Tidigare elever om utbildningarna

Individuell plan

Jag har alltid tyckt att skolan har varit tuff så länge jag kan minnas men idag, när jag skriver detta så har jag en helt annan bild av skolan och studier.
Hur lärarna och skolan jobbar passade mig som handen i handsken, lärarna ser varje elev och lägger upp en individuell plan. Man behöver inte mätas med andra elever utan tar studierna i sin takt. Jag gillar klimatet på skolan där alla känner sig välkomna.
LOLA SKAGER
Allmän kurs

Se filmen om Designlinjen!

Möt Anna-Karin (Kajsa) Berglund, huvudlärare, och några av de studerande  på Designlinjen!

Här berättar de om utbildningens upplägg, hur de tänkte när de sökte till skolan och hur de ser på sin tid på utbildningen. Du får också höra hur de ser på möjligheter och planer för framtiden.

Allt om ansökan till Design hittar du här!

BERÄTTELSER FRÅN UTBILDNINGARNA!

Gesällbrev efter tre års studier

Jag erhöll mitt gesällbrev som silversmed 4 september 2012 efter 3 års studier. Jag fick fint stöd och handledning under min studietid på skolan som ledde fram till mitt gesällbrev.

Idag jobbar jag i det egna företaget Patrik Hansson Jewellery i Uppsala där även min verkstad finns och där all tillverkning sker enligt gamla hantverksmetoder. Jag trivs i min nya roll som silversmed och känner stor tillfredsställelse av att få arbete med händerna och ett hantverk.

Min tid i Leksand öppnade verkligen mina ögon för hantverk och jag rekommenderar alla som har ett intresse av att arbeta med händerna och skapa att söka sig hit!
PATRIK HANSSON patrikhansson.se
Metall/Silversmide

Förstå mig på min egen motor

Det viktigaste jag fått med mig från utbildningen i Leksand är att förstå mig på min egen motor och inte vara beroende av uppgifter. Det var ett väldigt tillåtande klimat i verkstan och det viktigaste var att lära sig det en själv var intresserad av och finna sin egen väg inom keramiken. Med det blev klassen spretig vilket gav intressanta diskussioner och en kultur av att hjälpa och lära varandra eftersom vi var bra på olika saker.

Nu går jag på konsthögskolan i Oslo och jag märker hur otroligt viktiga åren i Leksand varit för mig, både keramiskt och som person.
FANNY BYLUND
Keramisk form

Se filmen om Hantverkslinjerna!

Tre hantverksutbildningar under samma tak, bokbinderi, keramik och silversmide. I filmen träffar du studerande och lärare, får en glimt av verkstäderna och förhoppningsvis en idé om hur det är att studera här. Självklart är du välkommen att besöka oss också! Så du får se och uppleva oss i verkligheten…

Allt om ansökan hittar du här!

Det bästa jag har gjort!

Mitt år på Leksands folkhögskola har betytt väldigt mycket för mig. Jag hade varit inne på att läsa vidare inom design i flera år, men vägen dit kändes alltid så komplicerad med stora arbetsprover och portfolio som jag inte hade någon aning om hur jag skulle ta mig an. Jag kände att jag behövde lite hjälp för att ta mig vidare och hittade då Designutbildningen på Leksands folkhögskola, som inriktade sig på att vara just högskoleförberedande.

Det bästa med den här utbildning har varit att få möjlighet att testa på så många olika områden inom design och fått upp ögonen för nya saker. Vi har haft fantastiska lärare som verkligen har spetskompetens inom sina områden vilket har varit otroligt roligt och givande!

Att flytta till Leksand och börja studera på folkhögskolan är det bästa jag någonsin har gjort! Skolan ligger så vackert med utsikt över Siljan med fantastisk god mat och underbara lärare och elever. Tack vare mitt år på Design i Leksand lyckades jag komma in på Designprogrammet på HDK.

Jag skulle vilja rekommendera alla människor att läsa på Leksands folkhögskola, varesig man gör det för att söka vidare eller bara vill prova på något nytt. Det är en fantastisk upplevelse!

Linnéa Åkerlund, student 16/17
Design

Se filmen om Allmän kurs!

På Allmän kurs läser du in högskolebehörighet. Det kan antingen vara så att du behöver komplettera dina gymnasiestudier eller läsa in alltihop. I filmen möter du studerande och lärare mer…
Från och med i höst finns en tredje profil att välja på, esport!

Allt om ansökan hittar du här!

En investering i mig själv

Tiden på Leksands folkhögskola var för mig en enormt viktig tid, både för min självutveckling och mitt lärande inom designområdet. Läget på skolan är helt fantastiskt och ger en både inspiration, energi och ett enormt fokus till det som intresserar en mest. Stödet från både lärare och andra elever är ovärdeligt och man blir som en liten familj. Tiden har gav mig en mängd fina vänner!

Utbildningen är bred och man kan rikta in sig på väldigt många olika områden och en får träffa riktigt duktiga verksamma gästlärare. Idag studerar jag till bildlärare på Högskolan Dalarna och de förberedande kunskaperna en får i Leksand har varit så himla användbara för mig. Plus att jag idag ser tiden som en investering i mig själv!

Emma Sundström 2015-2017
Design

Bra grunder inom design

Att ha studerat 1 år Design på Leksands Folkhögskola har varit en stor tillgång för mig. Utbildningen har gett mig bra grunder inom designområdet samt hjälpt mig att lista ut vad det är inom design jag vill jobba med och brinner för. Jag tyckte att det var ett väldigt bra upplägg på utbildningen, att det kom olika gästlärare under höstterminen som var verksamma och jobbade inom olika områden. Man fick där av en stor inblick i designvärlden och fick testa på många olika tekniker och tankesätt för att sedan hitta det man själv är intresserad av.

Min tid på skolan var fantastisk, jag fick vänner för livet och träffade många nya och intressanta människor. Fokusen på arbetet var högt då man gick i en liten klass och varje elev fick unik tid av lärarna. Miljön och andan kring skolan höjde fokusen ännu mer.

Genom att ha studerat vid Leksands Folkhögskola fick jag möjligheten att jobba hos en av gästlärarna vilket har vart en otrolig tillgång och gett mig erfarenhet och inblick i arbetet. Med dessa grunder kom jag in på Industridesign på Umeå Universitet.

Om du funderar på att söka till Design programmet på Leksands Folkhögskola så rekommenderar jag starkt att du gör det. Du kommer få en bra grund att stå på för att söka vidare till högskola eller annan utbildning.

Mathilda Karlsson
Design