Keramisk form

Skandinaviens enda utbildning i handbokbinderi!
Handbokbindning är ett mycket gammalt och traditionellt yrke som ger dig frihet till eget skapande. Det är ett härligt hantverk som ger tillfredsställelse åt alla sinnen.

Hos oss är resan lika viktig som målet. Det är med dialog och förmågan att lyssna som vi bygger kunskap. Vi vill att tiden här ska ge dig möjlighet att stanna upp tänka efter och planera din framtid. Av oss får du verktygen att gå vidare.

Utbildningens mål

Under utbildningen kommer du att skaffa dig en god insikt i hantverket och blir utbildad till en tekniskt och konstnärligt skicklig handbokbindare. Du lär dig allt från grunden. Inga förkunskaper krävs. Du kommer också få en god grund för att driva eget företag eller arbeta som bokbindare inom biblioteks- eller arkivvärlden. Kursen är tvåårig, men du ansöker även till år 2. År 1 och 2 arbetar tillsammans i verkstaden.

Du kommer att ha en egen arbetsplats och tillgång till alla verktyg. Verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.

Följ Bokbinderis flöde på Instagram genom de studerande som går här just nu!
Varje vecka ansvarar en elev för utbildningens Instagram @bokbinderi.lfhsk

År 1

Under ditt första år kommer du bland annat arbeta med inhängda och byggda klotband, skinnskärpning, häftmetoder och olika typer av lådor. Du kommer också arbeta med halvt skinnband i fransk teknik, luntbindning, välskt band, millimeterband, djupfalsade band och pappersdekorering. Dessutom får du lära dig göra eget handgjort papper och marmorering av papper som du sedan kan använda till dina böcker.

År 2

Andra året innebär fördjupning i bland annat skinnband i olika tekniker. Du kommer också att arbeta med förgyllning och restaurering. Dessutom har du fyra veckors praktik.

Vid flera tillfällen under din tid här kommer du åka på studiebesök och få undervisning eller föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område. De senaste åren har avgångseleverna bjudit in till en gemensam utställning. 2017 års avgångselevers utställning A NEW LEAF startar med vernissage den 8 april kl. 14.00 på Dalarnas museum. Utställningen kommer att finnas där till och med den 14 maj. Därefter flyttas den till Karlstad Stadsbibliotek. Vernissage i Karlstad är den 20 maj kl. 13.00 där utställningen sedan kommer att vara till och med den 22 juni. Följ arbetet med objekten och planeringen på Instagram via kontot @anewleaf_2017.

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2017. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till intervju. Besked om att du blivit antagen får du senast andra veckan i juni.

Besök oss

Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

Välkommen med din ansökan!

Bokbinderis Instagramflöde:
[cs_eacs_instagram_feed access_token=”3060315270.ba4c844.95c19224c1464ec4a2625ba43e55d782″ feed_source=”user” hashtag=”cars” user_id=”3060315270″ client_id=”09908b866b954358b028cc488171dadf” max_visible_images=”9″ image_columns=”three_columns” image_padding=”5px” image_resolution=”low_resolution” sort_images=”none” enable_link=”true” link_target=”false” show_caption=”true” caption_text_color=”#fff” like_comments_color=”rgb(251, 216, 0)” overlay_color=”rgba(0,0,0, .75)”]
 

Vad tyckte andra?

Läs mer om vad tidigare elever tycker om utbildningen här och recensioner om oss på studentum.se

Läs mer!