Bokbinderi

Skandinaviens enda utbildning i handbokbinderi!
Handbokbindning är ett mycket gammalt och traditionellt yrke som ger dig frihet till eget skapande. Det är ett härligt hantverk som ger tillfredsställelse åt alla sinnen.

Utbildningens mål

Under utbildningen kommer du att skaffa dig en god insikt i hantverket och blir utbildad till en tekniskt och konstnärligt skicklig handbokbindare. Du lär dig allt från grunden. Inga förkunskaper krävs. Du kommer också få en god grund för att driva eget företag eller arbeta som bokbindare inom biblioteks- eller arkivvärlden. Kursen är tvåårig, men du ansöker även till år 2. År 1 och 2 arbetar tillsammans i verkstaden.

Du kommer att ha en egen arbetsplats och tillgång till alla verktyg. Verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Du betalar enbart för ditt material, boende och mat.

År 1

Under ditt första år kommer du bland annat arbeta med inhängda och byggda klotband, skinnskärpning, häftmetoder och olika typer av lådor. Du kommer också arbeta med halvt skinnband i fransk teknik, luntbindning, välskt band, millimeterband, djupfalsade band och pappersdekorering. Dessutom får du lära dig göra eget handgjort papper och marmorering av papper som du sedan kan använda till dina böcker.

År 2

Andra året innebär fördjupning i bland annat skinnband i olika tekniker. Du kommer också att arbeta med förgyllning och restaurering. Dessutom har du fyra veckors praktik.

Vid flera tillfällen under din tid här kommer du åka på studiebesök och få undervisning eller föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Utställning

De senaste åren har avgångseleverna bjudit in till en gemensam utställning. 2018 visas utställningen först på Tingshuset med vernissage den 18 maj och visas sedan under helgen den 19-20 maj.

Därefter flyttas utställningen till Frövifors Pappersbruksmuseum med vernissage den 16 juni. Där kommer utställningen visa under sommaren. Samtidigt ställer papperskonstnären Cecilia Levi ut.
Läs mer via den här länken!

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2019. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till intervju. Besked om att du blivit antagen får du senast andra veckan i juni.

Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Leif Halldorf
Tel. 0247 – 648 14  

Besök oss

Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

Välkommen med din ansökan!
När du tänker tillbaka på den tid du varit här, vad kommer du aldrig att glömma?
Jag tror helheten. Miljön och människorna här. Både på skolan och i Leksand. Och det lugn som infinner sig när man stiger av tåget här nere. Man kan ha varit nere, jag brukar ju jobba rätt mycket på min gamla arbetsplats och deras bibliotek i Stockholm och jag kan vara superstressad när jag sätter mig på tåget. Men när jag gått av här så är det bara som puh… Jag har nog kommit fram till det att det är nog en sådan här stad jag ska vara i. Alltså en mindre stad. Så att det är nog miljö, det är ju så fantastiskt med de här naturomgivningarna, Åkeröbyn där jag bott de senaste åren, med sjön och med fåglar. Det kommer jag alltid att komma ihåg. Sedan är det en del händelser som vår studieresa till Italien, det är ett sådant oförglömligt minne. Vi kom till platser dit vi normalt inte skulle komma och i och med att vi hade då någon som kände Italien som hade planerat och ledde, det blev en totalupplevelse utan dess like.
Nils-Göran Nilsson, Bokbinderi 2013-2016

Historiska bokband

Historiska bokband – En ettårig utbildning där du börjar med koptiska bindningar för att sedan vandra genom historien med bland annat karolingiska, romanska, bysantinska, armeniska och orientaliska bokband. Utbildningen behandlar också coperta bindningar med olika häftmetoder. Du lär dig även andra bindningstekniker som till exempel knäpprygg.

Under utbildningen kommer du arbeta med uppgifter som ger dig möjlighet att göra ditt Gesällprov.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. Du betalar för ditt eget material, boende och mat.

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2019. Efter ett första urval kallar vi ett antal sökande till arbetsprovworkshop och intervju under två dagar på Leksands folkhögskola. Besked om att du blivit antagen får du senast andra veckan i juni.

Har du frågor?
Kontakta utbildningsansvarig:
Leif Halldorf
Tel. 0247 – 648 14  

Välkommen med din ansökan!

Bokbinderis Instagramflöde:

Vad tyckte andra?

Läs  tidigare elevers recensioner om skolan och utbildningarna på studentum.se

Läs mer