en bred grundutbildning i keramik som utgår från dina egna projekt och din egen verkstad. Kursen sträcker sig över 12 veckor och börjar med en fysisk träff på Leksands folkhögskola följt av föreläsningar, diskussioner och handledning via dator och telefon.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Studietakten är 50% och sträcker sig över 12 veckor.

Kursstart på Leksands folkhögskola: 22-23/3 2018
Kursavslut: 15/6 2018
Sista ansökningsdatum: 13 mars 2018

Under utbildningen kommer varje deltagare arbeta med ett eget projekt. Exempel på projekt kan vara att formge en serie skålar, utforma sin verkstad, jobba mot en utställning eller undersöka något en finner spännande mm.

Innehåll

Varje vecka kommer du att få tillgång till filmade föreläsningar och delta i ett diskussionsforum runt materialet. Redovisningar av projekten kommer också ske löpande om du själv finner det intressant. Du har även tillgång till läraren för snabba frågor och funderingar, men det sker även schemalagda handledningar där du kan prata om form, tekniska problem eller vad som kan dyka upp under arbetet. Du blir även erbjudna att sitta med i lärarens egen verkstad och följa hens produktion och funderingar under veckorna.

Några av ämnena som vi kommer ta upp är: lerkunskap, torkning, bränning, glasyr, glasering, drejning, ringling, kavling, alternativa byggmetoder, engobe, råglasering, gipsformar, sociala medier, fotodokumentation, stipendieansökningar, ugnar, ugnsautomatik och verkstaden.

  Lärare Stefan Andersson

  Stefan Andersson är krukmakare med stor teknisk kunskap och lång erfarenhet som lärare. Han har haft Konstnärsnämndens arbetsstipendium ett par gånger och arbetar just nu mycket mot restauranger. Bland annat Frantzéns, Sveriges enda trestjärniga krog i den prestigefyllda Michelinguiden.

  För vem?

  Utbildningen har inga förkunskapskrav, men du behöver ha tillgång till en verkstadsplats för att kunna jobba med ditt projekt och lösa eventuella uppgifter som dyker upp under kursen. Dessutom måste du ha tillgång till en dator och internetuppkoppling. Du behöver ingen större datorvana och du har tillgång till teknisk support under kursen.

  Då det är en distanskurs har du som deltagare mycket stor flexibilitet att arbeta och följa föreläsningarna när det passar dig. Undantaget är diskussionsforumen som är vid en satt tid varje vecka. Det finns möjlighet att se dessa i efterhand, men då missar du möjligheten att delta i diskussionen den gången.


  Ansökan

  Sista ansökningsdatum: 13 mars 2018

  Ansökan ska innehålla ett personligt brev, en projektbeskrivning och fem bilder av eget arbete.

  I det personliga brevet vill vi få veta vilka tidigare erfarenheter du har av att arbeta med lera, tidigare kurser och utbildningar.

  I projektbeskrivningen vill vi få veta vad du vill få ut av den här kursen och ditt projekt som du vill arbeta med.

  Bilderna behöver bara vara redovisande och kan vara tagna med mobilkamera eller liknande.


  Ansök via ett av tre alternativ:

  Digitalt formulär

 • Ansökningsformulär

 • Ansökningsblankett PDF via mejl
  ansokan@leksandsfolkhogskola.se

  Ansökningsblankett PDF via post
  Leksands folkhögskola
  Box 281
  793 26 Leksand

 • Ansökningsblankett Keramik distans PDF