Keramik på distans – vedeldad saltbränning

Under den här kursen kommer du få en inblick i vedbränning och specifikt saltbränning. Kursen sker på distans via filmade föreläsningar och avslutas med en saltbränning hos Jan-Åke Andersson i Tibro. Under kursen kommer du jobba med att producera egna föremål för saltbränningen under handledning av Jan-Åke. Exempelvis kan du välja att arbeta med skålar och krus med olika saltengober.

Utbildningen är kostnadsfri, men material, ev. resor, boende och mat betalar du själv. Kursen berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Studietakten är 50%.

Kursstart: 6/7 2018
Kursavslut: 28/9 2018
Sista ansökningsdatum: 16 maj 2018

Kursen sträcker sig över 12 veckor och innehåller föreläsningar, frågestunder och handledning via dator och telefon.

Innehåll

På kursen berörs olika typer av vedbränningar och ugnar som är lämpliga för olika resultat. Till kursen finns en rad filmade föreläsningar som ger en teoretisk grund för vedbränning som vi sedan tar upp i gemensamma frågestunder via nätet. Du har även tillgång till läraren för snabba frågor och under kursens gång får du tillgång till individuell handledning om form, leror, engober eller vad som kan dyka upp under arbetet. Kursen avslutas med en saltbränning.

Under Brännarveckan träffas vi på måndagen den 24/9 för att packa ugnen under de två första dagarna. Onsdagen blir det bränning med genomgångar under bränningens olika skeden. På torsdagen när ugnen svalnar bränner vi obvara i en gaseldad rakuugn. På fredagen öppnar vi ugnen och utvärderar arbetet och bränningen. För material till själva bränningen debiteras 800 kr/deltagare.

Några av ämnena vi kommer att ta upp är: olika vedugnar, ugnskonstruktioner, eldfast byggmaterial, olika leror och engober för saltbränningar förutom hur en praktiskt bränner med ved till stengodstemperatur.

  Lärare Jan-Åke Andersson

  Jan-Åke är en keramiker med lång erfarenhet av olika vedbränningstekniker. Han är den som introducerade anagamatekniken i Sverige och har haft över 120 saltbränningskurser. Han har byggt ett stort antal olika vedeldade keramikugnar åt skolor och kollegor runt om i landet. Jan-Åke har jobbat som lärare på ett stort antal skolor och haft elever från samtliga formhögskolor i Norden.

  Under kursen kommer även Stefan Andersson, vedbrännande krukmakare verksam i Leksand, att föreläsa och dela med sig av sina erfarenheter.

  För vem?

  Utbildningen kräver inga förkunskaper men du behöver ha tillgång till verkstadsplats för att kunna lösa uppgifter och jobba med egna föremål. Dessutom måste du ha tillgång till en dator och internetuppkoppling. Du behöver ingen större datorvana och har tillgång till teknisk support under kursen.

  Då det är en distanskurs har du stor flexibilitet att arbeta och följa föreläsningarna när det passar dig. Undantaget är frågestunden som är vid en satt tid varje vecka.

  Ansökan

  Sista ansökningsdatum: 16 maj 2018

  Du kan välja ett av tre alternativ för att skicka in din ansökan.

  1. Fyll i och skicka in det digitala formuläret. Länk finns här nedan.
  2. Ladda ner ansökningsblanketten som en pdf. Fyll i, scanna och bifoga filen i ett mejl till adressen angiven nedan.
  3. Skicka den ifyllda pdf-blanketten med vanlig post till adressen nedan.

  Digitalt formulär

 • Ansökningsformulär
 • Ansökningsblankett PDF
 • Ansökningsblankett PDF via mejl
  ansokan@leksandsfolkhogskola.se

  Ansökningsblankett PDF via post
  Leksands folkhögskola
  Box 281
  793 26 Leksand